Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ultima oară când am văzut un mort pe şosea eram fericită


Alina Andrei

11.12.2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Mai ţii minte? Eram cu tine, în maşină. Vara asta. În iunie, parcă. Ne întorceam din oraş, după miezul nopţii. Mă conduceai acasă şi spuneai nu ştiu ce, eu la fel, eram obosiţi dar cred că râdeam, mai mult ca sigur, şi acolo, pe Calea Bucureşti, i-am văzut pe mort şi pe poliţişti. Mortul arăta de fapt ca un pachet lung de haine, anonim. Îmbrăcăminte de culoare închisă. Era la doi paşi de trecerea de pietoni. Asta m-a scos din sărite! Nu era corect! Ca şi cum accidentele sau moartea în sine ar avea de-a face cu dreptatea, o stupizenie din partea mea, desigur. No, îţi aminteşti? N-ai mai luat-o drept în faţă ci ai ocolit spre dreapta. N-ai spus nimic despre accident, ci altceva. Nu ştim nimic despre mort. Dacă l-a durut, dacă îl aştepta cineva acasă sau nu, dacă se sărutase în ziua aia sau vomitase, dacă avea o carte faină la el sau doar un bilet de autobuz. Nu ştiu. Lucruri din ăstea.

Cadavrul ăla de lângă trecerea de pietoni semăna leit cu sinucigaşul pe care l-am pozat acum câţiva ani. Îl lovise trenul. Era tot un pachet anonim de haine, lung, dar fără cap. Cel de pe stradă avea cap, dar nu l-am văzut, eram prea departe. Lângă mortul de pe calea ferată stăteam cam la trei metri maxim - ştiu pentru că l-am pozat cu o săpunieră de plastic. Cu flash. Nu se vedea în poză decât ce-am zis. Un corp anonim îmbrăcat şters, lungit între şinele de fier lucioase. Era noapte. Nu-mi amintesc de sânge. Poate nu era sau mi l-am şters din memorie. Poliţiştii îi căutau capul printre ierburi şi mizerii. Dădeau cu picioarele în peturi şi hârtii. Era multă lume strânsă, ca la urs, cum se zice. Nu-mi era milă de mort ci de rudele lui. De fapt încercam să nu mă gândesc la nimic şi să nu calc aiurea, pe ceva. Am stat un pic şi-am plecat înainte să-i găsească capul. Sigur am pozele pe undeva, pe un film. Totuşi nu are rost să ţi le arăt. Erau proaste. Mizerii!

Nu ţi-am spus ceva (sau poate că da??). Pe trecerea aia de pietoni am avut şi eu un accident. Într-o primăvară. Ziua. Era soare, îmi era bine şi aveam multe narcise în braţe. Pe atunci nu ne cunoşteam. Aşa, treceam frumos strada - oameni în faţa mea şi în spate - vine o maşină şi mă loveşte. Am căzut. Mai exact m-am lungit toată pe asfalt. Şoferul a coborât furios şi m-a făcut curvă-pizdă-proastă ce eşti-de ce nu te uiţi pe unde treci-curva naibii - dădea din mâini şi ţipa, a tăcut doar când oamenii din jurul meu au sărit cu gura pe el şi-au zis că sună după Poliţie. N-am avut nimic. Mă durea un pic, dar ţin minte că mă chinuiam să-mi strâng ochelarii şi florile de pe jos, Nimeni nu mă ajuta. Adică după ce m-au ridicat în picioare, trecătorii erau ocupaţi să se certe cu şoferul. Ochelarii nu s-au spart, ceea ce a fost bine. Urăsc trecerile de pietoni. Sunt mincinoase. Îţi dau un sentiment fals de siguranţă care n-are nimic de-a face cu realitatea. Pe Discovery au dat odată un documentar cu ţestoase mici care treceau o autostradă în drum spre mare. Multe erau strivite. Erau făcute terci! În capul meu erau oameni, aşa cum de multe ori când merg pe stradă şi văd trecătorii cum traversează îmi închipui că sunt ţestoase. Broaşte norocoase şi broaşte nenorocoase.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer