10.01.2011
Elle
Acum cîţiva ani, cu ocazia ultimei vizite a lui Mario Vargas Llosa la Bucureşti, am fost solicitat să curatoriez fotografiile fiicei sale, Morgana, la librăria Cărtureşti; textul de mai jos este versiunea românească a cuvîntului rostit în franceză în faţa lui MVL şi a soţiei sale.
 
Pînă să mă apuc de acest proiect, nu ştiam cît este de dificil să atîrni pe pereţi Paradisul... Chiar dacă (pentru a-l parafraza pe Borges) o bibliotecă este un paradis şi, deci, o librărie i-ar fi anticamera.

O anticameră este un spaţiu strîmt, care n-ar putea acomoda toate deliciile promise de paradis. Este motivul pentru care am fost nevoit să fac nişte alegeri. Le-am făcut în totală inocenţă (o calitate, nu-i aşa, în Paradis?), găsind că este mai util să sugerez ansamblul decît să-l copiez / lipesc. Sînt ca nişte crîmpeie de discurs - mult mai dens, acela, fără îndoială, şi mult mai aproape de realitatea foto-voiajului întreprins de Morgana alături de dvs.; din acest discurs am reţinut morfologia, întrucît era imposibil să-i reţin sintaxa.

Există deci, de o parte, bornele - să zicem, geografice - ale acestei călătorii. De cealaltă, reperele "flou" ale unei alte călătorii - care este cromatică şi formală. Un fel de joc al aparenţelor fotografiate: nu putem decît spera ca în Paradis să existe libertatea de a te juca...

Şi, de asemenea, această latură fizică, aproape tactilă a fotografiilor fiicei dvs.! Oriunde priveşti, ochii îţi cad pe această materialitate ardentă a lucrurilor - o dovadă că, poate, acolo (Sus!), este ca aici-jos: ceva adevărat. Chiar şi acest cal, el însuşi surprins parcă să se trezească într-o fotografie cu titlul Paradisul, este mai mult decît o impresie: este natural. Încremenit într-o imagine frumoasă, sîntem 100% siguri că o să-şi continue galopul printre palmieri îndată de fotografa şi-a făcut poza.

Ca să revenim la fabula noastră: e la fel de adevărat să presupui că, dacă o librărie este anticamera Paradisului, noi, aici, sîntem într-un fel de Purgatoriu... Nu e prea rău: dacă ne uităm în jur vedem că, graţie Morganei şi dvs., purgatoriul are 23 de perspective ameţitoare asupra Paradisului!

Aşa că vă mulţumim pentru această călătorie minunată.

Fotografiile Morganei Vargas Llosa pot fi accesate aici: http://www.morganavargasllosa.com/

Publicitate

Sus