Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

TCM


Mihai Chirilov

15.07.2008
Revista HBO, mai 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Zici TCM, zici Turner Classic Movies, adică postul ăla pe care, dacă pici zapând, poţi rămâne liniştit şi savura o capodoperă de colecţie, imună la capriciile unei comisii de rating. Pentru cinefilul care consumă film cu poftă canibală, la fel de imun la capriciile aceleiaşi comisii, TCM nu poate să însemne decât un singur lucru: Texas Chainsaw Massacre.

Cel mai nou film gândit să capitalizeze de pe urma clasicului regizat în 1974 de Tobe Hooper a fost regizat la trei ani după remake-ul omonim din 2003, cu Jessica Biel şi produs de Michael "nu clipi că pierzi explozia" Bay. Cu o actriţă la fel de sexoasă (Jordana Brewster) şi cu o supradoză de terori sangvine care o concurează pe cea din franchiza Hostel, Masacrul din Texas: Începuturi vine să clarifice un pic lucrurile. Mă rog, să le clarifice spălându-le într-o baie de sânge gros şi să explice de ce istoria cinematografului s-a pricopsit cu Leatherface, bruta canibală care omoară în serie pentru a-şi hrăni familia cu ficăţei umani.

Nu ştiu ce e mai horror în filmul ăsta: revărsarea explicită de carnagii? Sau eterna bătălie pe care o duc producătorii cu comisia de rating pentru a-şi încadra filmul într-o categorie mult mai permisivă de vârstă, sporindu-i expunerea în săli şi şansele de profit? Dacă mă gândesc mai bine, probabil că cea de-a doua variantă.

În America, noul TCM a primit clasificarea "R" (accesul permis celor sub 17 ani numai acompaniaţi de părinţi) după ce producătorii au tăiat 5 minute care, altminteri, l-ar fi trimis în "iadul" filmelor interzise celor sub 17 ani (NC-17). Gândiţi-vă însă că atât acest nou TCM, cât şi Little Miss Sunshine / Fiecare se crede normal, de pildă, au primit, în State, aceeaşi clasificare (R) şi o să vă daţi seama despre ce anomalie e vorba. De fapt, aici voiam să ajung. Mai ales că luna trecută, şi la noi, o comisie aşa-zis apărătoare a moralităţii şi a ordinii publice s-a trezit să interzică distribuţia ultimului Puzzle mortal / Saw IV, pentru a reveni ulterior asupra deciziei (chestie de care Shortbus, de pildă, n-a beneficiat anul trecut, fiind interzis, punct).

De ce hotărăşte o comisie cine şi ce filme vede pe banii lui? De ce se crede un board anonim de indivizi (cum e cazul în America) mai dispus la educaţia copiilor decât familia? De ce sexul e mai taxat în filme decât violenţa? De ce studiourile independente sunt mai puţin favorizate decât casele mari de producţie atunci când vine vorba să primească un calificativ mai permisiv? De ce aproape orice film în care apare nuditate feminină primeşte clasificarea R? De ce, pentru numele lui Dumnezeu, La dolce vita sau Blow Up au fost interzise în Australia, iar TCM-ul original a primit, totuşi, notă de trecere în America (normal, nici nu e atât de sângeros pe cât se spune) pentru a fi pus la stâlpul infamiei în... Suedia?

Care dintre voi cumpără următoarele argumente, alese la întâmplare: pentru că filmele violente îndeamnă la violenţă? Pentru că s-a dovedit ştiinţific că filmele cotate R cresc procentul de fumători în rândul adolescenţilor? Pentru că cifrele de box-office, analizate periodic de o Comisie creştină de film şi televiziune, indică faptul că, în topul anual, filmele cotate PG (audienţă generală) strâng 90% din totalul încasărilor? Ştiu, sunt prea multe întrebări şi nici un răspuns care să stea perfect în picioare. Dacă mă întrebaţi pe mine, singurul beneficiu de a vedea un film la care accesul minorilor nu e recomandat e că eşti scutit de plânsetele enervante ale unui copilaş zvăpăiat. Cine a luat un avion şi s-a nimerit în vecinătatea unei asemenea surse de zgomot ştie despre ce vorbesc. Dacă tot e pe idiosincrazii debile, măcar să am şi eu una...
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Pe când ele plângeau (IV), Vlad Bălan (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer