Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Miscellanea

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Pio


Andrei Hultoană

16.02.2013
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Ziua 1

Huyl stinge ochiul la aragaz şi stoarce o lămâie peste apa caldă. În timp ce o bea, se apropie uşor de fereastră. Pe pervaz este un porumbel ghemuit. Acesta nu-l vede pe Huyl furişat după perdea, de partea cealaltă a ferestrei şi îşi continuă tabietul scotocindu-se prin pene. Deodată, porumbelul ridică puţin capul, se apleacă peste pervaz, parcă alunecând, şi dispare. Huyl observă urmele lăsate de picioruşele porumbelului, acele patru liniuţe ce se unesc într-un punct. În întortocheala lor pare că scrie ceva. Huyl zâmbeşte, se îmbracă şi iese afară.

Piola desenează în zăpada căzută pe o măsuţă în parc. Are nasul înroşit de la frig şi un zâmbet larg pe faţă. Priveşte când la desenul făcut pe masă, când la lacul îngheţat. La câţiva metri, pe marginea lacului, Huyl stă îngândurat. Se întoarce şi o vede pe Piola. Simte un scurt fior, în timp ce un fulg i se aşează pe obraz. În acelaşi timp, Piola îşi mângâie uşor obrazul. Câteva vrăbii taie liniştea ce mai devreme îngropa parcul. Soarele apare sfios cu câte o rază printre copaci. Piola îşi închide ochii, bucurându-se de mângâierea razelor. Când îi deschide, privirea i se intersectează cu a lui Huyl. Se privesc câteva secunde de parcă s-ar cunoaşte. O pasăre îşi ia zborul dintr-un copac apropiat de Piola lăsând să cadă zăpada de pe ramuri pe creştetul fetei. Huyl simte o uşoară umezeală pe cap şi se acoperă cu gluga. O priveşte încă o dată pe Piola şi îşi continuă drumul.

Ziua 2

Alarma de la telefon sună, Huyl o opreşte dar fără să conştientizeze asta. Corpul parcă nu-i mai aparţine. Întins în pat, priveşte pe tavan prin ochii altcuiva. Respiră printr-un piept străin. Simte că se află în corpul altei persoane. În corpul Piolei. Nedumerit de ciudata senzaţie, se ridică, se spală pe faţă, îşi încălzeşte obişnuita apă caldă cu lămâie şi priveşte pe fereastră. Urmele porumbelului nu sunt acoperite de ninsoarea căzută în ultima zi. Fulgii proaspeţi ocolesc semnele, bastonaşele, liniile care se îmbină într-un scris indescifrabil. Huyl se încruntă, îşi pleacă ochii în podea, îi vine în minte lacul îngheţat, se îmbracă şi iese în grabă afară.

Ajuns în parc, Huyl trece pe lângă masa pe care stă, intact, desenul în zăpadă, făcut de Piola cu o zi înainte. Îl priveşte, ritmul bătăilor inimii creşte şi se îndreaptă spre lac. De după marginea betonată a lacului se văd ieşind două mâini care se chinuiesc să apuce marginea. Huyl le vede, aleargă spre ele, apucă o mână şi o recunoaşte pe Piola, acum albă, cu buzele vinete, cu ochii sticloşi, tremurând în apa ce-i ajunge aproape de gât. O scoate din apă, o acoperă cu paltonul său, o ia în braţe şi aleargă spre ieşirea parcului.

Scaunul de sub el este rece. Se ridică îngrijorat din zece în zece secunde. O asistentă vine spre el: "E conştientă. Numele ei este Piola". Huyl se îndreaptă spre salon şi se uită pe geamul uşii. Piola stă întinsă în pat, cu ochii închişi. Respiraţia lui lasă aburi pe geam. Deodată Piola deschide ochii şi priveşte spre uşă. Huyl îşi scrie numele pe aburul lăsat pe sticlă. Piola îşi mişcă buzele, silabisind ceva şi zâmbeşte.

Ziua 3

Căldura emanată de cană îi oferă lui Huyl o plăcută emoţie. Îşi lasă capul pe o parte, privind fix spre urmele de pe pervaz, strânge puţin ochii a concentrare şi distinge cuvântul nedesluşit zilele trecute: "Pio". Inima îi bate cu putere. La uşă se aude un ciocănit. Deschide, iar chipul lui se luminează în faţa unei descoperiri venite din timpuri netrăite. "Bine ai venit! Apă caldă cu lămâie?". Râd împreună.

Afară parcul este liniştit. Vrăbiile se joacă în zăpada de pe măsuţă, lângă desenul Piolei, ce înfăţişează un porumbel.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (II), Argentina Firuță (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Premianţii taberei creative Scris de tine, Braşov 2019, Autori diverşi (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Sonia (şi bărbaţii din viaţa ei) (I), Argentina Firuță (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum am devenit faşionistă / Good luck!, Crenguța Sandu (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Gol, Matei Şorodoc (4.7/5 - 12 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Povestiri minimaliste
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer