22.04.2024
Ramona Ungureanu
Savetă, culbuțăște o țâră covata aia cu pită să văd îi jie or ba. Flòre, dat-ai cozonacii cu ou? Pune pitele pă frunzăle alea de varză, să amninòsă cinaș. Eu eram mică și forfota în cohe era mare, fustele dansau și toate picioarele desculțe știau că-i sâmbătă, zi de făcut în cuptor. Seara tocmai cerusem pâine lui nenea ăla bărbos din cer, și uite minune, azi zboară pitele din mână-n mână și miroase și-a mălai cu lapte. În seara asta o să îndrăznesc să cer și bomboane, că văd că ține figura.

Denisse Oana Rădoi
Dacă spui Tatăl Nostru neîncetat timp de o noapte, ți se va-mplini o dorință, mi-a spus mamaie când eram mică. Într-o seară, a căzut din picioare. Am țipat din toți rărunchii, spintecată de durere și frică. Bunicul a stropit-o cu apă, a zguduit-o și a strigat-o pe nume până a redeschis ochii. În noaptea aceea, cuibărită în pat lângă ea, am repetat rugăciunea de mii de ori și i-am păzit fiecare respirație până-n zori. Mamaie s-a trezit plină de vigoare iar eu am știut că de atunci nu ne vom mai despărți niciodată.

Sanda Burță
Din când în când, lui Dumnezeu i se strepezeau dinții de-atâta senin și cântece de harfă. Atunci lua chip de om și se pogora pe pământ. Se-amesteca cu copiii și fura cireșe, se-ndrăgostea, visa, când era-n putere, când bătrân. Ba chiar a și murit de câteva ori ca să vadă cum e. A râs la bucurie și-a plâns când l-a durut. La urmă, i se făcea dor și-atunci se ducea la Dumitru brutarul. Se uita cum frământă aluatul, da, de patima aia ii era dor. Își sufleca mânecile și se făcea iar Dumnezeu rotund.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În aprilie 2024, grupul are 12.860 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus