Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Euro 2008 - Mai mult decât fotbal

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Mujicul prînzeşte cu împăratul! - Ziua 12: Rusia


Smaranda Vornicu

18.06.2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Multiculturală şi bogată, Rusia îşi iubeşte cu străşnicie tradiţiile culinare şi, în acelaşi timp, ştie să îşi adauge în coroană delicatese din gastronomia franceză, germană sau italiană. Bucătăria consistentă de izbă, cu reţete uneori improvizate în măsura accesului la ingrediente, se împleteşte fără complexe cu rafinamentele unui dineu imperial. Excesele sunt privite cu indulgenţă, mîncarea trebuie să ţină de foame şi de frig, iar băutura să fie combustibil.

Combinaţia Estului cu Vestul a dat cîteva preparate clasice, cum ar fi Boeuf Stroganoff, Pui à la Kiev sau şarlota rusească. În rest, mîncărurile sunt dense şi intense - acre, iuţi, sărate sau foarte dulci, un fel de sublimări ale instinctului de conservare prin păduri, stepe sau pustiuri îngheţate. Supele - calde sau reci - sunt nelipsite de pe masa rusului: okroshka - din lapte acru cu castraveţi, usturoi şi ierburi picante, botvinya - servită cu peşte şi gheaţă pisată, supa de varză şi borşul de sfeclă roşie, servit cu pîine albă şi smîntînă. La fel de consistente, pelmeni, vareniki şi pirostile sunt umplute cu carne, varză, ciuperci sau cartofi. Caviarul se aşează pe blinele şi se serveşte cu smîntînă şi/sau unt. Peştele este prezent în nenumărate reţete, de la zakuski, gustărele picante şi acre şi pînă în supe şi umpluturi diverse.

Despre băuturi nici măcar nu e nevoie să amintim. În afară de vodcă, rusul se mai încălzeşte cu ceai, se delectează cu kvas şi sărbătoreşte cu şampanie. De îndulcit, se îndulceşte cu o mulţime de gogoşele cu nume simpatice: chuk-chuk, ponchiki sau prianiki.

Astăzi, cînd Moscova şi Sankt Petersburg-ul au iarăşi strălucire imperială, restaurantele ruseşti s-au întors la ostentaţia şi luxul de odinioară. Delicatesele de import sunt la fel de cerute ca şi pe vremea Ecaterinei cea Mare. La Cafeneaua Puşkin (da, e chiar cea pomenită în Nathalie al lui Gilbert Becaud), la Savoy-ul cu fîntîni de marmură, tavane pictate şi candelabre de cristal sau la Grillage, unde Chateau Petrus se războieşte cu trabucurile rulate de mînă, meniurile au toate grijă să includă şi preparate tradiţionale with a twist. Rusia bea, mănîncă şi trăieşte bine!

Pelmeni

Ingrediente

Pentru aluat:
250 g făină
1 ou

Pentru umplutură:
400 g carne de porc tocată
2 cepe tocate fin
1 albuş de ou
Unt
Pătrunjel tocat
Sare, piper

Preparare

Amestecă tocătura de porc cu ceapă, puţină apă, sare şi piper. Amestecă făina cu oul, sare şi 3 linguri de apă. Frămîntă pe o suprafaţă pudrată cu făină, pînă cînd obţii un aluat elastic. Întinde o foaie subţire. Cu un pahar, taie cercuri de aluat. Pune pe fiecare cerc de aluat cîte o linguriţă de umplutură şi unge marginile cu albuş. Adu jumătate de cerc de aluat peste umplutură, lipeşte marginile şi curbează extremităţile spre interior. Fierbe pelmeni în apa cu sare timp de 10-15 minute. Scoate din apă cu o spumuitoare, pune într-un castron. Toarnă unt topit peste pelmeni, presară pătrunjel tocat şi serveşte-i fierbinţi. Variante: umple pelmeni cu carne de vită tocată, foloseşte mărar în loc de pătrunjel şi serveşte cu smîntînă în loc de unt topit.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cine va rupe echilibrul? - Ziua 19, a finalei: Spania - Germania (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Arte plastice - Ziua 19: Spania - Germania (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Arhitectura - Ziua 19: Spania - Germania la Viena (4.6/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultima avancronică - Ziua 19: Spania - Germania (2.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Artă contemporană - Ziua 19: Germania - Spania (4.2/5 - 5 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Sport de poveste
Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer