Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Euro 2008 - Mai mult decât fotbal

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Lumea după Euro 2008


Daria Ghiu

27.06.2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mi-am dat seama repede de ce italienii încurajau echipa rusă şi de ce au sărit în sus de bucurie cînd au văzut că ruşii i-au bătut pe olandezi. Calculul lor era simplu. A doua zi, duminică, ei urmau să-i bată pe spanioli şi, deci, să ajungă în semifinale cu ruşii - care, în inima fiecărui suporter italian, însemna victoria.

Duminică noaptea, liniştea s-a aşternut peste toată Italia. Freamătului dinaintea partidei i-a luat locul il silenzio. Spania i-a eliminat din competiţie pe italieni, aşa că oamenii n-au mai vorbit prea mult, s-au oprit din calculele fanteziste. Nu mai era nimic de spus. Şi iată cum, ecranele mari montate în piazza centrală a oraşului au fost demontate, de parcă nimic nu mai conta, nici chiar că fotbalul şi campionatul merg mai departe, chiar şi fără Italia... Da, italienii trebuiau să-şi revină, să şteargă orice urmă, să se întoarcă la viaţa normală, a unei veri italiene fără extra-calcio. O vară foarte caldă, cu zile caniculare şi nemişcate şi seri răcoroase, de petrecere. Zile de iunie tipic trentine - în care San Vigilio, patronul oraşului Trento, este celebrat, ca-n fiecare an, timp de mai mult de-o săptămînă. Ca la carte. Cu costume medievale, turniruri, trofee, vin, polenta, concerte (nu neapărat muzică medievală, ci toate genurile, simultan, în pieţe diferite). Fără nici o urmă de fotbal. Fără discuţii despre fotbal. În scop terapeutic.

În toată această atmosferă... cine mai ştia că Italia a fost învinsă? Îşi mai amintea cineva? Cam asta voiau să-ţi dea de înţeles italienii. Avem lucruri mai importante de făcut... şi, de fapt, uitaseră că a fost vreodată un campionat de fotbal.

Pe tot acest fundal, Rusia, care îi bucurase pe italieni, ajungea în semifinale cu ţara care i-a învins pe ei, cu Spania. Aş pune pariu că, într-o asemenea confruntare, italienii au ţinut cu Rusia. Sau poate că totuşi solidaritatea latină e mai puternică?

(Trento, 21-23 iunie 2008)(Manifesta, 19-24 iunie 2008)
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cine va rupe echilibrul? - Ziua 19, a finalei: Spania - Germania (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Arte plastice - Ziua 19: Spania - Germania (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Arhitectura - Ziua 19: Spania - Germania la Viena (4.6/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultima avancronică - Ziua 19: Spania - Germania (2.8/5 - 5 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Artă contemporană - Ziua 19: Germania - Spania (4.2/5 - 5 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Sport de poveste
Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer