05.03.2008
1. Portretul

L-am văzut de cam puţine ori pe C-AM, - cum i se spune(a), tri-acronimic, ca, la noi, multor domni cu 3 (trei) nume... Trimiţându-i câte-un mail nediacritic, îl cam evit pe "Draga Calin" (cam... gacofonic!); cât despre "Dragul meu Călin", recte Calin, nu-l agreez, găsindu-l prea... calin! Aşa că-i spun, de obicei, Andrei... L-am văzut, deci, de cam puţine ori pe C-AM, dar parcă ne-am cam şti dintotdeauna. În ceea ce mă priveşte pe mine, cel puţin, numele i-a precedat persoana (ca zmeului din basme, buzduganul). I-am citit câteva pagini docte, după ce un prieten comun "canadizat" mi-a cam făcut capul calendar, la Timişoara, la "Grădina bănăţeană", cu performanţele lui C-AM. Avea de-a binelea dreptate, iar nu cam. - Daca aş da-o,-n treacăt, pe stilul academic, ar trebui, după ce-mi dreg glasul, să disertez în felul următor: "Ceea ce, cu-asupra de măsură, apreciez la dl Călin-Andrei Mihăilescu, sunt lucrările-i de ordin filologic: larga lor arie de preocupări, erudiţia şi registrul poliglosic, ca şi ingeniul analitic, în regim grav şi, totodată, ludic, - cu un cuvânt (dezagreabil, astăzi, pentru nu puţini!) călinescian. Cu corectivul că domnia sa ar fi un Călinescu fără impresionism, ci (dovadă studiile sale eminente, - între acestea, 16-17), meticulos până la acribie..." Renunţând, cât nu e prea târziu, la un asemenea jargon, ceea ce pot, pertinamente, afirma e că Mr. C-AM, când voiajează (având, cu toate că dintr-o bucată, zeiescul dar al ubicuităţii!), o face cu câteva mots-valise în portbagaj. Nu-i vorba de "les trois valises" ale... triciclistului Tzara, în care triplu-i nume ar încăpea tranşat (à la chinoise), - ci despre faptul că C.-A. Mihăilescu, fiu prodig al unei "ţări europsite", are, mereu, nevoie de "antropomorfină"! Cum ar fi cam prea de tot, din parte-mi, să-l portreturez lăuntriceşte, spune-voi doar, că,-n vară, în vizită la noi acasă, a încălecat un scaun scund, îmbrăcat în catifea reiată bej şi cu spătarul folosit ca parapet, pe care-şi va fi sprijinit braţele trei ceasuri lungi (şi, totuşi, scurte), de pe la 5 la 8 post-meridian, - cât timp glisasem, pe un vesel... patinor, de la o vocabulă la alta. Mi s-a părut că aveam rol de balerini în După-amiaza unui... scaun, - cu-atât mai mult cu cât, în Mallarmé, e vorba şi de două "dormeuses" (i. e. dormeze!) "parmi leurs seuls bras hasardeux...", ş. cl. - Adaug că, "băiat de comitet", C-AM a trimis, nu prea demult, din pură camaraderie, din Toronto, unde i-o trimisesem eu, o scriere de-a mea la... Bucureşti, la editura Curtea Veche (unde era un vechi curtean!), - cu care s-a inaugurat colecţia LUDEX. Ceea ce m-a făcut, apoi, să-i expediez, peste Atlantic, Un C-AM limerick, şi anume: "Îşi năvlisise, dând aconto,/ un yacht, - un domn care,-n amont, o/ luă, dus de val,/ din Torontal/ la Bucuresci, via Toronto!"


2. Videoclipul (Julio Cortazar: "El Perseguidor")


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul, situaţia care îl extaziază, ambiţionează, motivează
Dansul oriunde şi ~când, desculţ.

- cel mai important talent al lui
Spontaneitatea (şi, adaug eu, poliglosia).

- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Aveam vreo douăzeci şi ceva de ani când, la un joc de scaune muzicale, m-am repezit să înşfac un scaun în acelaşi timp cu o donşoară. Cum trăgeam, unul hăis şi-aceea cea, prietenul duduii s-a apropiat şi i-a zis: "Lasă-i-l, nu vezi că-l vrea!"

- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
Să termin de scris un roman în patru limbi; să mă întorc în Europa; să-mi văd copiii, Ilinca şi Andrei, terminând facultatea; să mă las de fumat odată.

- lucrul pe care vrea să îl spună despre el, deşi nu a fost întrebat.
Trestia gânditoare se îngraşă în noi - codoaş-a două infinituri.


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Antologia postumă a lui Nino Stratan Criminali şi crini, citită în manuscris şi gata de publicat anul ăsta.

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
Filmul lui Godfrey Reggio Koyaanisqatsi (1982), revăzut săptămâna trecută.

- un loc pe care îl iubeşte
Doi Mai/Vama Veche (versiunea magică).

- un concert / un album / o formaţie
Keith Jarrett, The Köln Concert

- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Marius Chivu (că-i cool, sharp şi dilematic; scrie bine, gîndeşte fără ifos; e, vorba Lovinescului, sincron; mai tîrziu, pe mulţi îi va sincroniza şi el).

0 comentarii

Publicitate

Sus