Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Sport de poveste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Avem şi noi ţiganul nostru!


Cosmin Stăniloiu

03.09.2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
La Făurei mai întâi s-a construit o gară. Prin 1868, undeva între Buzău şi Brăila. Apoi, gara a născut un sătuc. Mai apoi tot gara l-a făcut oraş, pentru că în câmpia arsă de soare, de la Făurei s-au construit linii ferate spre Feteşti, Tecuci şi Bucureşti. Vara, dinspre Moldova şi Ardeal lumea ştie că trenul are oprire importantă în Făurei. Nişte şine, aşadar, l-au pus pe hartă.

Vreo 4.000 de suflete, două străzi mai acătări şi nişte uliţe, plus o semnificativă comunitate de ţigani, fiecare ducându-şi traiul cum se pricepe mai bine. Trenurile vin şi trec prin gara rămasă nod feroviar important, vara usucă tot, iar iarna viscoleşte crunt prin Făurei.

Iarnă era şi când s-a născut el. Într-un bordei, în fum, fără apă curentă, lângă un câmp, a crescut uscat, învâţând să fugă iute de mânia mamei şi de palma grea a tatălui. La şcoală s-a dus aşa şi-aşa, a mai rămas repetent, iar până la urmă, după 7 clase, s-a lăsat de tot. Dar i-a plăcut la fotbal. Şi s-a tot dus, acolo la Făurei, juca prin judeţ şi repede l-a luat lumea la ochi, de negru ce era şi pentru că fugea de mânca pământul.

A ajuns la Dacia Unirea Brăila, unde era patron un turc şi acesta l-a iubit ca pe copilul lui. Casă, masă, toată atenţia, plus un loc de titular în divizia B, unde a dat 23 de goluri în trei ani. Acolo a pus ochii pe el Poli Timişoara şi a jucat pe Bega puţin, pentru că la 20 de ani îl lua Steaua.

Un zâmbet larg şi strâmb, un ochi cam şui şi nici un plămân. Bănel Nicoliţă e ţiganul născut sărac, într-un capăt de lume înfundat în praf, şi ajuns de acolo căpitanul echipei naţionale de fotbal într-un meci amical din San Marino. De pe terenul fără tribune din Făurei a alergat încontinuu până a prins trenul fotbalului mare, important şi de scris în cărţi.

Să stabilim. Bănel n-are talent! Nu e fotbalistul dăruit tehnic, hărăzit să dribleze tot, să dea pasele ideale şi să scoată echipa din impas cu vreo năstruşnicie. Dar el are ceva mai mult. Pentru că e mult mai greu să ajungi unde e el astăzi fără talent, doar cu muncă, disciplină, modestie şi o ambiţie fără margini.

Bănel Nicoliţă aleargă 12 kilometri pe meci, bagă alunecări de zici că e hocheist, centrează de 100 de ori prost şi de trei ori bine şi strânge respectul tuturor. Al spectatorilor, al adversarilor, al coechipierilor. Nu se plânge de nimic, joacă unde-l trimite antrenorul, se antrenează dublu şi nu uită de unde a plecat. Bordeiul din Făurei în care a crescut e ca o obsesie pentru acest tânăr ţigan de 25 de ani hotărât să trăiască o viaţă mai bună. Care viaţă vine din Franţa acum, unde s-a transferat în ultima zi din august, la St. Etienne.

Iar St. Etienne e clubul cel mai galonat din Hexagon, cu 10 titluri de campioană. Pe Bănel l-a luat în ultima clipă, oferind apoi, prin preşedintele Bernard Caiazzo, un motiv onest şi surprinzător: clubul speră ca astfel să crească numărul spectatorilor de origine rromă.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bayern şi povestea ei cu suedezi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Din Scandinavia, un fotbal epic (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimele lacrimi (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro În pas cu Paul (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cu mingea, pe apă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer