26.07.2012
Gazeta Sporturilor, iulie 2012
Ajunsese un domn cu părul alb, legat într-o codiţă la spate. Fusese un copil rebel al epocii hipiote. Acum purta mai mereu un sacou, care îi ascundea corpolenţa căpătată o dată cu vîrsta. Vorbea o engleză impecabilă, era inteligent şi era dotat cu un simţ al umorului very british. Avea un timbru frumos şi îşi cîştiga existenţa (vorba vine!) cîntînd la clapele unei orgi, ale unui pian ori ale unui clavecin. Asta în funcţie de ce urma să interpreteze. Avea o preferinţă totuşi domnul acesta cu părul alb strîns într-o codiţă la spate. Orga Hammond. Ei doi formau un cuplu de aproape 50 de ani. Cine ştie?, poate urmau să celebreze şi nunta de aur.


Nu au mai apucat, pentru că domnul cu părul alb strîns în codiţă s-a stins într-o clinică din Londra. Jon Lord tocmai împlinise 71 de ani, iar acum un an aflase că suferă de o boală foarte la modă printre celebrităţi: cancer pancreatic. Jon Lord a fost primul membru cooptat în ceea ce urma să fie fenomenul Deep Purple. Sunetul clapelor atinse de Lord a purtat de la început semnul binecuvîntării. Dădea senzaţia că ciupeşte clapele, nu că le apasă.


Nu şi-a propus niciodată să fie un virtuoz, dar era. Nu şi-a propus niciodată să se ia la întrecere cu marii maeştri ai pianului şi ai clavecinului, dar interpreta piesele clasice cel puţin la fel de bine ca ei. A cîntat cu Deep Purple, sub teroarea geniului numit Ritchie Blackmore. A cîntat singur sau cu trupe de acompaniament încropite pentru proiectele sale simfonice. A compus simfonii, dar şi piese  la graniţa dintre rock şi jazz. A cîntat cu mari filarmonici. Rămînea modest şi ştia să vorbească publicului, însuşire rară în zilele noastre, cînd decibelii se substituie dialogului. Jon Lord era ceea ce anunţa chiar numele pe care îl purta. Child in Time, piesa definitorie pentru opera Deep Purple, rămîne şi una dintre culmile creaţiei lui Jon. Sarabande, Pictured within sau Beyond the Notes rămîn dincolo de anii pe care Jon Lord nu a mai apucat să-i trăiască. Daruri asupra cărora timpul nu are nici o putere. Muzică binecuvîntată.

Nota LiterNet: Concertul lui John Lord de la Bucureşti, Child in Time... Forever poate fi urmărit integral online aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus