Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Praful de pe tobă

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Preatronela


Radu Părpăuţă

05.01.2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
De mică nu era prea ascultătoare - asta o recunoaşte cinstit - iar părinţii, eah, nu prea ştiau ei, de la Bosanci, care-i viaţa. Erau prea ututui, prea... Nici de profesori nu se prea sinchisea, dar, orişicât, învăţa. Însă nu prea cine ştie ce, cât să nu prea bată la ochi. Fiindcă nu prea i-a plăcut în viaţă să fie prea remarcată, prea evidenţiată.

După aia a venit la oraş, că nu prea avea ce să facă în sat: fără mamă, că a murit când avea ea 16 ani, cu taică-său beţiv, că ar fi băut şi rachiu făcut din căcat. La început a lucrat pe unde apuca: prin nişte case de boieri, cu bani puţini şi cu nişte cotoroanţe de babe, care o urgiseau.

Pe urmă a lucrat într-un atelier de confecţii mult prea nasol pentru ea, dar n-a făcut prea mulţi purici acolo. Muncea de-i săreau capacele, prea din cale afară! Apoi a căutat o altă muncă nici prea grea, nici prea prost plătită. Pentru un asemenea post - recunoaşte prea cinstit - a cam preacurvit, he-he, cu inginerul-şef şi a intrat dispeceriţă aici. Eah! Doar aşa zice şi la biserică: să nu preacurveşti! Ha-ha-ha! Adică să nu sari prea des calu', doar aşa, câteodată. Prea rău nu e aici, trebuie doar să nu prea le dai nas la şoferi. Câteodată prea-i fac capul baniţă, dar ei i se fâlfâie. În rest e prea multă plictiseală să stea singură la gheretă.

Nu prea s-a grăbit cu măritatu': prea multă grabă strică. Prea frumoasă nu-i, dar ştie că are lipici la bărbaţi. Pe unul, care umbla prea de tot după ea, l-a refuzat. Prea era nu ştiu cum: prea numai agent agricol, prea Sulică frânaru', prea i se vedea viitorul de mototol pe faţă. Acuma tipu' lucrează în Grecia şi-i trimite din când în când câte o sută de euro. Boul!

Din ăştia erau prea destui şi la ea la Bos Angeles, ha-ha! Iei un bleg ca ăsta şi rămâi la coada sapei pe toată viaţa. Nu ştie ea prea multe, nici prea deşteaptă nu-i, dar vrea un bărbat pe măsura ei: nici prea-prea, nici foarte-foarte, nici prea cuminte, dar nici prea zărghit. Şi să aibă şi viitorul asigurat. Ea n-are de gând să şteargă la c.. babe prin Italia sau pe la mama dracului.

E drept, a fost şi ea în Italia, dar a prins repede care-i şpilu'. A fost badantă o vreme până ce a ajuns la un moşneguţ, Luigi Calabrese. Şi-ntr-o zi spăla pe jos. Stătea în genunchi şi dădea cu cârpa pe gresie. Şi numai ce-l vede pe tataia Luigi că se uita la ţâţele ei; că se vedeau cum stătea aplecată. Se uita ca un cotoi, care a văzut o halcă de carne! Hopa! şi-a zis: Al meu eşti, tataie! Era dorit rău, umbla după ea ca tăunul cu paiu'. Putere nu prea avea: până să se dezbrace ea, lui îi trecea, hi-hi-hi! Piu presto, piu presto! zicea tataia. Să te strici de râs! Dar nu asta o interesa pe ea, ci bănuţii. Şi i-a zis: Ei, tataie, ia dă nişte bani să-mi fac o vilişoară la Romania! Şi tataia Luigi i-a dat. A venit în ţară, a dărâmat vechea coşmelie (între timp murise şi beţivanul de taică-său) şi a turnat fundaţia. Pe urmă a angajat un zidar şi i-a ridicat zidurile. Banii erau pe sponci, aşa că s-a culcat cu zidaru' drept plată. Pe urmă i-a dat papucii zidarului şi a plecat cu ultimii bani la tataia Luigi în Italia. Mu-mu-mu cu el şi iar i-a dat tataia bani. S-a întors în ţară, a făcut dulgheria la casă, pe urmă tinichigeria (s-a culcat cu dulgherul şi cu tinichigiul, ca să mai lase din preţ; după aia, se înţelege, le-a dat papucii). Când să învelească vila, nu mai avea bani, nici un chior! Noroc că a venit tataia Luigi după ea. Era îndrăgostit lulea moşu'. L-a purtat de azi pe mâine până ce l-a înfierbântat rău. Pe urmă i-a cerut bani. Şi uite aşa, încetul cu încetul, şi-a învelit casa, şi-a făcut pereţii, tavanul... Iar după ce tataia i-a dat bani şi de mobilă, s-a culcat cu el în patul cumpărat de el, după care i-a dat papucii. Prea se săturase de moşneag! Arrivederci, tataie.

Asta-i viaţa ei. Aşa ş-aşa! Orişicât, nu prea te descurci în ziua de azi, dacă nu eşti şi javră câteodată. Ha-ha-ha! Aici e binişor la dispecerat. Da, nu-i prea interesantă viaţa ei şi se miră de ce îl interesează. Cum o cheamă? Eah, prea multe vrea să ştie. Petronela, na! Ha-ha-ha, te pomeneşti că i s-or fi aprins călcâiele!? Asta-i prea de tot!
Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cum atingi o boare... (I), Radu Părpăuţă (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Un apus, o cumpănă, un izvor, Radu Părpăuţă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Divagaţii despre salcie şi locuitoarele ei (III), Radu Părpăuţă (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Divagaţii despre salcie şi locuitoarele ei (II), Radu Părpăuţă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Divagaţii despre salcie şi locuitoarele ei (I), Radu Părpăuţă (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata autoficţiuni
Sageata 49
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata Cuvinte pentru înecaţi
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata Visăreasa-n colţul blocului
Sageata Totul pe alb


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer