Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Proză scurtă  Sageata  Cuvinte pentru înecaţi

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Circuitul lui Timofte Brusture în natură


Alina Andrei

04.09.2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Sfârşitul şoarecului Timofte Brusture e previzibil. Cred că vă e clar că ar fi fost absurd să aibă zile în casa cu vecini. Într-o seară, după ce s-a ospătat în bucătărie cu telemea, a coborât pe scări până în curtea interioară, unde a fost înghesuit la perete şi mâncat de pisica vecinului de la parter. Pisica aceasta obişnuieşte să-şi ia cina în tomberonul verde de lângă bara de bătut covoare. E frumoasă. Are coada înfoiată cu care şterge praful prin gang, ca apoi să şi-o spele ore la rând. Dl. Brusture nu ştie încă nimic de faptul că Timofte a fost decapitat, apoi a ajuns în botul pisicii, în gâtlej, maţe, stomac, intestinul gros, şi apoi a ieşit pe partea din dos, şi a îngrăşat florile pipernicite ale vecinului de la parter.Azi dimineaţă a primit un plic de la Fisc, o somaţie. Are de plătit fix 770.907 lei. În hârtie scrie că dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei SOMAŢII nu va achita suma menţionată pentru care termenul legal de plată a expirat, în baza prevederilor art. 134 din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, se va proceda la aplicarea modalităţilor de executare silită. L-a nedumirit sfârşitul extrem de politicos: "Rămânem în continuare la dispoziţia dumneavoastră şi vă mulţumim anticipat pentru plată". Semnat: ŞEF SERVICIU, Ec. Ştevie Ionica.

Chipul din faţa oglinzii îl întreabă pe cel din oglindă:
- Ce înseamnă O.G., şi cum adică să mă execute silit? Presupun că nu m-or spânzura pentru 770.907 lei, precis că vor veni să-mi ia ceva din casă. Dar ce? Pe Timofte eu nu-l dau, să fie clar. Şi nici pe canar! Şi de ce au scris cu litere mari SOMAŢII? Că doar văd bine. Chiar supărător de bine...Chipul din oglindă ascultă în continuare cu atenţie.
- Observ că doamna Ştevie Ionica va sta la dispoziţia mea, deşi n-am văzut-o niciodată. Măi, măi...cum au ajuns femeile în ziua de azi.

Îşi mai taie o lămâie şi şi-o stoarce în gură să-i treacă gustul de ouă clocite. Mai mult ca sigur că se va împrumuta de bani de la vecini, să-şi achite somaţia, căci nu vrea să aibă probleme cu statul. Cu Legea în general. Un prieten de-al lui din tinereţe, acum doi ani a fost condamnat pentru calomnie pentru că a scris la ziar despre un consilier local că este "figură pitorească". Consilierul a câştigat procesul, dovedind că nu e o figură pitorească, iar amărâtul de ziarist n-a vrut să plătească despăgubirile. Pentru că a nesocotit Legea, a rămas fără casă. Unde mai pui că ziarul ăla e citit doar de reporteri şi de cei care apar în ştiri.

Dl. Brusture nu are de gând să locuiască pe la rude. Îi place bucătăria lui cu oglindă, se simte bine cu canarul şi cu Timofte, îi place gangul cu tomberon verde, o suportă şi pe pisică, adoră să se uite la grâne de la fereastra din dormitor. Va fuma cântărit de acum înainte, câte o ţigară pe zi, să-i ajungă pachetul până la sfârşitul lunii, pe canar îl va trimite să prânzească în câmp, iar bucata de telemea îi va ajunge lui Timofte cel puţin o săptămână. Aşa s-a gândit dl. Busture, însă cum noi ştim că Timofte nu mai există sub formă de şoarece, putem să ne liniştim că nu o să moară de foame cumsecadele primitor de somaţie fiscală.


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Singura veveriţă siberiană pe care o cunosc stă la bloc (5.0/5 - 27 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Poemul perfect de iubire pentru tine, doar pentru tine (4.8/5 - 18 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Patti Smith şi Robert Mapplethorpe în bucătăria lor (coioasă, cum ar spune un cunoscut de-al meu) (4.7/5 - 13 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Am vrut să fotografiez: Un om plin de păsări (5.0/5 - 6 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro La mine în cartier: Apollinaire şi Marie Laurencin (4.9/5 - 8 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Miscellanea
Sageata Praful de pe tobă
Sageata autoficţiuni
Sageata Înaltă ordine de idei
Sageata Sticla cu cerneală
Sageata Editorialul de luni dimineaţă
Sageata Cafe del Sol
Sageata Diversiuni şi aluviuni
Sageata Micile istorii
Sageata Scrisorile Getei
Sageata Insolita de marţi
Sageata Întîlniri - De dragoste
Sageata România, draga de ea!
Sageata Jobenul cu iepuraşi
Sageata Şoseta cântăreţului de blues
Sageata inter_zise
Sageata Biciclete în Beijing
Sageata Istorii inventate
Sageata Respiraţie sub apă
Sageata CompletAbil
Sageata Cutia cu păpuşi
Sageata Drumul spre Oz
Sageata Un pic - alte întîmplări adevărate
Sageata Poveştile fetei nesăbuite
Sageata Cum să...
Sageata Bungee Jumping
Sageata InCompletAbil fantastic
Sageata Ceaiul de joi dimineaţă
Sageata Fractalul Epic
Sageata Zen şi arta întreţinerii motocicletei
Sageata Povestiri minimaliste
Sageata PUNCT...
Sageata S-a întâmplat într-o joi
Sageata 8 1/2. Odă bărbaţilor / Ode to men
Sageata Blues Letters
Sageata Casa cu pereţi de vânt
Sageata Bestiar domestic imaginar (cu persoane celebre)
Sageata Ora de libertate
Sageata Viaţa domnului Lăzărescu
Sageata Întâmplări despre niciodată
Sageata Jurnal de maimuţe
Sageata Cântece simple
Sageata 49
Sageata Totul pe alb
Sageata Pentru cine bat străzile
Sageata Autorul


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer