11.07.2006
Editura "Cartea Românească" şi "Friedrich Schiller Kulturhaus" din Bucureşti vă invită în data de 12 iulie 2006, ora 15.00, la Casa Scriitorilor "Mihail Sadoveanu" din Calea Victoriei nr. 115, la lansarea volumului Semnul Lunii de Ilinca Bernea, roman distins cu premiul Uniunii Scriitorilor la concursul de manuscrise pe anul 2006.

Acum 2 ani - exact pe data de 2 iulie, citeam un fragment din romanul "Getrud" şi aveam revelaţia unei conexiuni sufleteşti profunde cu Hermann Hesse. E vorba despre o frază al cărei umor m-a electrizat şi care a declanşat în mine nevoia de a imagina o realitate comună, o întâlnire cu el dincolo de peisajele livreşti... L-am văzut atunci pe Omul Hermann Hesse, l-am simţit într-o străfulgerare. Mi-am dorit să termin Semnul Lunii pe 2 iulie anul trecut... când ar fi fost comemorarea zilei lui de naştere, dar n-am reuşit. Am pus însă punctul final pe 9 august, ziua în care Hermann Hesse şi-a dat duhul pentru lume... şi s-a născut pentru eternitate. (Ilinca Bernea)

E greu să scrii despre o carte care ţi-a plăcut, e greu să evoluezi între obiectivitatea necesară unui astfel de demers şi subiectivitatea fericită care sărbătoreşte un moment special.

Cartea Ilincăi Bernea este o carte specială, nu numai pentru că este dedicată unui scriitor al secolului XX ci, mai ales, pentru că ea nu a fost gândită doar ca o carte de cuvinte, cuvinte înşirate cuminţi pe pagini de hârtie ci, din start, această carte a fost un univers de formule ale unei alchimii inventate şi imagini fabuloase ale unei mitologii personale. Mult mai aproape de un obiect multimedia decât de o carte obişnuită de hîrtie, Semnul Lunii îşi găseşte firesc locul ei pe Internet vestind, fără îndoială, apariţia unui nou gen de autor care îşi descrie universul interior cu mijloacele multimedia puse la dispoziţie de computer şi Internet, îmbinare normală într-o carte despre maestrul mărgelelor de sticlă. Inevitabil gândul ne duce la această "interpretare" a jocului, făcută cu ajutorul noilor tehnologii, Ilinca Bernea conducându-ne cu dragoste şi devoţiune prin spiritul unui timp trecut care nu numai că nu este uitat dar devine natural inspiraţie pentru spaţiile virtuale ale acestui prezent cu gust de viitor.

0 comentarii

Publicitate

Sus