Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Cupa Mondială 2014

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cupa Mondială 2014 (9) - Cifrele Olandei


Mihai Brezeanu

24.06.2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
E drept că fiind vorba de o Cupă Mondială neaşteptat de vie şi de spectaculoasă s-ar cuveni să lăsăm la o parte statisticile şi să ne concentrăm pe joc, dar poate că nu e lipsit de importanţă să pomenim câteva dintre cifrele celei dintâi câştigătoare de grupă a ediţiei, pe numele ei Olanda. Şi nu ne vom rezuma la ediţia curentă, ci vom vizita şi turneul precedent, cel din Africa de Sud.

Acolo, Olanda antrenată de Bert van Marwijk a ajuns câştigând toate cele 8 meciuri din grupa preliminară din care a făcut parte, performanţă fără egal în Europa. La Mondialul african, batavii şi-au câştigat cele 3 meciuri din grupă, învingând relativ lejer Danemarca (2-0), Japonia (1-0) şi Camerun (2-1), au trecut apoi de Slovacia în "optimi" (2-1), au întors spectaculos "sfertul" cu Brazilia (tot 2-1, dublă Sneijder, după ce Robinho deschisese scorul), pentru a reuşi o super-victorie (3-2) în semifinala cu Uruguay. În marea finală, Olanda a pierdut în faţa Spaniei (0-1) urmare a golului din prelungiri (min 116) al lui Iniesta.

În Brazilia, trupa lui Louis van Gaal s-a calificat după ce a câştigat 9 din 10 meciuri în grupa preliminară din care a făcut parte şi România, realizând 28 de puncte, performanţă pe care a mai reuşit-o doar Germania. În grupa abia încheiată, olandezii au pulverizat campioana mondială şi europeană en-titre, Spania (5-1), au trăit periculos, dar au învins Australia (3-2, după două întoarceri de scor) şi au depăşit inteligent Chile (2-0).

Rezumând, din ultimele 18 meciuri din preliminarii mondiale, Olanda a câştigat 17 şi a remizat 1, iar din ultimele 10 meciuri la turnee finale mondiale, urmaşii lui Johan Cruyff au câştigat 9 şi au încheiat unul la egalitate.

Olandezii au, la acest moment, cel bun atac din Cupă (10 goluri) şi doi dintre cei buni marcatori. Van Persie şi Robben au marcat cate 3 goluri (la fel Benzema, Thomas Müller şi ecuadorianul Enner Valencia), urmându-i, în clasamentul golgeterilor, liderului Neymar. De asemenea, din ce în ce mai multe voci îl numesc pe Robben ca fiind cel mai bun jucător de până acum al Mondialului.

În fine, mai merită spus că Olanda a mai fost o singură data la cel mai înalt nivel al fotbalului mondial, în anii '70, atunci când a jucat şi pierdut 2 finale de World Cup consecutive: 1-2 cu RF Germania (ţara-gazdă), în 1974, şi 1-3, după prelungiri, cu Argentina (tot ţara-gazdă), în 1978.

Să urmeze oare, pe 13 iulie 2014, finala Olanda-Brazilia?
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cupa Mondială 2014 (20) - De ce Argentina (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cupa Mondială 2014 (19) - Riscul de a nu risca (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cupa Mondială 2014 (18) - Nenumita (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cupa Mondială 2014 (17) - Riscurile meseriei (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cupa Mondială 2014 (16) - Insuportabila uşurătate a fiinţei franceze (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Sport de poveste
Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer