07.06.2016

Campionatul European de Fotbal din 2016 revine în patria care a găzduit şi prima ediţie, în 1960. Atunci, cele mai mari două oraşe ale Franţei au fost alese pentru disputarea meciurilor - Paris şi Marseille. Sunt două nume cu tradiţie atât în fotbal, cât şi pe plan economic, dar şi turistic. Nu e de mirare că cele două nu vor lipsi nici în 2016 din lista celor 10 localităţi în care meciurile de la Euro se vor desfăşura. Chiar şi stadioanele care au făcut istorie atunci vor fi utilizate din nou, 56 de ani mai târziu.

 
E vorba desigur de Parc des Princes din Paris, un stadion construit în secolul XIX care dăinuie şi în zilele noastre, şi de Stade Vélodrome din Marseille, arena emblematică a portului din sudul Franţei din 1937 încoace. Pe lângă cele două stadioane, alte opt vor fi folosite în cadrul Campionatului European din 2016, printre care patru construite special pentru eveniment. Dar nu ne vom concentra pe stadioane în sine, ci pe oraşele în care se găsesc. Franţa este o ţară cu o istorie bogată, şi nu ar fi firesc să nu spun câteva cuvinte despre fiecare oraş în parte.
 
Parisul îl ştie toată lumea - cel puţin din poveşti, cărţi citite sau fotografii imprimate în memoria fiecăruia. Un centru economic şi cultural mondial şi totodată capitala Franţei, Parisul este unul dintre cele mai uşor de recunoscut oraşe ale Europei, cu aerul său romantic şi clădiri reprezentative, cu Turnul Eiffel sau Arcul de Triumf. Sena îşi croieşte drum prin centrul oraşului în drumul său spre Le Havre, unde se varsă în Canalul Mânecii. Oraşul Saint-Denis, o suburbie a Parisului, adăposteşte un alt simbol al Franţei, Catedrala din Saint-Denis, o clădire reprezentativă pentru arhitectura sa. Capela ce datează din 1144 este considerată a fi prima biserică gotică din lume. Saint-Denis este de altfel locul în care Campionatul European va debuta, vineri, cu meciul dintre Franţa şi România, pe stadionul modern al naţionalei ţării gazdă, Stade de France.
 

 
La nord de Paris, oraşele Lens şi Lille vor găzdui şi ele meciuri în următoarea lună. Dacă micuţul Lens a fost clădit pe bazele unei fortificaţii folosite împotriva invaziilor normande, Lille formează cu oraşele din jur a patra cea mai mare aglomeraţie urbană a Franţei. O urbe cu o arhitectură purtând puternice influenţe flamande, este locul în care s-a născut Generalul Charles de Gaulle în 1890, iar pentru Campionatul European se bazează pe un nou stadion de 50.000 de locuri, Stade Pierre-Mauroy, numit după un fost primar al oraşului.

În jumătatea sudică a ţării regăsim un alt oraş cu un stadion nou - Lyon, al treilea oraş al ţării ca populaţie. Cunoscut pentru importanţa sa istorică şi arhitecturală, dar şi ca centru financiar, Lyon-ul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în 1998, primele semne ale ocupării locului datând dinainte de Hristos. Cinematografia s-a născut la Lyon la sfârşitul secolului XIX, cu ajutorul fraţilor Lumière. În apropiere se află şi Saint-Étienne, care găzduieşte Festivalul Massenet, dedicat compozitorului Jules Massenet, născut în zonă.

Bordeaux şi Toulouse sunt alte două oraşe care vor simţi îndeaproape febra Campionatului European. Primul este centrul mondial al vinurilor, iar partea centrală a oraşului face de asemenea parte din Patrimoniul UNESCO ca "un ansamblu extraordinar urban şi de arhitectură". Capitala Imperiului Vizigot în secolul V, Toulouse este un oraş important al ştiinţelor aeronautice, adăpostind printre altele şi sediul celebrei companii Airbus. Canal du Midi şi Bazilica Saint-Sernin sunt două locuri incluse, de asemenea în Patrimoniul UNESCO.

Ultimele două oraşe despre care vorbim azi sunt cele de pe coasta de sud a ţării. Marseille a fost încă din antichitate un port şi un centru comercial de o importanţă majoră, iar acest lucru nu s-a schimbat nici în ziua de azi. În 2013, Marseille a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii. În apropierea coastei oraşului stă celebra Château d'If, fosta închisoare folosită de Alexandre Dumas în al său roman Contele de Monte-Cristo. Finalmente, Nisa este în ciuda imaginii sale ca un loc ideal de vacanţă, al cincilea oraş ca mărime al Franţei. Cu plajele sale celebre şi apa azurie, Nisa găzduieşte de asemenea elegantul hotel Negresco. El a fost deschis în 1913 şi denumit după Alexandru Negrescu, românul care a avut ideea de a construi un hotel somptuos care să atragă cele mai bogate figuri ale timpului.
 
Aceasta a fost scurta incursiune prin Franţa şi cele zece oraşe care vor găzdui ediţia din acest an a Campionatului European: Paris, Saint-Denis, Lens, Lille, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille şi Nisa.
 
Sursa foto: www.thenation.com


0 comentarii

Publicitate

Sus