27.01.2024
Nelida Holban
De fiecare dată găsea ceva de comentat la adresa cuiva. Mai ales pe mine nu mă ierta. Nu-mi plăcea să merg la ea la masă, dar n-aveam încotro. Nici nu gătea grozav și mă mai și scotea din minți când mă întreba, tu ai făcut cozonac? Nu eu, mama. Îi vedeam dezaprobarea din privire. Eu făceam de toate când eram tânără, nu ca tine, cozonac nu, murături nu, zacuscă nu. Îmi pierea pofta de mâncare. Vrei sarmale? Nu, că-s cu varză și eu sunt de viță. Mă iubea soacră-mea. Și eu pe ea. Că așa e Crăciunul. Ne face mai buni.

Gabriel Rusu
Vezi tu mă Arpad, când bunuțu Dumnezo o împărțit rostul fiecărui lucrușor, i-o zis verzei așe. Tu vei fi acoperământ pentru carne. Să bucuri pântecele oamenilor de pe pământul ăst' în vecii vecilor. Neamu' tău l-o mâniat rău pe Domnu'. Când văzu ăl' de sus frunza lui dragă tocată mărunt și aruncată într-o zamă chioară, v-o luat Ardealul. Și tot nu v-ați învățat minte. Hai să dăm pe gât încă un pahar. Îmi ești drag mă ember, nu te judec io păntru greșelile neamului tău. Are sfântu' grijă de tătă lumea.

Ana Maria Dobre-Nir
Mă tăvălesc prin iarbă, mă acopăr în frunze, te aștept să mă toci, apoi să mă fierbi. Îmi e cald și-mi doresc doar să iei o îmbucătură din mine. Să mă mesteci, apoi să regreți că iar te-ai îmbuibat. Cu drag, a ta, 4ever. Chiar nu știu cine ar fi putut să scrie asta. Spune și tu. M-am tot gândit. Nici nu cunosc multe femei. Nu suspectez pe nimeni. Poate e o reclamă? Sau o farsă? Sigur e farsă. Hai, te rog, de ce-ți faci bagajul? Stai. Eu oricum sunt vegetarian. Și le mănânc doar făcute de mama, cu ciuperci.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În ianuarie 2024, grupul are 12.500 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus