Dacă eşti întrebat pe nepregătite ce crezi despre bucătăria austriacă, tentaţia imediată este aceea de a te gândi la şniţel şi ştrudel. Ca un fel de ştampile turistice delicioase, dar ingrate, acestea sunt, desigur, doar două dintre specialităţile locale. Sinceră, directă şi săţioasă, bucătăria austriacă e un compozit de influenţe regionale, născut din contradicţie: pe de o parte opulenţa oarecum cazonă a imperiului, pe de alta lejeritatea spumoasă a life style-ului vienez. Delicate arome italieneşti şi fierbinţi contribuţii ungureşti, brânzeturi onctuoase ori vinuri uşoare întregesc peisajul gastronomic al Austriei.
Poţi experimenta un excelent tafelspitz, rasolul de vită preferat al Împăratului Franz Josef, servit după regulile artei, cu cartofi căliţi şi sos de hrean şi de mere. Dacă preferi ceva mai uşor, încearcă o salată delicioasă, asezonată cu ulei din seminţe de dovleac sau kasnudeln - paşte umplute cu brânză albă şi mentă. Marea diversitate de brânzeturi, în frunte cu Liptauer, inspiră o mulţime de reţete, tocmai bune după o zi de iarnă la schi: käsdönnala (un fel de budincă) şi käsknöpfle (tăieţeii cu ou) sunt doar două dintre ele.
În ultimii ani, Austria a devenit mereu mai interesantă pentru vinuri uşoare, piperate, aproape crocante: Heuriger - tânăr şi obligatoriu băut cu măsură pe dealurile din Grinzing, Grüner Veltliner - o adevărată celebritate a momentului sau Schilcher - roze-ul sec, cu gust de căpşuni.
Repertoriul culinar austriac devine delirant de caloric atunci când vine vorba de cafele şi de deserturi. Pentru dependenţii de zahăr, Austria este tărâmul făgăduinţei unde - literalmente - curg laptele şi mierea. Lângă o cafea Franziskaner cu frişcă sau o ciocolată caldă îndoită cu smântână, se pot alinia torturi Sacher, Linzer sau Dobosch, marţipan, Salzburger Nockerln, kaiserschmarren sau nenumărate produse de patiserie.
Cât despre restaurante şi cafenele, Austria excelează şi la acest capitol. Într-un Gasthaus descoperit întâmplător pe marginea drumului sau în faimoasele Cafe Sacher, Meinl sau Steirereck poţi descoperi nu numai bucătăria austriacă, dar şi excepţionalele ingrediente locale.
Salzburger Nockerln
Ingrediente
55g unt fără sare
80 g jeleu de coacăze
albuşurile de la 9 ouă mari, la temperatura camerei
50 g zahăr vanilat cernut
coajă rasă de la jumătate de lămâie
4 gălbenuşuri
50 g zahăr tos
65 g făină albă cernută
Preparare
Preîncălzeşte cuptorul la 230 grade Celsius. Aşează o formă de sticlă termorezistentă mare într-o tavă care merge la cuptor. Întinde mai întâi untul, apoi jeleul de coacăze pe fundul formei. Combină albuşurile, zahărul vanilat şi coaja rasă de lămâie într-un castron. Bate albuşurile cu mixerul la viteză mare, până când se formează vârfuri ascuţite la suprafaţă. Combină gălbenuşurile cu zahărul tos până la o consistenţă cremoasa. Adaugă uşor gălbenuşurile cu zahăr şi făină în albuşurile bătute şi amestecă delicat, până se omogenizează. Toarnă amestecul în forma de sticlă, netezeşte suprafaţa şi dă la cuptor cam 8 minute, până când suprafaţa este aurie şi bombată. Serveşte imediat cu sos de vanilie, sos de ciocolată sau sos rece de căpşuni.