Toată lumea vorbeşte despre Catedrala Mântuirii Neamului. Nu despre mântuire, ci despre o clădire - mare, impozantă, foarte costisitoare - pe care Biserica Ortodoxă Română doreşte să o construiască de mai multe decenii. Exceptând "paranteza" comunistă de 50 de ani, în fiecare epocă s-au găsit contraargumente suficient de puternice pentru a amâna iniţiativa. Poate de aceea BOR a decis ca de data asta, să profite de slăbiciunea unui Guvern care nu dă doi bani pe opiniile celor pe care îi guvernează şi să obţină toate aprobările pentru a începe construcţia atunci când vor şi acolo unde vor înalţii ierarhi.
Printre vocile protestatarilor - fiindcă o asemenea iniţiativă nu putea fi ţinută secretă, aşa cum şi-au imaginat, nostalgici, reprezentanţii bisericii, s-au numărat şi cele autorizate, ale arhitecţilor. Săptămâna trecută, la Artă versus artă am încercat să aflăm care sunt contraargumentele lor, într-o dezbatere cu tema - Rănile arhitecturale ale Bucureştiului. Atât invitaţii, Monica Lotreanu, arhitect şi istoric de artă şi Cătălin Berescu, arhitect, cât şi telespectatorii care au intervenit la telefon, foarte mulţi de data aceasta, au fost de părere că nu intenţia bisericii e de contestat, ci amplasarea acesteia în Parcul Carol. Cătălin Berescu a amintit valoarea artistică a monumentului semnat de arh. Ion Cucu, care ar trebui mutat în altă parte şi, posibil, distrus prin aceasta. Unul dintre telespectatori, arhitect de meserie, a subliniat un "detaliu" - în nici o capitală din jurul nostru catedralele nu sunt plasate "în fundul unui parc", ci într-o piaţă, în centrul oraşului, care să permită accesul maselor largi.
Dincolo însă de părerile unora sau ale altora, rămâne senzaţia împărtăşită de toţi - arhitecţi sau simpli cetăţeni - că totul s-a petrecut în secret, nu în mod deschis, sub ochii opiniei publice. De ce nu sunt consultaţi arhitecţii? De ce nu sunt întrebaţi cetăţenii ce părere au despre amplasarea acestei uriaşe construcţii în preajma caselor lor, în parcul în care îşi plimbă copiii? Cui foloseşte secretomania?
A fost, aşadar, o emisiune în care mai degrabă s-au pus întrebări decât s-au dat răspunsuri, dar poate că vor veni şi ele...
Săptămâna viitoare, la Artă versus artă discutăm despre generaţiile de prozatori, alături de Ioana Băeţica şi Ioan Groşan. Vineri seara, de la ora 20.00, la TVR Cultural.