07.09.2003
Pe 1 ianuarie 1999, cu gîndul la o schimbare de prefix majoră ce avea să vină peste un an, Jeff Harris, un tînăr fotograf din Toronto, s-a apucat să facă (de fapt să-şi facă sau să i se facă) o poză în fiecare zi.

Ce-a ieşit, puteţi vedea la www.jeffharris.org. Pe site, Jeff a mai pus-o şi de un jurnal. Pe care, tot aşa, nu-l scrie el, ci selectează din intrările celor care-i vizitează site-ul. Pentru ilustrare, am selectat şi eu cîteva, la întîmplare (vorba vine)...

Ce-a ieşit, se mai poate vedea şi în expozitia deschisă de Jeff la Pikto Cafe, un melanj cool de cafenea şi atelier foto din Distilerie - o fostă fabrică de spirtoase din epoca victoriană transformată în cea mai nouă comunitate de arte & entertainment din Toronto. Mai multe despre Distilerie, această oază de arte, bere şi jazz, într-o intervenţie ulterioară (v-a plăcut cliff-hangeru' meu?...). La Pikto la parter e un lounge unde bei o cafea şi frunzăreşti tot felul de albume fotografice în timp ce la etaj ţi se developează filmul iar pozele coboară pe un tobogan.



Revenind la proiectul lui Jeff Harris, dacă treci peste narcisimul declarat (care poate părea unora puţin stînjenitor) al producţiilor sale, cele 1.642 de fotografii puse pe 5 panouri dreptunghiulare se pot privi atît de la distanta ca un tot ce poate deveni ameţitor, cît şi cu nasul lipit de fiecare fotografie în parte, rînd pe rînd, una cîte una, aşa cum mîncam porumbul copt cînd eram copii.

"Întreprinderea" lui Jeff mi-aduce aminte de Smoke, un film din categoria celor pe care le rev(izit)ezi oricînd cu plăcere, în care Auggie, un proprietar de tutungerie (Harvey Keitel), făcea de 14 ani încoace cîte o poză în fiecare zi la 7 dimineaţa a intersecţiei unde îşi avea prăvalia. Zice Auggie: "People say you have to travel to see the world. Sometimes I think that if you just stay in one place and keep your eyes open, you're going to see just about all that you can handle."

Fotografiile nu-s nişte opere de artă în sine, unele dintre ele neridicindu-se mai presus de apelativul de poză (majoritatea fiind de fapt simple instantanee), dar ici şi colo, cîte una îţi atrage privirea şi demonstrează că Jeff stăpîneşte arta apăsării pe declanşator, că ştie să aleagă bine dreptunghiul prin care să se uite, ca să-l parafrazez pe Cosmin Bumbuţ, fotograful meu preferat de pe toate meridianele şi paralele. ("Nu, nu ştiu să desenez, pictez, sculptez; de fapt nu ştiu să fac nimic altceva decît să pun un dreptunghi la ochi şi să mă joc cu formele şi lumina din interiorul lui." zice Cosmin într-un interviu pt. LiterNet). Şarmul expozitiei (şi al proiectului lui Jeff Harris) e tocmai această acumulare de banal, imperfect şi omenesc.

* * *

Iacă şi selecţia de intrări de jurnal cu poza aferentă zilei. Ca şi pozele, unele sînt banale, altele cutremuratoare, altele amuzante. Enjoy!

Alanna - San Francisco
July 16, 2003
Am cumpărat o piersică şi-am fost dezamăgită de ea. Apoi am avut o revelaţie că poate piersica mea a fost culeasă prea devreme, la fel e şi cu oamenii... Eu una m-am născut prematur cu o lună şi cred că de-aia-s cam amară.

Jane - Austria
May 25, 2003
Tocmai ce-am terminat o carte despre piraţi. Cînd eram mică credeam că a fi pirat e o profesiune şi că aş fi putut să mă fac pirat după colegiu. Un vis neîmplinit moare greu.

Gwen Keeble - Allendale, NJ
February 12, 2003
Azi s-a născut Penelope. Viaţa mea s-a schimbat pentru totdeauna. Sînt mămică!

Guert - Silicon Valley
June 8, 2003
Azi am avut un interviu la o companie mare şi tare. Sper să capăt slujba.

Nina - Norwalk, CT
May 1, 2003
Cînd n-o să mai lucrez pentru idioţi?

MoniKA - Calgary
June 4, 2003
Am nevoie de o schimbare de peisaj. Am decis s-o iau în fiecare zi pe alt drum spre muncă. Dar azi m-am pierdut. Am ajuns însă la timp.

Anna - Watertown
May 6, 2003
m-au dat afară din şcoală că sînt deprimată. aşa că m-am dus şi-am plîns într-un cimitir din apropiere timp de o oră şi apoi m-am întors la şcoală ca să-mi iau lucrurile...

Christina - Wiesbaden, Germania
April 4, 1999
Am aşteptat un client la aeroprtul din Frankfurt, care m-a sunat timp vreo jumătate de an din New Mexico la agenţia de turism unde lucrez ca să-şi aranjeze călătoria în Germania. Credeam că e bătrîn şi senil, mă gîndeam numai cît plătise factura de telefon.Doar că bărbatul care apare are cam un metru nouăzeci, puţin peste 40 de ani... arătos. Nu poate fi el. Am rugat biroul de informaţii să-l cheme prin difuzor. El era! Zice că mă iubeşte. Ajutor! Salt în timp: mai 2002. Sînt măritată şi locuiesc în New Mexico. Cum s-au întîmplat toate astea?

Kirsten - Fairbanks, Alaska
May 4, 2003
M-am hotărît să plec din oraşul asta indiferent de cît de greu ar putea să fie. Sînt speriată, şi nu ştiu ce să fac, dar o s-o fac. Cîteodată aşa mă enervează teama mea de a-mi trăi viaţa cu adevărat.

Erkka Piirainen - Jyvaskyla, Finlanda
May 2, 2003
Mi-am ajutat o prietena să se mute. A fost un dezastru căci şi-a impachetat toate lucrurile în pungi de hirtie. N-a fost amuzant de loc.

Oprean Sergiu - Timişora, România
May 7, 2003
Am povestit mult cu pritena ( sic!) mea, am mers la şcoală, am să mă duc la servici! Numele pritenei (dublu sic! ) mele este Andreea şi este o persoană deosebită! (în română în original!!! n.m. )

Erin - Ottawa
November 1, 2002
Mi s-a cam aplecat de la nişte bomboane.

Jeffrey D.M. - Grand Rapids
August 7, 2000
Trebuia să ies din casa. M-am urcat în maşină şi m-am dus pînă la benzinărie unde am văzut un autocolant pe o maşină: "Legalize Freedom"

daphne gordon - toronto ontario
March 26, 2003
Am cunoscut un tip care îmi produce furnicături în tot corpul.

Erica - Columbia, SC
February 6, 2003
Am aflat de pagina de web a lui Jeff şi-am fost aşa de impresionată că m-a inspirat să mă apuc de propriul meu portret zilnic. Uitaţi aici: homepage.mac.com/snarf213

Steven Ellis - St. Louis, MO
February 4, 2003
Azi am împlinit 24 de ani... de-acuma totul o să meargă numai în jos.

Heather Matthes - Orlando, FL
November 8, 2002
Azi am împlinit 18 ani. Acum pot să-mi cumpăr ţigări şi bilete de loterie!

daphne gordon - toronto
July 14, 2003
Vă mai amintiţi de tipul care îmi producea furnicături în tot corpul? Azi a plecat fără ca măcar să zică "la revedere".

Paul Hayes - Sydney, Australia
January 11, 2003
Am fost la film azi şi a început cu un trailer pentru un alt film. Doar că părea un trailer extem de lung şi de plicticos pînă cînd mi-am dat seama că eram în altă sală.

Dan Golden - Longview, TX
November 23, 2002
De azi nu mai sînt virgin. Cu o prietenă foarte apropiată care nu va rămîne decît atît. Ce enervant.

Jasdev - Seberang Jaya
December 6, 2001
11:53 a.m. în parcul din spatele casei. Aveam pantaloni albaştri Adidas, pantofi Puma negri, şi nu mai ştiu ce bluză. Primul sărut! Primit şi dat! Momente pe care n-o să le uit niciodată.

Ryan - Toronto
October 29, 2002
Sînt obosit. Am dormit prost pe canapea, pisică a făcut pipi în pat.

Victor - Denver
June 27, 2002
Azi m-am bărbierit în noua mea casă. Încă n-am dormit sau mîncat aici, dar m-am bărbierit. Cred c-o să-mi placă aici.

Sarah - Sacramento, CA
August 24, 2002
Azi l-am sărutat pe Josh pentru ultima oară. M-am uitat prin jurnalele vechi. E al treilea băiat de care mă despart pe 24 august. Nu e ziua mea cea mai bună.

Helen - Braşov (nu putea să lipsească cineva din oraşul meu natal! n.m.)
June 8, 2002
Anul şcolar e pe sfîrşite. Mai am un examen la engleză şi sînt foarte nervoasă ("I'm very exciting" în original... n.m.) . Uraţi-mi baftă! (o.k. baftă! că ai nevoie... n.m. ) Today I have to make 27 projects and I'm also happy because... my boyfriend loves me very much and it shows it every day!!! (m-am gîndit pînă la urmă că era păcat să mai traduc... În loc de baftă o să-i urez Helenei spor la învăţat... n.m. )

Ben Pollard - Oxen, ON
September 11, 2001
Azi m-am uitat prea mult la televizor. (preferata mea!!! remarcaţi data... n.m. )

Colleen Harris - Chatham, Ontario
August 27, 2002
Azi am descoperit că există oameni care-s încă şi mai ciudati decît mine, adică tu, că citesti toate astea pe site-ul ăsta.

* * *

Proiectul lui Jeff Harris e în desfăşurare.

(Toronto, 13 august 2003)

0 comentarii

Publicitate

Sus