10.06.2008
Blazonul culinar al ţării este unul vechi şi bine lustruit. Ingrediente de primă mînă şi civilizaţii suprapuse ca într-un şantier arheologic, totul asezonat cu soare şi mare - cum ar fi putut Iberia să nu fie un succes gastronomic?

Grîu adus din Aquitania, măsline de pe vasele feniciene, roşii, cartofi şi ardei din Lumea Nouă, pescărie din belşug, orez, migdale şi mirodenii maure-această incredibilă explozie de culoare şi aromă a sedus pe toată lumea. Furnizor de delicatese al Romei Imperiale, Spania producea încă de atunci jambon de Pamplona, ulei de măsline, fructe şi legume delicioase.

Regele Alfonso cel Înţelept, obligat de medici să ia gustări frecvente lîngă paharul de vin preferat, este cel care a "lansat" moda celebrelor tapas. Restaurante şi baruri din lumea întreagă au preluat această reţetă a succesului: gustări multe şi mărunte, servite informal, alături de un vin bun. Printre cele mai populare reţete se numără pana con tomate, ajo y jamon (pîine cu roşii, usturoi şi jambon), patatas bravas (cartofi cu sos picant de roşii), higos con jamon (smochine cu jambon), berenjenas de Almagro (vinete scăzute cu usturoi) şi tostada de aguacate (toast cu avocado).

Cit despre vinuri bune, Spania nu duce lipsă nici de ele: vinuri roşii de Rioja şi Ribera del Duero, vinuri albe de Penedes şi Rueda, sherry de jerez şi cava - vinul spumos proaspăt şi uşor de Catalonia.

Aproape la fel de riguroasă în trecut ca şi bucătăria franceză, Spania are parte astăzi de o regalitate aparte în domeniul culinar. Ferran Adria şi al său El Bulli au devenit substanţa unei adevărate legende gastronomice. Rezervările pentru o masă la El Bulli, sunt închise pentru cel puţin un an şi numeroase forumuri pe net au fost create special pentru că puţinii fericiţi care au mîncat acolo să îşi împărtăşească experienţa şi celor mai puţin norocoşi decît ei. Ferran Adria, unul dintre "întemeietorii" bucătăriei moleculare, a adus experimentul de chimie şi fizică în bucătărie şi a construit incredibile poezii comestibile. Doar pentru a vă stîrni imaginaţia, voi enumera cîteva: "cireşe albe din iaurt şi flori de soc", "nigiri din daiquiri, cafea şi caramel", "fistic-LYO (liofilizat) cu consommé-gelatină de trufe negre şi aer de mandarine" sau "noduri sferice din iaurt cu teci de gheaţă, capere şi unt negru". Incredibil? Intraţi pe www.elbulli.com şi vedeţi cu ochii voştri.

Midii umplute cu ardei iuţi

Ingrediente:
16 midii mari
1/4 ardei iute verde
1/4 ardei iute roşu
1/2 lămîie
150 ml vin alb
Piper

Preparare:
Spală şi usucă bucăţile de ardei. Curăţă de pielite şi seminţe. Toacă mărunt. Spală bine midiile în apă şi îndepărtează-le mustăţile. Încălzeşte vinul într-o oală mică, asezonează cu piper şi aruncă midiile înăuntru. Acoperă şi lasă să fiarbă la foc iute cîteva minute, pînă cînd se deschid scoicile. Scoate cu grijă scoicile şi aşează-le într-un castron nu prea adînc, după ce ai îndepărtat de la fiecare jumătate de cochilie. Strecoară sosul, adaugă zeamă de lămîie şi pune din nou pe foc, pînă scade. Acoperă midiile cu sos şi presară cu bucăţele din cele două tipuri de ardei iute. Pune în frigider şi serveşte rece, cu pîine prăjită unsă cu ulei de măsline.

0 comentarii

Publicitate

Sus