15.04.2022
Femeia a apărut dintr-o dată în fața mașinii. Stătea în mijlocul șoselei, impunătoare, masivă, adânc înfiptă în asfalt. Era o femei bine clădită, ca o amazoană, cu o figură neutră, dar încruntată, cu un păr lung pe care și-l unduia în bătaia vântului. Când m-am apropiat, am observat că ceea ce ținea în mână era un microfon, pe care îl tot rotea de cablu ca pe un lasou. Abia când am văzut microfonul mi-am dat seama că o cunosc de undeva pe femeie. Era nici mai mult nici mai puțin decât Beth Hart. Beth Hart în carne și oase. Nu puteam băga mâna în foc, căci nu o văzusem decât în pozele de pe Google și în clipurile de pe Youtube, dar eram aproape sigur că ea este. Am frânat brusc și mașina s-a înțepenit cu greu la câteva palme de buricul ei. Ca într-un film prost, cu pungași la drumul mare, femeia a ridicat un picior îmbrăcat în piele neagră și cizme înalte cu ținte și l-a trântit peste capota mașinii, continuând să rotească amenințător microfonul. Nu-mi mai părea un lasou, ci mai degrabă un bici. Un bici, așa îmi părea microfonul prins de cablul lung și rotit ușor din încheietura mâinii. Ne-a privit furioasă și până să mă dezmeticesc eu, a deschis ușa mașinii, a înșfăcat-o pe Mimi și a tras-o afară. Apoi a trântit-o pe asfalt și i-a pus un picior pe grumaz. M-am îngrozit. Am ieșit grăbit din mașină, la rându-mi, încercând s-o ajut, dar Beth m-a amenințat cu degetul ca și cum ar fi vrut să mă împuște. Am rămas paralizat.
- Știi ce-i aia să te bucuri de viată, bitch?!

Chiar așa i-a spus Beth Hart lui Mimi aplecându-se peste urechea ei "Știi ce-i aia să te bucuri de viață?". Și i-a mai trântit și un "bitch" agresiv la sfârșit, ca să-i intre bine în cap întrebarea. Întrebare care până la urmă putea fi una retorică, mesajul putând fi la fel de bine unul afirmativ, "bucură-te de viață!", ca și unul interogativ. Ce dracu a apucat-o pe Beth cu chestia asta, nu știu. Și cu atât mai puțin ce treabă avea Beth cu noi. Și mai ales cu Mimi. Sigur, amândouă erau iubirile mele, nu puteam să neg, dar trăiau în lumi complet diferite, ocupau nivele diferite ale înlăuntrului meu, de altfel destul de aerisit și bine echilibrat. Și apoi Beth nu o apucase de păr și nu-i strigase în față "Să-l lași în pace. El e al meu, numai al meu! Să nu te mai apropii de el niciodată!" Nuuu, nici vorbă! Beth îi strigase apăsându-i piciorul pe grumaz "Știi ce-i aia să te bucuri de viață, bitch?!". Ce interes avea Beth în bucuria de viață a lu Mimi, nu puteam cu niciun chip să pricep.
- Ce te-a apucat, tâmpito? - a scrâșnit Mimi încercând să ridice piciorul ăleia de pe gâtul ei și smucindu-se ca o gazelă în colții leului. Ai înnebunit? Ce-ai cu mine, femeie?

Sunt sigur că Mimi nici nu o recunoscuse pe Beth, habar n-avea cine e, dar în condițiile date nici nu cred că ar fi contat foarte mult. Beth, la rându-i, a scrâșnit și a continuat furioasă fără să înmoaie strânsoarea.
- Să fim fericiți este singura noastră prioritate, mă înțelegi?! - a țipat ea și a înfipt microfonul în beregata lui Mimi. Restul sunt toate în urmă. Jobul, banii, familia, astea vin toate mult în urmă. Cum să ne trăim împlinit și fericit viața, asta trebuie să urmărim noi cu îndârjire... Pentru asta am fost aduși pe lume, altfel am fi fost în continuare negură fără formă și fond în neant! - a mârâit ea încleștând fălcile.

Ei, asta era chiar culmea! La orice m-aș fi așteptat, numai că o să primesc lecții de viață de la Beth Hart, nu. Ea să-și vadă de cântat și de Joe Bonamassa al ei, iar pe noi să ne lase în pace cu teoriile ei simpliste despre lume și viață. Mi se părea complet absurdă alăturarea Beth Hart - lecții de viață. Ei da, dacă ar fi apărut în mijlocul drumului Osho și ar fi țipat la noi că nu știm să ne bucurăm de viață, sigur, asta ar fi fost de înțeles cumva. Atunci însă n-aș mai fi frânat probabil, iar mașina nu s-ar mai fi oprit la două palme de buricul lui, dar asta e cu totul altă poveste...
- Cretino! Dă-mi drumul! - a continuat să țipe Mimi de sub cizma cu ținte. Și la dracu cu sfaturile tale, eu îmi trăiesc viața așa cum vreau...

Cred că obișnuința lui Mimi de-a se pune de-a curmezișul sfaturilor primite nu pica foarte bine de data aceasta, mai ales că în situații de criză este de așteptat să primeze maleabilitatea, flexibilitatea, în dauna părerilor rigide...
Beth părea să fie de acord cu mine, căci începuse să strângă din pumni și să-și adune deasupra nasului grămada de sprâncene. Situația îmi părea una fără ieșire. Și nici nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă nu se ivea, ca de niciunde, domnul B. Domnul B este șeful meu, un domn în vârstă, sobru, un pic ramolit și depășit de realitate, dar bun la suflet și adânc văzător. Când l-am descoperit mergea de-a lungul șoselei, în mijlocul lui nowhere, ușor aplecat, cu mâinile la spate, fără să pară că urmează o cale anume. Ce căuta domnul B la ora aceea acolo, cred că nimeni n-ar fi putut să spună, nici măcar el însuși...

Beth l-a observat de la distanță și l-a urmărit cu privirea, așa cum își urmărește o tigroaică prada. Când omul a ajuns la o distanță relativ apropiată, Beth a rostogolit cablul pe care îl ținea în mână ca pe un lasou și l-a aruncat înspre domnul B, care degrabă s-a prins în laț. Beth a început să tragă și domnul B s-a prăbușit în cele din urmă, sfârșit, la picioarele ei. Asta i-a mai descrețit oarecum fruntea lui Beth, căci a început să își frece palmele și să râdă, în timp ce domnul B tremura vizibil speriat.
- Dragul meu domn - a reînceput Beth sfătos și aparent prietenos - viața e făcută să fie trăită. Jobul e doar un apendice. E un rău necesar. Domnul meu, haideți să pieptănăm puțin terenul ăsta. Cu mașina de tuns iarba să-l pieptănăm și să-l aducem acolo unde îi e locul, la nivelul solului. Să nu-l lăsăm să se umfle mai mult decât trebuie și mai ales să nu lăsăm buruienile să năpădească de jur împrejur. E inacceptabil, domnul meu, ca așa ceva să se întâmple...

Domnul B era la fel de surprins ca și Mimi de toată povestea. Nu înțelegea absolut nimic din ceea ce i se întâmplă. Din înfășurarea cablului m-a salutat și m-a întrebat șoptit:
- Cine e doamna? De la HR?

Recunosc că m-am bâlbâit o vreme neștiind ce răspuns să îi dau. Până la urmă i-am răspuns franc.
- Nu, nu-i de la HR, e Beth Hart de la Youtube - și am dat din umeri neputincios. Domnul B a strâmbat și el din nas, semn că nu cunoștea pe nimeni de la Youtube, apoi și-a îndreptat privirea în sus.
- Doamnă... cred că e o confuzie la mijloc. Știu, o să-mi spuneți "toți ziceți așa" și probabil că ați avea dreptate, dar aici chiar este o confuzie. Tundem, doamnă, dacă e cazul, tundem, eu chiar nu am nimic împotrivă. Dar eu mă ocup de cu totul altceva. Știți, chestii mecanice, șuruburi, conducte, suduri, motoare, echipamente complexe. Vorbesc de partea de proiectare, nu de execuția propriu-zisă...
- Domnul meu, despre asta vorbesc și eu, exact despre asta - l-a întrerupt Beth și ochii domnului B au părut că se luminează brusc - despre prostiile astea. Chestiile astea nu trebuie să ne afecteze viața personală, ele trebuie să rămână acolo, în hala unde se nasc.
- Birou, doamnă, v-am spus că noi proiectăm, nu facem execuție, birou, avem chiar o clădire de birouri foarte frumoas[ și spațioasă.

Beth nu a părut să îl fi auzit, însă, căci a continuat.
- Ele trebuie să rămână acolo și nu să bântuie ca muștele peste mușamaua din bucătărie. Trebuie să ne armonizăm cu de jur împrejur, aici e esența. Trebuie să trăim în deplină armonie cu tot ceea ce ne înconjoară, fie că ne place, fie că nu ne place. Căci așa cum spunea Assisi, trebuie să avem curajul să schimbam lucrurile pe care le putem schimba, seninătatea să acceptam lucrurile pe care nu le putem schimba, precum și înțelepciunea de a înțelege diferența dintre ele. Restul e floare la ureche.

Domnul B nu vedea nicăieri nicio floare, mai ales că urechile începuseră să îi zvâcnească.
- Doamnă, cred că ar trebui să mă dezlegați, mă simt total inconfortabil în legăturile astea, simt că mă înăbuș. Și cred că ar trebui să o eliberați și pe domnișoara - a pufăit el lung.

Beth a icnit ironic și a replicat acid.
- Tocmai acum când am început să vă dibui și să vă strâng?! Nu, domnul meu, o să vă fac să dispăreți, pe rând și definitiv - și Beth s-a pornit a face mișcări stranii din tot trupul, ca și cum ar fi intrat într-o transă șamanică convulsivă.

Am alergat înspre Mimi încercând să o eliberez, dar până să apuc să fac doi pași și ea și domnul B au dispărut. M-am năpustit atunci înspre Beth, nebun de furie și scrâșnind a neputință. Dar nu am apucat nici măcar să o ating, căci imediat a dispărut și ea. A rămas doar șoseaua goală. Și botul mașinii oprite în mijlocul șoselei și mâinile mele încleștate pe volan...
- Aici radio doi. Ascultați știrile orei cinci - s-a auzit din difuzoarele mașinii.

Beth Hart tocmai tăcuse. Am zâmbit. N-aș fi bănuit niciodată că muzica se poate lupta atât de înverșunat cu gândurile ce-ți bântuie înnegurat mințile...

0 comentarii

Publicitate

Sus