10.06.2008
Doi fotbalişti îmbrăţişându-se după un gol mult aşteptat şi dorit cu toată setea unei guri uscate de nebunia efortului. Doi alţii într-o luptă feroce pentru captura unei globuleţ gol pe dinăuntru. Două echipe (companii?) înfruntându-se. Amor - Omor. Cât de teribil de apropiate (le diferenţiază un singur sunet vocalic - un oftat pre- sau post-orgasmic, aproape imperceptibil, mai ales dacă ar fi să-l pronunţam în ruseşte.) pe atât de opuse sunt cele două concepte. Amor. Omor. Două corpuri reunite în acelaşi elan, într-un acelaşi (moment de) timp, vital şi asasin.

Aşa, ca mine, scriind aceste rânduri, s-o fi dat oare cu capul de toţi pereţii şi cel care a definit formulă volumului unei sfere?

Spania: Barcelona. Magnificat cu muzică lui Pergolesi. O comandă a unei asociaţii de artişti coregrafici din Spania. Cu un grup format ad-hoc. Repetiţie generală. Înaintea mea o piesă de Flamenco. Minunat dansată cu foc, cu pasiune, cu "mistică". Exact ce le lipsea interpreţilor mei. E adevărat că lucram cu ei de abia de 2 săptămâni. Disperat, hotărăsc să adaug o primă parte piesei mele. Improvizată pe moment de către mine. La curent e doar omul de la lumini. Şi bineînţeles cel de la sunet. La premieră, fără să anunţ pe nimeni, dansez ca un nebun, ca un câine turbat. Nu pot să uit ochii holbaţi ai dansatorilor mei în culise. Dar nici cum au dansat după aceea. Cu ce foc. Cu ce "mistică". Şi cu ce nebunie.

Oricât de puternică ar fi structura - fără nebunie, degeaba.

Rusia: Nici acum după atâtia ani nu reuşesc să uit emoţia dementă a "meciului" meu (coregrafic) cu Maya Plisetskaya atunci când creasem pentru ea Nebuna din Chaillot.(Gigi cu Maya Plisetskaya în La folle de Chaillot, La Espace Pierre Cardin - Paris)
Un duo de dans.

Un meci între două personalităţi. Nu numai fizice.

În ciuda grupului, momentele cruciale, esenţiale, se petrec în doi. Doi protagonişti. Doi solişti (două singurătăţi?!). Doi canibali. Doi amanţi. Doi canibali - amanţi. A se distruge. A se completă.

Duo - joc de forţe. Joacă a slăbiciunilor.

Meciul, şi el - un duo (ah, cât de coregrafic) între două fiinţe grupale.


Grecia: Pe vasele greceşti: constelaţii de eroi şi semi-zei. Cu imagini olimpiene de dans şi scene olimpice de sportivi. Un zodiac plin de mişcări care mai de care mai minunate şi senzuale. Orgii de mişcări: lupte, întreceri, bacanale...

Unde începe oare diferenţa între dans şi alte forme de mişcare? Unde se sfârşeşte? Dar frontiera dintre diferitele forme de dans?

Poate ca minciuna "frumosului" le desparte, iar sublimul "adevăratului" le leagă.

Suedia: Stockholm. Iarna. Nu văd soarele timp de 2 săptămâni închis într-un studio al Televiziunii Suedeze cu un grup de coregrafi scandinavi. Eu trebuind să animez la cererea unei corporaţii a artiştilor nordici un stagiu de video-dans.

Se miră toţi când le propun spre analiză o bandă video cu un meci de fotbal.

Pe stadion: Fugă, alergătură şi dintr-o dată: HOP! o băşică conflictuală. Conflictivă?

Totul se rezolvă în interiorul unui OU monstruos şi dublu, cu două fiinţe ca două gălbenuşuri gemene şi polimorfe disputându-şi cu sălbăticie o băşicuţă de spaţiu cât un cap de om. Ce o fi fost înainte: fuga sau băşica, oul sau ne-oul, omul sau ne-omul, mingea sau non - mingea.

Duo. Armonia unui conflict în doi.(Kana Nakao & Cristian Contreras în Rojo de Gigi Căciuleanu - Ballet Nacional Chileno)

0 comentarii

Publicitate

Sus