Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Sport de poveste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Provincialii Europei


Cosmin Stăniloiu

30.03.2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică

Dinamo - Steaua a fost crâncen, dar nimic mai mult de atât. Comparaţia cu vreun derby occidental nu are loc, şi chiar dacă avea, nu salva fotbalul nostru
Fotbalului nostru i se aplică perfect principiul platonician al Ideii. Pentru filosof, tot ceea ce nu e Idee e doar imagine a ei. Adica e un simulacru al realului, cum constata Alexandru Dragomir în Crase banalităţi metafizice. Fotbalul nostru nu e real prin el însuşi, ci doar raportat la un alt fotbal, la cel occidental. Despre Steaua - Rapid s-a spus că a fost un meci demn de orice mare campionat al lumii. Fără această precizare, partida din Ghencea rămânea intranzitivă, nedepăşindu-şi limitele unui meci jucat în Divizia A. O sumă de erori individuale şi o frenezie întreţinută de pe margine cu ambiţii dâmboviţene.
Dinamo - Steaua a rămas un provincial frustrat, cu aere de capitală, disputându-se sec şi anevoios în încrâncenarea unei mize atât de mici şi tocmai de aia atât de exagerate. Dinamo s-a dus la cinci puncte de adversari şi crede că titlul în campionatul lui Mitică e vreo ispravă. Agonizând în întrecerea aceasta, învingătorii de sâmbătă seara nu realizează că ambiţiile mărunte aduc satisfacţii asemenea şi continuă să creadă că cel mai important lucru pe lume e să baţi pe Steaua.

Economic vorbind, meciul s-a câştigat din inspiraţia lui Andone şi din neinspiraţia lui Piţurcă, prin absenţa lui Dorinel şi prin prezenţa lui Bărcăuan. Totul într-un spectacol mediocru, plin de stereotipuri tactice şi fotbalistice interpretate modest. Să nu lăsăm emoţiile să ne mintă crezând că ele sunt suficiente pentru un fotbal adevărat. Determinarea a fost peste ce e în general la noi, dar numai atât. Chiar şi explozia de nervi a Stelei din final dovedeşte că jucăm fotbalul acesta mai mult în afara terenului, căutând motivaţii afară, când înăuntru e tot ce ar trebui, chiar dacă la noi e aşa de puţin.
Sâmbătă seara, am avut trista dovadă a lipsei de autenticitate, probată de un meci care trebuia să ne lumineze, şi de fapt ne-a întunecat. Şi nu cred deloc că sunt prea exigent. Şi dacă sunt, o fac pentru că mi-aş dori o dată, măcar o dată, un fotbal real jucat la noi, reper pentru alţii.
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bayern şi povestea ei cu suedezi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Din Scandinavia, un fotbal epic (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimele lacrimi (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro În pas cu Paul (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cu mingea, pe apă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer