07.05.2024
Titela Durnea
Eric e un băiat blond cu ochi de culoarea castanelor. În doi iunie va împlini zece ani. Dacă-i ștrengar? Este. În sufletul lui mare cât o lună plină. În povestea lui nescrisă, în care-i un prinț nemuritor ce cucerește lumea. În cea scrisă, Eric e doar un chip de copil al cărui zâmbet are colțurile buzelor lăsate-n jos. Un chip care strigă ajutor, la care unii răspund cu lacrimă, alții cu indiferență. O poveste pe care nimeni n-o dorește. Îngropată, în întâi iunie, în colțul lăsat al unui zâmbet.

Gabriel Rusu
Tanti Floare l-a cunoscut pe JR într-o seară, pe canalul lui Fuego de tiktok. După câteva glumițe de modă veche, le-a fost clar că erau sortiți unul pentru celălalt. Americanul căuta o oază de liniște, iar Buzăul părea locul perfect pentru căderea definitivă a cortinei. Cum filmele nu mergeau prea bine, tanti Floare i-a trimis 300 de dolari pe Revolut. Baby, cum să rămâi fără rețetă compensată? Doar că nemernicul, după ce se văzu cu sacii în căruță, trimise un ultim mesaj. Sorry darling, m-am împăcat cu Sue Ellen.

Miruna Prescher-Spiridon
Am crezut că voi fi singura mamă din lume care și-a înghițit copilul de frică. Am crezut că o să ne înghită lumea pe amândoi. Mama a râs. Mi-a zis că toți copiii se nasc din frică de femeie și povești muritoare. Femeia, povestea și lumea pentru care s-a scris mor toate. Străbunica a născut ca să omoare povestea războiului. Bunica a născut ca să omoare povestea sărăciei. Mama a născut ca să omoare povestea comunismului. Eu nasc pe prohodul poveștilor lumilor lor. O să vedem cine moare din asta.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În mai 2024, grupul are 13.000 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus