26.03.2008
1. Portretul

Substanţa constitutivă a Vavei Ştefănescu este paradoxul...

Fiind în egală măsură de o raţionalitate imbatabilă şi de o sensibilitate exacerbată, Vava tinde să transforme tot ce atinge şi, mai ales, tot ce creează în element integrat unei poetici a lucidităţii. Înţeleg prin luciditate ceea ce mă îmbogăţeşte, ceea ce îmi amplifică respiraţia prin care asimilez sensul lumii şi mă face să mă simt realmente acasă în orice formă de viaţă.

Indiferent ce coregrafie creează, indiferent în ce viziune regizorală se integrează, Vava aduce tot timpul către noi posibilitatea încarnării poeziei în toate gesturile noastre.

Adevărul "strigat" de fiecare dată de Vava (aflăm din ceea ce ne spune, indiferent sub ce formă ar face-o) e poezie, pentru că numai aşa logica lumii nu sfârşeşte într-un deşert al semnificaţiilor.

Ca prietenă, Vava dovedeşte un caracter aproape socratic. Într-o discuţie cu Vava ajungi să pui la îndoială orice ai gândit până atunci, nu pentru că ar încerca să vină spre tine cu un spirit de contradicţie, ci pentru că atât factual, cât şi la nivel de discurs, Vava dovedeşte o onestitate fără fisură, care te face să îţi reconsideri, să îţi regândeşti, să îţi reconstruieşti propriile proiecţii. În acest sens, prietenia cu Vava primeşte valenţe socratice.

Sunt convinsă că toţi cei care o cunosc pe Vava şi au norocul să îi fie aproape sunt în situaţia fericită în care eu mă găsesc de fiecare dată graţie ei, aceea în care îmi supun unui exerciţiu în egală măsură critic şi poetic construcţia propriei lumi.

... Şi pentru că între Vava ca artist şi Vava ca om/prietenă nu există fisură, îi sunt recunoscătoare pentru îmbogăţirea pe care o produce înlăuntrul meu prin tot ceea ce creează.



(Fotografie de Dani Kozak)

2. Videoclipul (Jacques Loussier plays Bach, gavotte D major)


3. Autocaracterizarea

- cîteva lucruri simple despre ea
Mănânc în pat, nu am pisică, nu am căţel... Viaţa mea dacă nu e în Centrul Naţional al Dansului e pe scenă, dacă nu e pe scenă e... în Centrul Naţional al Dansului...

- pasiunea, lucrul / situaţia care o extaziază, ambiţionează, motivează
Oamenii frumoşi, ideile bune şi comunicarea autentică...

- cel mai important talent al ei
Dacă acestea pot fi numite talente: sunt foarte flexibilă, rezist la nesomn şi nemâncat şi la condiţii de stres.

- cel mai ridicol lucru pe care l-a făcut vreodată
Să mă fi simţit prost în anumite situaţii s-a întâmplat, gafe nasoale cred că am făcut, dar ridicolă nu îmi amintesc să fi fost vreodată....

- ce îşi doreşte în următorii 5 ani
Îmi doresc ca viaţa mea să o ia la deal, nu la vale.....

- lucrul pe care vrea să îl spună despre ea, deşi nu a fost întrebată
Dacă m-ai întreba dacă vreau să joc O vară fierbinte pe Iza în toată lumea, răspunsul ar fi DA!


4. Recomandările

- o carte din cele citite în ultimul an
Memoriile hingherului de Mihai Măniuţiu, Istoria iubirii de Nicole Kraus, orice carte a lui Kurt Vonnegut.

- un film / o piesă de teatru sau un alt tip de eveniment ce poate fi văzut în stagiune curentă din cele văzute în ultimul an
Trilogia evreiască (Experimentul Iov; Shoah. Versiunea Primo Levi; Ecleziastul), O vară fierbinte pe Iza, Cântarea Cântărilor, pentru că toate întrunesc aceeaşi calitate - sunt spectacole din care câştigi foarte mult ca persoană, ca fiinţă umană, care te îmbogăţesc atât din punct de vedere documentar, cât şi poetic sau filosofic.

- un loc pe care îl iubeşte
Casa părinţilor mei, de la Sărata Monteoru....

- un concert / un album / o formaţie
Formaţia Einstürzende Neubauten (http://www.neubauten.org)

- o persoană tânără pe care pariază, pe care o vede capabilă să atingă excelenţa în domeniul în care aceasta evoluează
Din păcate, nu am avut norocul să cunosc un asemenea potenţial în ultima vreme... Dacă mă întrebai acum 7 ani, aveam ce să îţi răspund. Nu cunosc pe nimeni tânăr căruia să îi văd foarte clar nivelul de excelenţă peste, să zicem, 10 ani... Din păcate excelenţa a ajuns ceva necunoscut persoanelor tinere... Dacă se poate obţine orice ready made, cât mai repede şi cât mai scump... succes imediat cu orice preţ, e OK, cam aceasta e, din nefericire, imaginea...

- următorul ei spectacol



PS: Aşteptăm înscrieri pentru săptămîna 31 martie - 6 aprilie 2008. Detalii în Argumentul acestei rubrici.

0 comentarii

Publicitate

Sus