04.09.2004
Sfârşitul şoarecului Timofte Brusture e previzibil. Cred că vă e clar că ar fi fost absurd să aibă zile în casa cu vecini. Într-o seară, după ce s-a ospătat în bucătărie cu telemea, a coborât pe scări până în curtea interioară, unde a fost înghesuit la perete şi mâncat de pisica vecinului de la parter. Pisica aceasta obişnuieşte să-şi ia cina în tomberonul verde de lângă bara de bătut covoare. E frumoasă. Are coada înfoiată cu care şterge praful prin gang, ca apoi să şi-o spele ore la rând. Dl. Brusture nu ştie încă nimic de faptul că Timofte a fost decapitat, apoi a ajuns în botul pisicii, în gâtlej, maţe, stomac, intestinul gros, şi apoi a ieşit pe partea din dos, şi a îngrăşat florile pipernicite ale vecinului de la parter.



Azi dimineaţă a primit un plic de la Fisc, o somaţie. Are de plătit fix 770.907 lei. În hârtie scrie că dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei SOMAŢII nu va achita suma menţionată pentru care termenul legal de plată a expirat, în baza prevederilor art. 134 din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, se va proceda la aplicarea modalităţilor de executare silită. L-a nedumirit sfârşitul extrem de politicos: "Rămânem în continuare la dispoziţia dumneavoastră şi vă mulţumim anticipat pentru plată". Semnat: ŞEF SERVICIU, Ec. Ştevie Ionica.

Chipul din faţa oglinzii îl întreabă pe cel din oglindă:
- Ce înseamnă O.G., şi cum adică să mă execute silit? Presupun că nu m-or spânzura pentru 770.907 lei, precis că vor veni să-mi ia ceva din casă. Dar ce? Pe Timofte eu nu-l dau, să fie clar. Şi nici pe canar! Şi de ce au scris cu litere mari SOMAŢII? Că doar văd bine. Chiar supărător de bine...



Chipul din oglindă ascultă în continuare cu atenţie.
- Observ că doamna Ştevie Ionica va sta la dispoziţia mea, deşi n-am văzut-o niciodată. Măi, măi...cum au ajuns femeile în ziua de azi.

Îşi mai taie o lămâie şi şi-o stoarce în gură să-i treacă gustul de ouă clocite. Mai mult ca sigur că se va împrumuta de bani de la vecini, să-şi achite somaţia, căci nu vrea să aibă probleme cu statul. Cu Legea în general. Un prieten de-al lui din tinereţe, acum doi ani a fost condamnat pentru calomnie pentru că a scris la ziar despre un consilier local că este "figură pitorească". Consilierul a câştigat procesul, dovedind că nu e o figură pitorească, iar amărâtul de ziarist n-a vrut să plătească despăgubirile. Pentru că a nesocotit Legea, a rămas fără casă. Unde mai pui că ziarul ăla e citit doar de reporteri şi de cei care apar în ştiri.

Dl. Brusture nu are de gând să locuiască pe la rude. Îi place bucătăria lui cu oglindă, se simte bine cu canarul şi cu Timofte, îi place gangul cu tomberon verde, o suportă şi pe pisică, adoră să se uite la grâne de la fereastra din dormitor. Va fuma cântărit de acum înainte, câte o ţigară pe zi, să-i ajungă pachetul până la sfârşitul lunii, pe canar îl va trimite să prânzească în câmp, iar bucata de telemea îi va ajunge lui Timofte cel puţin o săptămână. Aşa s-a gândit dl. Busture, însă cum noi ştim că Timofte nu mai există sub formă de şoarece, putem să ne liniştim că nu o să moară de foame cumsecadele primitor de somaţie fiscală.


0 comentarii

Publicitate

Sus