26.09.2006
O triplă lansare de carte a avut loc sâmbătă, 23 septembrie, începând cu ora 14, în foaierul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova. Două dintre volume: Un om din Est, al criticului şi istoricului literar Daniel Cristea-Enache şi Frumosul din Petrila adormită, al graficianului Ion Barbu l-au avut în cătare pe I.D. Sîrbu, cel de al treilea: Celălalt capăt, fiind o carte de interviuri a amfitrionului întâlnirii, poetul Nicolae Coande. Toate cele trei volume au apărut, în 2006, la Editura Curtea Veche, reprezentată la eveniment de către Doina Jela.
Întâlnirea a fost deschisă şi moderată de Nicolae Coande, autorii vorbind, pe rând, despre personalitatea lui Gary Sîrbu, reflectată, aşa cum spuneam, şi în două dintre volume. Au fost de faţă doamna Elisabeta Sîrbu (soţia scriitorului) şi un public numeros, în rândurile căruia s-au găsit şi oameni de cultură ai urbei.

Daniel Cristea-Enache, aflat pentru prima dată la Craiova, a amintit efortul pe care l-a făcut în timp ce lucra la Un om din Est: acela de a nu-i acorda puncte în plus scriitorului datorită admiraţiei pe care i-o purta omului I. D. Sîrbu. Criticul a mărturisit străduinţa sa de a aborda, în această carte, nu numai tematic, scrierile dramaturgului şi prozatorului exilat la Craiova, dar şi de a emite, în fiecare caz în parte, o judecată de valoare asupra operei studiate (lipsită de omogenitate, inegală din punct de vedere valoric). "Unora le-a plăcut atât de mult partea în care am prezentat viaţa lui I. D. Sîrbu, încât analiza operei acestuia nu i-a mai interesat. Aş vrea să anunţ acum că Un om din Est este un studiu monografic. Monografia abia urmează: vor fi două volume, două cărţi diferite, una consacrată vieţii lui I.D. Sîrbu, cealaltă, operei", a spus Daniel Cristea-Enache.

În afara programului anunţat iniţial a vorbit criticul Ovidiu Ghidirmic, intervenţia sa fiind primită cu unele mirări şi câteva zâmbete în sală. El a rememorat vremurile în care se plimba cu Gary Sîrbu, pe străzile Băniei, supravegheaţi îndeaproape de Securitate, "ca să aflu acum, dintr-o imundă foaie craioveană, că am fost colaborator al Securităţii. Mare e grădina Ta, Doamne!", a declamat, uimit parcă, Ghidirmic.

Doina Jela, abia întoarsă de la Paris (după zece zile petrecute în preajma lui Virgil Ierunca - bolnav, şi a Monicăi Lovinescu) a evidenţiat anticomunismul lui I. D. Sîrbu. "M-am aşteptat să găsesc aici un oraş conştient şi mândru, să văd pe faţa tuturor această bucurie a şansei de a avea la Craiova un scriitor de anvergură", a subliniat domnia sa.

Nicolae Coande a spus câteva cuvinte despre cartea sa de interviuri (asemănând-o cu o casă construită fără proiect) şi a promis să se revanşeze faţă de unii scriitori craioveni rămaşi în afara ei, păstrându-le loc într-un viitor volum. Poetul, care este şi referent literar al Teatrului Naţional Marin Sorescu, a prezentat şi primul număr al revistei lansate cu acest prilej de instituţia craioveană. SpectActor este titlul publicaţiei al cărui număr de debut cuprinde, între altele: "filmul" Festivalului Internaţional Shakespeare, Craiova, 2006; fragmente inedite dintr-o piesă de teatru a poetului Liviu Ioan Stoiciu; un interviu luat lui Harold Pinter, la Milano, de Michael Billington pentru The Guardian, tradus de Adrian Buz; fragmente dintr-o proză semnată Hunter S. Thompson în traducerea aceluiaşi Adrian Buz; rubrica Scriitorul şi puterea, semnată de Nicolae Coande.

La revistă, dar şi la deschiderea noii stagiuni, s-a referit în discursul său directorul teatrului craiovean, Mircea Cornişteanu, iar Elisabeta Sîrbu a rostit un scurt cuvânt de mulţumire pentru organizatorii acestei întâlniri.

Cei mai mulţi dintre participanţi au revenit la teatru, în cursul serii, pentru a viziona excelentul spectacol Medeea, după Euripide, în regia lui Yiannis Paraskevopoulos (Grecia).

Imaginile aparţin lui Laurenţiu Bărbuică

0 comentarii

Publicitate

Sus