Don Quijote Rătăcitorul, colindătorul, hoinarul, egocentricul, favorizatul, surghiunitul... Ah, Barcelona, mi amor! Cu reumatismul articular al lui Gaudi, cu studiile făcute la şcoala maestrului Berenguer de pe strada Monterols, cu amintirile de la Şcoala de Arhitectură din Barcelona, cu prietenia eternă a lui Joan Mortorell, cu moartea venită pas-pas, pe o linie de tranvÃa în Barcelona anului 1926...
Antoni Gaudi (1852-1926) a lăsat în urma lui impresionante lucrări de arhitectură urbană printre care cea mai renumita este Sagrada Familia – Catedrala Barcelonei moderne.
Fiul unui cazangiu din Reus – Tarragona, Gaudi a devenit unul dintre cei mai enigmatici arhitecţi moderni, un foarte atent observator al naturii, atras în primul rând, de forme, culori şi geometrie. Principalul lui susţinător a fost industriaşul Eusebi Guell care a finanţat construcţia unui palat, a unei biserici şi a unor pavilioane pentru rezidenţa de vară precum şi a unui oraş-grădină.
Construcţia bisericii Sagrada Familia i-a a fost comandată de Asociaţia Credincioşilor Sf. Iosif în anul 1883, artistul etalându-şi virtuozităţile arhitecturale şi muncind efectiv la acest adevărat simbol al Barcelonei, până la sfârşitul vieţii, în anul 1926. Abordând într-o formă extrem de originală geometria construcţiei, Gaudi reuşeşte să creeze o adevarată operă de artă care atrage anual milioane de turişti.
O altă lucrare purtând semnătura lui Gaudi este parcul Guell, un vis transformat în realitate, un oraş-grădină, un monument arhitectural ce reflectă ideea de simbioză dintre om şi natură.
Casa Mila ( La Pedrera), este fructul ambiţiei personale a señorului Pere Milà, căsătorit cu o văduvă foarte bogată, care şi-a dorit dintotdeuna să trăiască într-o casă spectaculară. Apelând cu încredere la serviciile celebrului Gaudi, señor Milà va deveni în scurt timp beneficiarul uneia dintre monumentalele case ale Barcelonei, intrate in patrimoniul cultural naţional.
Alte opere, purtând amprenta inconfundabilă Gaudi, sunt: Casa de las Batines (Leon), Palatul Episcopal (Astorga), Catedrala din Palma de Mallorca, El Capricho (Camillas), Casa Vicens, Casa Batllo, Casa Calvet, Colegiul de las Teresianes, Cripta Guell, Şcoala de la Sagrada Familia, Lampadarele din Piaţa Regală, Finca Gruell, Turnul de Bellesguard...
Gaudi spunea la un moment dat că: toate operele de artă trebuie sa aibe calitatea de a fi seducatoare altfel nu pot fi considerate opere. Admirand lucrarile lui Gaudi, mi-am dat seama ca avea perfectă dreptate. Cea mai mare calitate a construcţiilor este aceea că sunt atât de seducătoare încât imaginea lor îţi rămâne întipărită pe retină pentru totdeauna. O adevarata bucurie şi desfătare a privirii. Halucinant! Sau mai bine spus: genial! Fascinanta fantezie a geniului creator...