31.07.2023
Daniel Onofrei
Nelu o bate pe Floarea zilnic. Divorțează, fă, proasto, că te omoară nebunu. Nu e om rău, doar când bea. Vera, minoră, a rămas gravidă a treia oară. Vasile a aflat că are cancer la plămâni și că îl înșală nevasta. Nu i-a spus nimic. Și-a aprins o țigară. Andrei și-a făcut de rușine părinții: a picat examenul de Bac. S-a filmat cu telefonul în timp ce cădea de la etajul zece. Alexandra este o fetiță curajoasă: nu plânge când tatăl vitreg o freacă între picioare. Oameni. Copiuțe ale lui Dumnezeu.

Laura Stanciu
La Școala de Fete Copiuțele Viitorului din București se organizează Săptămâna Altfel. Luni dimineața, părinții-copiuțe aduc fetele-copiuțe de clasa 0. Parcarea e plină de mașini-bibliorafturi. Elevele țâșnesc din mașini și foșnesc vesele spre sala de serbare. Pe scenă urcă un compendiu greoi, în piele maro, strâns cu o curea. E invitat special de la guvern. Dragi copiuțe, copiați. Acesta e secretul unor cariere strălucite. Numai așa veți deveni teze de doctorat plagiate, singurele admise la noi.

Ruxandra Coman
A fost odată ca niciodată o celulă-ou din care s-au aprins două luminițe. Creșteau și desenau pe peretele uterului cu degetul, așa cum faci pe un geam aburit, dansau pe sub cordonul ombilical, visând același vis. S-au născut îmbrățișate. Viețile lor veneau mereu la pachet. Când una era zărită fără cealaltă, prima întrebare era unde-i sor-ta. Într-o zi, una din lumini s-a stins. Cealaltă își mângâia obrazul și nu știa cum să trăiască singură. Și-a legat de ea o oglindă și umblă așa, de colo colo.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În iulie 2023, grupul are 11.540 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus