09.02.2004
Don Quijote Rătăcitorul îşi ia delirul şi-l îmbracă în haine noi... apoi se aşează în faţa Palatului Regal în aşteptarea ceremoniei de schimbare a Gărzii Regale... începe să recite un poem:

îmi place aerul proaspăt din mâinile tale...rotunjindu-mi starea... rotunjindu-mi începutul de zi... rotunjindu-mi anul care trece... care vine... care-o să-mi cânte la căpătâi precum pasărea de pradă... îmi place aerul cu tine... doar aerul cu tine respirând... îmi place privirea cu care-mi străpungi umbra... cu care-mi alungi umbra... cu care-mi îngropi trupul în groapa comună... în groapa celor care te-au sfâşiat cu lacomie... în groapa gropilor ingropate... în groapa celor fără de căpătâi... îmi place aerul proaspat... iubindu-mă...într-o zi mi-am văzut ochii... erau ascunşi în braţele unei caracatiţe văduve... mi-am luat sacul în spinare şi mi-am aruncat neputinţa la picioarele unui crocodil cu aripi galbene...apoi am iubit câteva femei frumoase...într-un final... mi-am scris memoriile pe o piatră de moară şi mi-am agăţat-o de gât... era colierul meu preferat...azi... te-am întalnit şi mi-a fost dor de mine...celălaltul...haide... ce mai aştepţi... iubeşte-mă... cu drag...


Palatul Regal din Madrid este rezidenţa oficială a regelui Spaniei folosită doar în cadrul ceremoniilor oficiale. Originile palatului se regăsesc în sec. IX când regatul musulman din Toledo construieşte un edificiu defensiv utilizat ulterior de regii Castiliei. În sec. XVI pe acest edificiu se costruieşte vechiul Alcazar care este distrus într-un incendiu în 1734. Regele Filip V decide apoi să construiască Palatul Regal pe ruinele fostului Alcazar.
Toată construcţia a fost realizată din piatră şi cărămidă pentru a fi astfel protejată de un potenţial incendiu. Lucrările au durat 17 ani, după care, în anul 1764, regele Carlos III şi-a stabilit acolo reşedinţa. Decoraţiunile interioare sunt de o splendoare absolută, le puteţi admira în Sala Tronului, Camera Regelui, Sala de Porţelean (Carlos III), Salonul Oglinzilor (Carlos IV), Sala de Mese (Alfonso XII).
Decoraţiunile din Sala Tronului s-au păstrat intacte încă din timpul domniei regelui Carlos III. Mobilierul a fost realizat în Napoli, iar Velásquez a adus din Roma, în 1650, leii de bronz care pot fi admiraţi în camera tronului. În palat se află şi o selecta Galerie de Pictură unde îi veţi găsi, printre alţii, pe Juan de Flandes, Caravaggio, Velásquez, Goya...
Grădinile palatului, magnifice, impresionante, datează din epoca regelui Filip II. Piaţa Orientului, situată în partea de est a palatului este străjuită de sculpturi înfăţişându-i pe regii Spaniei, sculpturi realizate în timpul regelui Fernando IV. Sala Armelor (Armeria) este considerată, pe drept cuvânt, una dintre cele mai importante colecţii de acest fel din lume, adapostind armuri aparţinând membrilor familiei regale.
În Piaţa Armeriei are loc ceremonia de schimbare a Gărzii Regale care poate fi văzută şi de către public în anumite zile prestabilite de administraţia palatului.
Don Quijote Rătăcitorul s-a rătăcit pe acolo într-o zi “prestabilită” şi a rămas cu gura căscată admirând splendoarea costumelor şi frumuseţea de nedescris a ritualului. Aşa că... nu s-a putut abţine şi... a fotografiat...


Găsiţi toate imaginile la adresa : Garda regala Madrid

0 comentarii

Publicitate

Sus