Darcy Padilla, SUA, Agence Vu
Fotografia World Press a Anului 2014, [1st Prize Long-Term Projects]
Family Love 1993-2014
Fotograful Darcy Padilla a întâlnit-o prima dată pe Julie Baird pe 28 ianuarie 1993. Julie avea 18 ani şi stătea desculţă în holul hotelului Ambassador din San Francisco, cu un copil de opt ani în braţe. Avea HIV şi era consumatoare de droguri. În următorii 21 de ani, Padilla a arhivat fotografic viaţa Juliei şi cea a familiei sale.
Una dintre primele amintiri ale lui Julie din copilărie este când, la şase ani, s-a îmbătat împreună cu mama ei. Apoi a fost abuzată sexual de tatăl său vitreg. A fugit de acasă la 14 ani şi la 15 ani era deja dependentă de droguri, locuia pe străzi sau cu alţi fumători de crack. Când Padilla a întâlnit-o prima dată, Julie locuia cu Jack, tatăl primului său copil, Rachel. Julie a fost infectată cu HIV de Jack. L-a părăsit în 1994 pentru că o bătea. Pentru câtva timp, Julie a locuit singură cu Rachel, mai ales în moteluri, mutându-se de 12 ori pe an. În 1996 s-a născut al doilea copil, Tommy, dar tatăl nu a vrut să aibă de-a face cu Julie sau cu copilul. După cinci luni de locuit cu Rachel şi Tommy în cadrul unui program al Salvation Army, Julie s-a mutat împreună cu Paul, un bărbat pe care l-a cunoscut în cadrul programului. Acesta a fost apoi condamnat la închisoare, după ce a fost prins abuzându-l fizic pe Tommy. Pierzând custodia copiilor, Julie a intrat într-un program de dezintoxicare, sperând să-i primească înapoi.
În clinica de dezintoxicare, Julie, acum la 24 de ani, îl întâlneşte pe Jason Dunn, cu doi ani mai tânăr decât ea şi, de asemenea, infectat cu HIV. Jason a avut şi el parte de o copilărie dificilă şi a fugit de la familia care l-a adoptat la 15 ani, supravieţuind o perioadă prostituându-se. În următorii trei ani, Julie şi Jason fac trei copii: Jordan, Ryan şi Jason jr. Toţi trei, la fel ca Rachel şi Tommy, au fost în luaţi de către serviciile de protecţie a copilului. Julie şi Jason au intrat la închisoare pentru nouă luni, pentru răpirea lui Jordan din spital imediat după naştere, pentru a nu fi adoptat de altcineva.
În 2005, Padilla găseşte pe internet o postare a unei persoane care o caută pe Julie. Era tatăl său biologic care o căuta de 3 decenii. Julie şi Jason s-au mutat în Alaska pentru a fi alături de el şi au trăit împreună un an până când acesta a murit din cauza unui infarct. Mai târziu, Padilla l-a găsit pe Jason jr. (acum cu numele Zach), locuind fericit alături de familia sa adoptivă, şi a organizat o întâlnire cu Julie.
În 2008, Julie a născut o fetiţă, Elyssa, dar în 2010 viaţa a devenit din nou dificilă. Jason, Julie şi Elyssa locuiau acum în Alaska, într-o casă fără curent sau apă, la mai bine de 30 de km de cel mai apropiat oraş, iar Julie era foarte bolnavă. A murit ca urmare a complicaţiilor cauzate de SIDA, pe 27 septembrie 2010, la 36 de ani.
După ce au aflat povestea Juliei, părinţii adoptivi ai lui Jason au sărit în ajutor. Jason s-a mutat cu Elyssa lângă ei, într-un apartament mobilat din Portland, Oregon, dar nu a reuşit să facă faţă vieţii de părinte. Elyssa răbufnea adeseori, acuzându-l de moartea mamei. Mai apoi, Elyssa a fost luată în grijă întâi de sora adoptivă a lui Jason, apoi de o altă familie. Jason a intrat la puşcărie pentru 17 ani în 2013 pentru abuz sexual asupra unui minor, acuzaţie pe care o neagă.
Elyssa trăieşte în continuare alături de noua sa familie şi încearcă să se împace cu relaţia pe care a avut-o cu Julie şi Jason. În 2014, Padilla a primit un email de la Rachel care tocmai se căsătorise şi a dat, din greşeală, peste Proiectul Julie. Aceasta a spus că povestea mamei sale a ajutat-o să se vindece.
"Povestea Juliei Baird şi a familiei sale este una complexă: o poveste despre sărăcie, SIDA, droguri, case multiple, relaţii, naşteri, decese şi reîntâlniri. Concentrându-mă pe lupta unei singure femei, am încercat să arăt o imagine detaliată a problemelor sociale legate de dezavantaje şi HIV, dar şi să înregistrez povestea mamei lor pentru copiii lui Julie." (Darcy Padilla)
Expoziţia World Press Photo este deschisă la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, în perioada 8 - 29 mai 2015, în intervalul 11.00 - 21.00 (V-D până la ora 22, S-D de la ora 10).