27.02.2016
După multe bâjbâieli, am pornit cu gândul să-mi cumpăr un apartament şi, până la urmă, am ajuns să-mi iau o căsuţă (luat, vorba vine, o voi plăti în următorii 30 de ani). Are curte şi, cum am remarcat chiar înainte de a mă muta, m-am căpătuit la pachet şi cu o cârtiţă care scoate muşuroaie într-o veselie. M-am gândit că poate o să hiberneze de la 1 decembrie, odată cu venirea oficială a iernii, că o să amân şi o să rezolv problema mai la primăvară. Dar nu. Cârtiţa sapă ca nebuna, curtea mea arată ca un câmp de luptă pe dos, ca şi cum s-ar purta un război subteran în care bombele "cad" de jos în sus, de pe cealaltă lume.

Într-o zi am şi văzut-o la lucru, în timp ce fumam pe prispa casei. Am urmărit-o multă vreme în linişte, fascinat, de parcă aş fi scris un studiu despre formarea muşuroaielor, apoi am apucat un hârleţ, am mers pe vârfuri până lângă minivulcanul noroios cu erupţie in relanti şi am fript vreo câteva împunsături în ţărână (ştiu de la bunica tehnica asta de stârpire a cârtiţei, numai că ea folosea cu eficienţă o furcă). Noroc că n-am ucis-o. M-ar fi mustrat rău conştiinţa. Nu voiam decât să-i transmit un mesaj: valea din curtea mea!

La serviciu, au trecut nişte băieţi de la deratizare. Şi l-am întrebat sec pe unu':
- Dom'le, am o cârtiţă acasă în curte. Cum scap de ea?
- Ia-ţi un câine, mi-a răspuns la fel de sec. Cârtiţele se tem de câini şi fug la vecini.

Cu alte cuvinte, să arunc pisica moartă. Au început dubiile. Câinele mă apără, mă iubeşte necondiţionat. Teoretic. Cârtiţa, pe lângă faptul că îi sunt indiferent, îmi provoacă cel puţin daune morale, anxietate, dacă nu cumva o să-mi mănânce de la rădăcină iarba, florile şi copacii pe care îi voi planta la primăvară. Pe de altă parte, cârtiţa nu trebuie vaccinată, spălată, plimbată, hrănită, nu lasă păr şi rahat prin casă, nu muşcă de cur odraslele vecinilor. Poate fi oarecum animalul meu de companie. Mă mai gândesc, dar totuşi cred că am s-o păstrez. Mai ales că Teo, colega mea de birou, a şi botezat-o: Miruna. Mi se pare un nume potrivit.

PS (ce-am mai văzut între timp):

0 comentarii

Publicitate

Sus