28.02.2013
Astăzi mi-a trecut prin faţă o pisică aproape neagră. Chiar mai devreme, da... Nu sunt superstiţioasă, dar am preferat să spun aproape neagră decât neagră, cu nişte pete albe. Ba nu, mint. Avea burta albă. Era udă. Ba nu, era puţin smotocită, probabil pentru că s-a aruncat într-o băltoacă sau aşa ceva. Vine primăvara şi e perioada aia din an în care zăpada se topeşte şi sunt bălţi, deşi afară nu plouă. Da, sigur s-a dus şi a sărit într-o băltoacă.

A trecut mai devreme, prin faţa mea, o pisică aproape neagră şi m-am gândit că... poate n-o să-mi ia norocul. Dar, cum asta s-a întâmplat foarte de curând, încă nu pot să-mi dau seama dacă s-a întâmplat ceva. Până acum nu m-am împiedicat de nimic prin casă, nu am dat cu cotul de tocul uşii, nu s-a luat lumina, mâncare încă mai e în frigider, ai mei încă n-au ajuns acasă, dar sunt sigură că îşi vor aduce aminte că azi dimineaţă i-am rugat să-mi aducă ceva bun din oraş. Dacă nu se va întâmpla asta, nu zic nu, se poate să aibă pisica aproape neagră o oarecare implicare... Şansele sunt foarte mici.

A trecut mai devreme, prin faţa mea, o pisică aproape neagră şi s-a uitat la mine, aşa cum mai nici o pisică nu o face, pentru că pisicile, ştim cu toţii, sunt pretenţioase, aşa că nu doresc să-şi împartă privirea cu te miri ce trecătoare.

Da, mi-a trecut mai devreme, prin faţă, o pisică aproape neagră şi sigur, si-gur îşi dorea să-mi ia norocul. Nu sunt superstiţioasă, am mai spus-o.

Nu cred că avea coadă şi de asta, dacă mi-ar fi luat norocul, nu ar avut unde să-l agaţe. Şi totuşi, dacă eu nu i-am văzut coada, asta nu înseamnă că ea nu o avea, nu? Mie-mi plac pisicile, deşi sunt conştientă că sunt extraordinar de... vaci. Pe bune, dacă vrei să te joci cu ele, ele nu vor, iar dacă tu nu mai ai chef, ele, HOP, deodată vor! Dar asta nu are nicio relevanţă.

Mi-a trecut mai devreme, prin faţă, o pisică aproapre neagră şi cred că din cauza ei am răcit. Am strănutat. "Noroc"?... Nu, desigur, nu are nicio legătură, doar nu sunt superstiţioasă.

Sigur a fost un semn. Din cauza ei, în loc să scriu "aproape neagră" am scris "aproapre neagră" şi sigur, sută la sută, din cauza pisicii aproape negre voi sta tot timpul cu frica în spate ca nu cumva să-mi scape vreun "r" şi să nu-l observ, iar tu vei observa atent până când te vei plictisi. Iar de se va întâmpla să semnalezi vreo greşeală, vei icni in mintea ta, iar eu voi da vina pe mâţă.

Mi-a trecut mai devreme, prin faţă, o pisică aproape neagră şi de atunci nu pot să-mi iau gândul de la ea. Mi-am spus că trebuie să povestesc neapărat despre asta, că mi-a trecut mie prin faţă o pisică aproape neagră, care de fapt era neagră pe jumate. Ce jumate? Era pe trei sferturi neagră şi burta o avea albă, iar lăbuţele habar n-am cum erau, pentru că mie mi-a atras atenţia privirea ei care era verde!

Nu înţeleg. Ar fi putut să fie altcineva în locul meu sau ar fi putut să fie altă pisică, până la urma urmei ar fi putut să fie un alt loc, ar fi putut să fie o pisică aproape albastră.

Mi-a trecut prin faţă o pisică aproape neagră. Şi ce? Trecea pur şi simplu.

Nu. Era aproape neagră şi eu ştiu că nici un lucru nu este întâmplător. Toate lucrurile au un sens şi este cineva, undeva, nu ştiu dacă sus, jos, la stânga, la dreapta sau în capul nostru care are grijă ca totul să se întâmple cu un scop. Nu ştiu cum îl cheamă pe acel ceva, dacă e Dumnezeu, Karma sau Camelia. Habar n-am ce să mai cred...

Mi-a trecut pisica aproape neagră prin faţă şi mă gândesc că ea a vrut asta. Serios. Şi m-a pus să mă gândesc de ce. A trecut, şi din cauza ei... am pierdut şirul şi am uitat ce am vrut să spun.

Şi totuşi ce vină are ea, săraca, dacă eu eram acolo? A trecut şi nici nu i-a păsat. Apoi, mie de ce mi-ar păsa? Doar nu sunt superstiţioasă.

Dă-o-n mă-sa! Putea să treacă un avion, un şobolan, o vrăbiuţă, o raţă sau un cocoş cu punguţa cu doi bani în cioc... Dacă era altceva? Şi totuşi a fost o pisică aproape neagră.

Oare ea s-a gândit la faptul că i-a trecut mai devreme, prin faţă, un om cu ochelari?

Mi-a trecut mai devreme, prin faţă, o pisică aproape neagră, iar asta nu are importanţă pentru nimeni, dar pentru mine are! Şi atunci, mă gândesc... Dacă pentru mine are, iar eu, la rândul meu, poate că sunt importantă pentru cineva, probabil că îi va păsa cuiva că mie mi-a trecut mai devreme, prin faţă, o pisică aproape neagră. Ar fi drăguţ. Dar trebuie să ştie că eu nu sunt deloc superstiţioasă! Dacă era neagră cu totul, poate că aş fi fost...

0 comentarii

Publicitate

Sus