25.04.2008
1. Portretul

Singurul suflet pierdut care-l egalează pe al meu. Singura în care mă văd ca-ntr-o oglindă. Când vorbeşte, am des senzaţia că spun eu lucrurile acelea. În ea simt deseori cum se ridică aceeaşi tristeţe pe care o simt şi eu, de acelaşi tip, aceeaşi nuanţă. Suflet fragil, în permanentă transformare, mereu altcineva, mereu perfecţionându-se. Un om care, ca şi mine, nu-şi va găsi niciodată locul. Singurul om pe care îl cunosc personal şi are capacitatea să se renască în fiecare zi. Câte lucruri i se pot întâmpla unui om care să-i clatine viaţa într-o singură zi?! Ei bine, mie şi ei: MULTE. Ca şi mine, se purifică în permanenţă prin experienţe care altora nu le-ar spune nimic. Ca şi mine, are probleme pe care nu le poate înţelege nici dracu'.

De multe ori, când eram adolescente, simţeam că între noi trebuie să fie o relaţie mistică, întrucât, atunci când mă tăiam eu la un deget, a doua zi aflam că s-a tăiat şi ea la acelaşi deget. Dacă mie mi se întâmpla ceva, ei i se întâmpla acelaşi lucru.

Ada, blonda cu o gură mare, frumoasă. Care provoca accidente în trafic cu frumuseţea ei şi era ruşinată de efectul pe care-l avea asupra bărbaţilor. I se părea înjositor primul lucru la care se gândea orice bărbat când o vedea.

Mereu am aşteptat ca Ada să devină un "mare" "ceva" în "ceva". Pentru că atâta nemulţumire de sine şi frământare nu poate duce decât la excelenţă într-un domeniu.

Ada mi-a spus acum câţiva ani un lucru pe care îl constat şi eu acum, şi căruia îi simt justeţea, realitatea în privinţa mea. Mi-a spus "Nu sunt româncă, nu sunt nemţoaică, sunt EUROPEANCĂ."

Hei, Ada, hei...


2. Videoclipul (Amy Winehouse: "Fuck Me Pumps")


3. Autocaracterizarea

- despre ea
35 ani, liber profesionist, căsătorită, un copil.

- Crezi în Dumnezeu?
Cred în Dumnezeu, dar nu în sens strict religios, ci mai mult filozofic. Cred într-o prezenţă superioară...

- Cu ce vedeta de acelaşi sex ţi-ai dori să ai o experienţă sexuală?
Haha...! Cate Blanchett my dear:))

- Ai vrut vreodată să te sinucizi?
Aber sicher doch
!! (= cu siguranţă!) Pentru că am momente când nu ştiu cine sînt şi ce vreau şi ce rost are totul... bla-bla-bla! Problemele transcedentale! Le cunoşti, nu?!

- Ai un secret pe care să nu îl ştie nimeni?
Nu. Un secret m-ar ucide în timp.

- Ai iubit vreodată fără speranţă?
Da. De cele mai multe ori!

- Te-ai simţit vreodată capabilă de crimă?
Da. De câteva ori.

- Unde ţi-ai dori să trăieşti?
Vreau să trăiesc acolo unde nu există probleme transcendentale! Glumeam... Vreau să trăiesc în pielea mea proprie şi personală dar să mă simt bine aşa cum sînt acum şi aici, unde mă aflu acum!

- Cine ţi-ai dori să fii?
Nu mi-aş dori să fiu nimeni altcineva!

- Crezi că bărbaţii sînt nişte boi?
Uf, ce întrebare...!!! Bărbaţii sînt altfel! Sînt aşa de altfel, că nu-i pot categorisi aşa de simplu! Sînt altfel decât îi vrem noi femeile. Basta.

- Visezi alb-negru sau în culori?
În culori şi stereo! Glumeam, cert e ca visez foarte des cu fond sonor muzical...

- Ce îţi doreşti în următorii cinci ani
Mi-aş mai dori un copil şi să-mi găsesc liniştea interioară. Restul vine de la sine, baby!

- Cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Am făcut multe lucruri ridicole şi tâmpite. Nu ştiu care a fost mai ridicol ca altul! Ce este mai ridicol, că m-am îndrăgostit de un tâmpit, că am luat hotărâri greşite? Că m-am luat după capul altora? Că m-am luat prea în serios? Că m-am luat prea puţin în serios? I don't know and I don't care!

- Cel mai important talent al ei
Cel de a mă adapta la situaţii noi şi de a învăţa permanent, pentru că mă ajută să merg mai departe. Stand up and fight!

- Pasiunea, lucru, situaţia care o caracterizează, ambiţionează, motivează
Ceea ce mă caracterizează momentan este o nelinişte si o frământare interioară permanente. Sînt încă în căutarea a ceva important şi esenţial. Motivarea este să găsesc acest lucru important şi esenţial! Find it, or die!


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Elementarteilchen
de Michel Houellebecq. Combinaţie foarte mişto de sex cu un fel de melancolie profundă. E atât de concentrată încât e insuportabilă. Este şi dur, dar nu e o duritate care să te dărâme. Sexul, deşi e foarte concentrat, nu este obscen.

- un film din cele văzute în ultimul an
Before the Sunset
. Constă dintr-un dialog. Nu am crezut că cineva poate sta în faţa unui film în care doi oameni trăncănesc într-una. Dar filmul meu preferat până la moarte este Fargo. Plus Barton Fink.

- un loc pe care îl iubeşte
În principiu iubesc locul în care mă aflu: graniţa a trei ţări. Dacă vreau, îmi iau micul dejun în Olanda, iar prânzul în Belgia. Am Marea Nordului în apropiere. Am trei limbi şi trei ţări. Este cel mai frumos sentiment. Sentimentul de internaţional, că nu stau sub lupa unui singur popor şi că fac parte dintr-o lume internaţională.

- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Terezia Mora, scriitoare din Ungaria, care trăieşte în Germania şi scrie în limba germană.


PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 28 aprilie - 4 mai 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

1 comentariu

  • Ada Repicky
    Eugen Mihai, 27.01.2012, 23:11

    Am avut placerea si onoarea de a o fi cunoscut pe Ada acum mai bine de 24 de ani, cand eram amandoi elevi in liceu: ea la Liceul Tonitza, eu undeva mult mai "real". Din pacate, dupa 1989 viata ne-a dus pe drumuri extrem de diferite si nu am mai putut tine legatura cu ea.

    Citind cele de mai sus nu pot decat sa o recunosc asa cum o stiam. Sensibila dincolo de ordinar, greu de inteles (mai ales pentru un barbat prea cartezian...), canta superb la pian si scria poezii de o profunzime mult peste varsta noastra de atunci. Se pare ca, din fericire, nu s-a schimbat deloc si ma bucur pentru ea si pentru prietenii ei (pe care ii invidiez sincer ca o au aproape)

    De curand am vazut o poza a ei pe un site din Germania si am fost socat... revoltator, pentru ea timpul nu a trecut de cand am vazut-o ultima oara... Daca as mai avea sansa si norocul de a o revedea i-as spune, plagiind un celebru cantec: "cher Ada, mais non, tu n'as pas changé... toujours le même petit sourire, qui en dit long..."

    Ii urez sa-i ajute Dumnezeu sa isi indeplineasca visele si sa nu se schimbe niciodata.

Publicitate

Sus