19.03.2008
1. Portretul

Rux mi-e sororală, nu erotică, cum poezia ei. La Rux-Napoca am văzut hrubele nearomate ale palatului Banffy, atît de înalte încît aceia poate plănuiau să fugă de turci în care alegorice subterane. Mi-a povestit de jocuri magice în Mănăştur; m-a dus pe culmi valpurgice. Mi-a arătat fundalul de epocă. M-a, ce mai, educat (deşi n-am terminat încă poezia scrisă în tandem, care sună cam aşa:

da' cu razna, tri, citirii-i
langăm decolteu' firii
şî tu blânda, şî tu turba
i-ai pus lumii cruşie: curba

ba că io nu-s farmazoană
jaba speri mata cu tâlc
cu langori de amazoană
am pus tot cetitul mâlc

şi de-ai dzice că vrei maslu
la a lumii randevu
eu ţi-aş cetlui cu glastru
iuţi scripturi cu dejavu

ah, mai flieş, mai flieş, mai flieş,
cum ma faşi pi mini preş
şî ma scuturi sa pornesc
în zbor nalt şî aiduşesc

iaduşesc, mai bini zâs,
ca n-am naduşât di râs,
ci di alti vreri, porniri,
şer Quiriţâ, priponiri

apoi dzic cu hăis voroave
nu fă din izvoade val
că-n puhoiul de zăbave
n-amuşâni dinţii la cal

nu pregeţi a plasmui
lumi corcite şî zbanghii
pre-anápoda învăţate
fantasmonu-i rupt în coate

dintre pasile di tienis
ce-mi blocaş şi dat retur
ramasăi cu aia chioambă
şi fantasma di pi mur...)

2. Videoclipul (Madonna: "Frozen")


3. Autocaracterizarea

- pasiunea, lucrul / situaţia care o extaziază, ambiţionează, motivează
Cel mai mult îmi place să citesc, să scriu şi să călătoresc (ar mai fi destule altele, dar nu-i locul de desfăşurare aici pentru toate deliciile, din păcate).

- cel mai important talent al ei
Cred că poezia este tăria mea principală, puterea cea mai mare pe care o am. Şi asupra mea însămi, şi asupra lumii.

- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Cel mai ridicol lucru făcut vreodată? Faptul că am crezut că pot salva oameni. Nu i-am putut salva (decât exceptiv şi efemer şi... aparent).

- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
În următorul cincinal (tra-la-la), ca să zic aşa, aş vrea să călătoresc destul (la New York şi New Orleans, apoi, ca-n fiecare an, să mă sălăşluiesc pe o insulă grecească, dar aş vrea să ajung şi în Insulele Eoliene - fiindcă acolo mi-am închipuit eu întâlnirea dintre Ulise şi Cristofor Columb). Aş mai vrea să se concretizeze proiectul meu nebunesc numit "Rescuing Ullyses", în care e vorba despre refacerea geografică (şi spirituală) a călătoriei de întoarcere a lui Ulise, de la Troia la Ithaca. Aş mai vrea să îmi apară în condiţii decente cele două cărţi de poezie care stau şi aşteaptăăăăăă de oarecare vreme.

- lucrul pe care vrea să îl spună despre sineşi, deşi nu am întrebat-o
Dacă nu spun nimic, nu-i bine. Dacă spun ceva sau orice, iar nu-i bine. Ce-i de făcut? Nespunând sau spunând, nemărturisind sau mărturisind, e tot un fel de a spune? Atunci hai să spun ceva special - cred că ar fi trebuit să fiu şamancă (fiindcă energia mea este de acest fel), dar a fost să fiu poetă, în principal, şamanismul meu fiind unul aplicat pe cuvinte şi imagini. Oare?


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Pledez pentru cartea lui Jim Crace, Being Dead (publicată la Editura Humanitas în 2006), pentru că povestea de dragoste dintre braţul unui bărbat şi gamba unei femei (ambii fiind morţi, mai exact asasinaţi) este de o frumuseţe tulburătoare. Este o ikebana teribilă!

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
Aş îmbia lumea să vină la spectacolul lui Andrei Şerban, Unchiul Vania, pus la Teatrul Maghiar din Cluj. Un deliciu cehoviano-dostoievskian (da, da, spectacolul este şi dostoievskian!) despre demonii pe care îi avem pe dinăuntru şi care tare greu sunt de stârpit. Filmele pe care le recomand sunt mai multe şi toate-s sărite de pe fix - La science des rêves, de pildă. Altfel, rămân maniacă a lui Wim Wenders cu Wings of Desire şi One Million Dollar Hotel, precum şi maniacă Fellini, Bergman şi Tarkovsky, cu aproape tot ce au făcut domniile lor.

- un loc pe care îl iubeşte
Mereu şi mereu locul pe care îl simt acasă şi care mi se potriveşte este o insulă grecească, acolo aş vreau să fiu şi să trăiesc şi să scriu, mai ales vara.

- un concert / un album / o formaţie
Fiindcă sunt o pinkfloydiană acută, fireşte că fac îmbierea către două albume şi vechi capodopere Pink Floyd (Wish You Were Here şi Dark Side of the Moon), dar pledez şi pentru albumul tot capodoperă al formaţiei Van Der Graaf Generator şi al liderului ei Peter Hammill (H To He Who Am The Only One). După cum s-a văzut mai sus, dacă este să indic un videoclip vrăjitoresc pe YouTube, acela ar fi Frozen, cu Madonna (da, în ciuda kitschului ei adesea făţiş, în Frozen, atleta pop Madonna este cu totul altceva, o magiciană straşnică). Mai nou îmi place teribil pe youtube melodia rock Rid of Me, în interpretarea stihială a lui PJ Harvey. Şi îmi mai place duetul straşnic Bjork-Antony Hegarty (Dull Flame of Desire).

- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Cred în doi tineri domni, unul are 27 de ani şi a scris un roman post-suprarealist şi gellunaumian grozav (numele lui este Florin Balotescu şi trăieşte la Bucureşti), iar celalalt este un poet (de 20 de ani) pe numele său Marius Conkan (trăitor la Cluj, fiindcă aici este student la Litere), care are o suită de poezii scăpărătoare, afişate pe blogul personal.


PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 24-30 martie 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

3 comentarii

  • F. Balotescu
    [membru], 19.04.2008, 19:19

    "(..)Cred în doi tineri domni, unul are 27 de ani şi a scris un roman post-suprarealist şi gellunaumian grozav (numele lui este Florin Balotescu şi trăieşte la Bucureşti), iar celalalt este un poet (..)"
    Cum putem afla numele romanului scris de dnul Balotescu ??

  • RE: F. Balotescu
    [membru], 21.04.2008, 00:46

    Ruxandra Cesereanu a zis: "Titlul romanului scris de Florin Balotescu este "Splendor" şi va fi o carte grozavă!"

    Cu prietenie,
    Răzvan Penescu
    http://www.liternet.ro


  • RE: RE: F. Balotescu
    [membru], 21.04.2008, 15:09

    Astept cu nerabdare lansarea!! :)
    Sper ca vom afla din timp data si locul!
    Multumesc pt. lamurire

Publicitate

Sus