10.03.2004
Cu tehnica am stat bine destul de devreme, am aflat în emisiunea de vineri dedicată fotografiei. Mai greu este să ne obişnuim cu ideea, pe aceste meleaguri pline de artişti, că a face fotografii nu este atât de simplu cum pare. Fotografia ca artă, iată ceva ce pare foarte greu de băgat în mintea cuiva, atâta vreme cât galeriile româneşti organizează rareori expoziţii dedicate acestui gen, atâta vreme cât piaţa de fotografie de la noi se dezvoltă numai în cazul fotografiei comerciale, nimeni nu achiziţionează lucrări de artă fotografică, aşa cum a început să se întâmple, în mod coerent, cu tablourile şi obiectele de artă.

Nu-l cunoşteam pe Cristian Crisbăşan înainte de emisiunea Artă versus artă de vineri seara, dar mi-a părut bine că am urmat sfatul unui alt tânăr artist foarte bătăios, Cristi Puiu, de a-l invita în emisiune. Crisbăşan este un caz special: nu e numai artist fotograf, ci şi un atent observator al kitsch-ului nostru cel de toate zilele, aceste observaţii fiind strânse într-un volum recent apărut, Delicte minore. În plus, vorbeşte bine şi nu se fereşte să spună ce gândeşte, chiar cu riscul de a supăra "lumea bună", adică acel gen de inşi fixaţi în sistem cărora le e atât de greu să creadă că ar putea greşi vreodată. A criticat şcoala de artă românească, iar reprezentanţii acesteia au refuzat să participe la emisiune, în schimb ne-au trimis un fax avertizându-ne că nu vor da declaraţii decât într-o emisiune dedicată învăţământului artistic. Cu alte cuvinte, ne-au făcut program! Ciudate vremuri trăim!

De aceeaşi părere a fost şi celălalt invitat, Dinu Lazăr, care ne-a amintit de vremea în care fiecare român avea în casă un laborator foto - fie în baie, fie în debara, fie pe balcon - întreţinându-şi astfel iluzia că acţionează împotriva sistemului. Aşa am ajuns un popor de artişti fotografi. La rândul ei, tânăra artistă Ioana Noveanu, înregistrată pe bandă de Lorelai Mihală, se arăta dezamăgită de lipsa unor critici specializaţi în arta foto. "Abia acum, odată cu generaţia mea, apar asemenea oameni, care să observe munca artiştilor fotografi şi să o ghideze teoretic".

Am aflat, împreună cu telespectatorii, lucruri utile: există încă şcoli în care poţi învăţa, tehnic, să faci fotografie, şi au apărut în ultimul timp şi multe site-uri cu fotografii excelente, după cum ne-a asigurat Dinu Lazăr. Pe care, apropo, îl puteţi găsi la site-ul lui personal, sau la forumul cafeneaua, unde ne-a invitat şi pe noi să continuăm discuţia pe care ne-a fost imposibil să o finalizăm în cele 50 de minute alocate emisiunii Artă versus artă.

Scrieţi-ne şi voi, dacă aveţi vreo critică sau vreo idee despre emisiune la [email protected].

PS: Vineri, la ora 20, la TVR Cultural vom vorbi despre balet, o artă atât de frumoasă şi atât de săracă în România.

0 comentarii

Publicitate

Sus