18.06.2012
China nu este o ţară, China nu este un continent, China este o altă planetă, care oferă o experienţă de neuitat celor avizi de cunoaştere, de dorinţă de revitalizare, de reîmprospătare a inspiraţiei creative şi de redare a încrederii în viaţă.

Cei care au încercat să cunoască mai îndeaproape cultura chineză au trecut la un alt nivel de înţelegere a lumii, la alt nivel de colaborare cu semenii, au câştigat premii şi au promovat profesional. De ce oare?

Dacă doriţi o schimbare în viaţa voastră nu o mai căutaţi în traininguri, forumuri, nu în terapii de tot felul, eu vă invit la o cunoaştere printr-o experienţă de neuitat, în această zonă de sud, (Regiunea Fujian) a Chinei.

O să încep cu oamenii de pe aceste locuri, care sunt foarte calzi, mereu zâmbitori, ospitalieri şi gata să te ajute. Sunt corecţi şi oneşti, la piaţă totul se negociază, se ţin de cuvânt, nu promit ce nu le stă în putinţă şi sunt extrem de modeşti în sensul că nu se laudă şi vor mereu să ştie şi să înveţe. Dacă devii prietenul lor, este pentru toată viaţa.

Chinezilor le place să facă mici cadouri, "nu contează valoarea, ci atenţia acordată". Copiilor, mai ales, le plac monezile şi bancnotele din ţările străine şi le colecţionează cu plăcere.

Magazinele lor sunt pline de mărfuri, iar mâncarea e foarte ieftină. Sâmbăta şi duminica fac excursii. Consumă multe fructe, iar mâncarea lor este delicioasă şi nu seamănă deloc cu ceea ce găsim la restaurantele chinezeşti din Europa. Mulţimea de sucuri din fructe tropicale este de neimaginat.

Telefonia mobilă este de asemenea extrem de ieftină şi toată lumea are acces la un telefon. Brand-urile sunt aceleaşi ca la noi. Eşti în America şi nu eşti în acelaşi timp. Eşti în Europa, căci ai tot ce este şi aici, dar nu eşti! E mereu un altceva decât suprafaţa înşelătoare. De exemplu, eleganţa şi rafinamentul unor magazine de promovare de produse, cum ar fi Tea Museum unde totul este gratuit, te încântă cu o ambianţă istorică şi modernă în acelaşi timp. Savoarea aromelor de ceai este de necomparat cu nimic din ceea ce ai gustat deja.

Ah, vin ploile? Taifunul? Eşti anunţat pe mobil să revii acasă. Dar de obicei nu se întâmplă nimic grav, în afara unor frunze smulse şi ghivece răsturnate, căci Zhanghou este o mică depresiune înconjurată de munţi şi ferită de intemperii. Doar răpăiala unor ploi ce durează o zi sau două şi apoi apare un soare strălucitor, de aceea trebuie să porţi umbrelă şi papuci de plastic zilnic. Ploile sunt calde şi reconfortante şi te simţi de parcă ai face duş în stradă.

Pare un concediu pe o insulă a fericirii, nu-i aşa? Dar nu în oraş te simţi cel mai bine, ci în Volcano Park, special amenajat ca o insulă a fericirii, la capătul lumii, la Marea Chinei de Sud-Est. Cine ajunge acolo se va simţi chiar ca la capătul lumii! Şi vizita la Tou Lou te lasă cu gura căscată. În secolul XVI au construit clădiri circulare din pământ bătut, de dimensiuni uriaşe în care locuia un sat întreg! Americanii, în perioada închiderii, le-au detectat din satelit şi au crezut că sunt "farfurii zburătoare"!

Oraşele lor îţi arată ziua o mare de flori (specii pe care nu le-ai mai întâlnit nicăieri) şi te orbesc cu lumini strălucitoarea nopţile. Curentul electric nu se plăteşte în instituţii, iar cel casnic este la un preţ de nimic.

De Anul Nou Chinezesc parcurile oraşelor sunt decorate cu figurine uriaşe confecţionate din hârtie colorată şi beculeţe. Mergi prin parc ca printr-un basm; albinuţe, căprioare, castele, statui Buddha şi Budda feminină. Nimeni nu le strică! Jocurile de artificiile sunt şi ele o încântare.

Există mereu sărbători legale, vreo 30 de la lungul anului. Asta dacă vii ca turist, dacă vei vrea să ştii ceva despre ei în profunzime, cum gândesc, ce fac aia şi aia, apoi îţi trebuie răbdare, insistenţă, atenţie la tot şi la toate.

Dar de ce vă tot scriu eu toate astea? Nu ar trebui să le trăiţi? Nu rămâne decât să profitaţi de o oportunitate ca acesta. Aşa vă veţi convinge cu ochii proprii de ceea ce este China şi nu de ceea ce auziţi sau vedeţi spus de alţii. Ce ziceţi? Haideţi cu mine. Eu am fost de două ori... Şi nu m-am îmbolnăvit şi nu am fost "racolată" de nimeni. M-am întors însă alt om. Am scris şi am luat două premii literare. Am avut succes cu un doctorat. Vă aştept şi pe voi, fie ca vreţi să învăţaţi limba pentru educaţie, pentru business sau pur şi simplu pentru a încerca o călătorie într-o lume mirifică.

Maria (Hua Mei Li)

0 comentarii

Publicitate

Sus