S-a înregistrat întruna. Sunet, imagine statică, sunet şi imagine dinamice. Mai întâi, soţia scriitorului Jeff VanderMeer, Ann, a filmat pentru documentarul pe care-l realizează în turneul european, ceea ce televiziunile şi jurnaliştii voiau să imprime la rândul lor. Aşa a fost marţi, 15 august, în ceainăria librăriei Cărtureşti - Verona, cu ocazia lansării volumului "Veniss Underground" – aparţinându-i scriitorului Jeff VanderMeer.
Lansarea a avut loc în miezul verii, de Sfânta Maria, iar cocheta sală de la Cărtureşti s-a dovedit neîncăpătoare.
Preşedintele grupului editorial Tritonic, domnul Bogdan Hrib, a fost cel care a făcut onorurile, a prezentat invitaţii: Michael Haulică, scriitor, coordonator al colecţiei fiction.ro, proiect de bază al grupului editorial la Tritonic, Horia Nicola Ursu, cel care a reunit povestirile a patru autori în antologia "Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri" şi, desigur, invitatul special, Jeff VanderMeer.
Bogdan Hrib a prezentat, în continuare, succint, planurile editoriale ale grupului Tritonic: unul din scopurile pe care şi le-a propus este familiarizarea publicului român cu un anumit tip de scriitură, cu anumiţi autori apropiaţi ca gen. Colecţia, a adăugat Michael Haulică, nu face discriminări între autorii români şi cei străini, ea se doreşte a fi pur şi simplu coerentă, o alegere a autorilor premiaţi ai genului, legată prin firele unui imaginar nou. Ea a debutat la Tritonic cu Marusek, K.J. Bishop, Ken MacLeod. Publicului i se pregătesc, de asemenea, şi cărţi poliţiste sau povestiri cu... vampiri.
Revenind la VanderMeer, Bogdan Hrib povesteşte despre cei aproximativ 1.300 de km pe care i-a petrecut alături de scriitor în cele doar 4 zile pe care le-au avut la dispoziţie. Au fost la munte şi în Delta Dunării, iar aceasta e a doua lansare în România, după cea din Braşov.
Michael Haulică este cel care ne spune mai multe despre volumul Veniss Underground. Să nu ne aşteptăm la un fantasy obişnuit, să fim pregătiţi pentru o desprindere de graniţele genului şi pentru o intrare în forţă într-o literatură care se bazează pe interferenţa dintre stiluri. Deopotrivă realist şi fantastic, VanderMeer nu se cantonează într-o categorie anume, ci este mai degrabă un scriitor postmodern, care surprinde specificul epocii. Romanul are trei părţi (fiecare dintre ele "scrisă" de o altă persoană) şi este despre o lume nevăzută, despre o subteranitate care poate fi oricând transformată în realitatea vizibilă. A doua parte a cărţii cuprinde Povestiri din Veniss – şapte texte situate în acelaşi univers. Haulică ar povesti mai mult, însă nu vrea să ne strice bucuria lecturii.
Horia Nicola Ursu spune câteva cuvinte despre antologia al cărei titlu îl dă o povestire scrisă de VanderMeer, "Transformarea lui Martin Lake", şi despre ceilalţi autori: K. J. Bishop, Nicola Griffith, Marian Coman. Povestirile din acest volum sunt toate despre o transformare, despre cauzele, procesul sau consecinţele ei.
În fine, vine şi rândul autorului să-şi povestească peripeţiile prin România, să ne vorbească despre el şi despre cartea lui. Îi place ţuica şi Nabokov şi atrage cu eleganţă publicul prezent la lansare. La o întrebare venită din partea jurnaliştilor, VanderMeer recunoaşte că este influenţat de pictori ca Hieronymus Bosch sau de detaliile catedralelor gotice. Discuţia devine mult mai aprinsă după ce acesta admite că nu este nici pacifist, nici anarhist ("I'm an absurdist"), că nu îi plac delimitările - i se par mult prea rigide, preferă o atitudine... transversală. La o altă întrebare, cineva este cât pe ce să divulge finalul romanului şi stârneşte rumoare. Ne mai spune şi despre alţi autori ai genului şi despre cât i-a luat să îşi scrie şi mai ales să îşi publice această carte. Ediţia română este cea mai cuprinzătoare dintre toate (are două povestiri în plus faţă de ediţia americană din 2005), totul la el este „work in progress”, completare, iar după ce a luat deja două premii World Faiman, "Stardust" se va lansa în paralel cu filmul.
Totul este filmat, din toate unghiurile. Underground, New Weird, fantasy urban cu Jeff VanderMeer şi "familia".