Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Sport de poveste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un copil crescut bine


Cosmin Stăniloiu

24.12.2011
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
După ce câştigase Campionatul European cu echipa sub 21 ani a Spaniei, când el avea doar 18 ani, Iker Muniain s-a pozat în faţa blocului în care locuieşte cu părinţii, alături de prietenii din copilărie, bând cola şi pălăvrăgind. Ziarele scriau că Arsenal, Liverpool, Chelsea şi Real l-ar cam vrea. Poate şi pentru că, dincolo de calităţile de fotbalist, e anti-vedeta clasică. Nici jocul, nici banii, nici laudele, nici succesele, nu l-au zăpăcit de cap. Iar cariera lui e una cu multe semne de exclamare, chiar dacă pe 19 decembrie 2011 abia a împlinit 19 ani.

A ajuns la Athletic Bilbao la 12 ani, iar la 14 ani a fost prima oară convocat în cantonamentul primei echipe. Joaquin Caparros pusese ochii pe el şi avea să-i marcheze viaţa. Antrenorul care a ghicit în el tot talentul pe care îl avea, declara după primul sezon al lui Iker între seniori că e un fotbalist cu "opt picioare şi GPS încorporat".

Caparros a fost omul care practic l-a crescut. Cu metodă, răbdare şi încredere. În primul sezon la seniori, când nu împlinise 17 ani, antrenorul l-a utilizat la început pe finalurile de meci. Apoi, a apărut titular, o partidă, maxim două consecutive. Urma un joc pe bancă, sau două, apoi iar titular. Nimic forţat, nici o presiune mai mult decât putea duce mijlocaşul care măsoară doar un metru şi 69 de centimetri. Din al doilea sezon, şi-a câştigat nu doar locul de titular, ci şi respectul coechipierilor. A devenit deja creierul echipei, omul la care ajung baloanele, pentru a inventa soluţii pentru faze imposibile.

La 15 ani debuta oficial la Athletic, într-un amical cu Amorebieta, înlocuindu-l pe idolul său, Joseba Etxeberria. Pe 30 iulie 2009, la 16 ani, debuta într-o partidă oficială, pe San Mames, în Cupa UEFA, contra lui Young Boys Berna. A jucat ultimele 31 de minute. În returul de peste o săptămână avea să şi marcheze contra elveţienilor, primul gol oficial. Devenea cel mai tânăr marcator din istoria lui Athletic!

A adunat deja 98 de meciuri oficiale pentru echipa bască, marchează goluri şi a declarat la începutul anului că îşi doreşte să câştige titlul în Spania, cu echipa unde a crescut. Fără să fie în centrul atenţiei precum Messi sau Cristiano Ronaldo, Muniain are în aces sezon o cifră statistică prin care-i depăşeşte pe cei doi mari jucători ai Barcei şi Realului. E cel mai faultat jucător din Primera Division. Adversarii l-au oprit neregulamentar de 50 de ori, în vreme ce Messi a fost faultat de 35 de ori, iar Ronaldo de 36.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bayern şi povestea ei cu suedezi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Din Scandinavia, un fotbal epic (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimele lacrimi (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro În pas cu Paul (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cu mingea, pe apă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer