14.06.2016
Când Graziano Pellè a lovit din plin balonul centrat de Antonio Candreva în prelungiri, meciul, care ne-a ţinut cu sufletul la gură, a fost în sfârşit decis. Iată cum echipa, despre care se spune că este cea mai slabă din istoria Italiei, a reuşit să învingă grupul de jucători cel mai valoros prezent la Campionatul European, Belgia, căci despre ea este vorba, care se poate mândri cu nume dintre cele mai sclipitoare, dar care mai are încă de lucrat pentru a deveni acea forţă care să o reprezinte.

 
A fost triumful tactic al lui Antonio Conte, un antrenor care a crezut, pe bună dreptate, în jucătorii săi. Meciul de pe Parc Olympique Lyonnais din Lyon a fost fără doar şi poate cel mai bun de la acest Campionat European de până acum. Tensiunea de pe teren se simţea până în ultimul rând al stadionului, iar ambele echipe au arătat o dispoziţie de joc bună ştiind că partida avea cel mai probabil să desemneze câştigătoarea grupei E. Irlanda şi Suedia reuşiseră să se împuşte reciproc în picior cu câteva ore mai devreme, remizând în celălalt meci al grupei.
 
Fără numele răsunătoare din ofensiva de altă dată precum Andrea Pirlo, Alessandro Del Piero sau Francesco Totti, Italia a reuşit să fie formaţia mai pragmatică în prima repriză, jocul său simplu fiind extrem de eficient în a tăia prin defensiva belgiană. Golul a venit tocmai aşa - simplu, eficient, sclipitor. Leonardo Bonucci a lansat o minge înaltă precisă până la milimetru pentru Emanuele Giaccherini, care a făcut o preluare ideală şi a înscris pe lângă portarul Thibaut Courtois. Cu a sa linie de apărare formată din doar trei oameni, Italia a fost surprinsă în câteva rânduri în situaţii periculoase, dar a ştiut să le gestioneze, câteva faulturi tactice ajutând-o să scape cu bine din ele.
 
Intrând pe teren după pauză conducând, Italia a continuat să fie mai ameninţătoare, atacând rapid şi găsind mereu spaţii în timp ce Belgia avea mari probleme în a trece de liniile tot mai stufoase ale apărării italiene. În timp, balansul s-a schimbat. Italia a devenit mai preocupată cu apărarea, iar belgienii şi-au creat în sfârşit câteva ocazii bune, dar Romelu Lukaku şi mai apoi Divock Origi nu au reuşit să profite de ele. Eden Hazard a condus atacurile belgiene cu obişnuitul fler, dar echipa sa a lăsat impresia că trebuie să aştepte o acţiune individuală a acestuia pentru a reintra cu adevărat în joc. Belgia a atacat fără succes, iar în prelungirile partidei, Italia a scăpat pe contraatacul decisiv. Candreva a scăpat singur în careu pe partea dreaptă, a aşteptat inteligent momentul potrivit, şi i-a centrat mingea perfect lui Graziano Pellè, care a scuturat plasa a doua oară şi a propulsat Italia pe prima poziţie cu un voleu impecabil. Bucuria de la final a fost remarcabilă - parcă italienii ar fi câştigat trofeul. Cine ştie, poate o vor face pe 10 iulie 2016.

                                                                                                                               
Dacă Belgia - Italia a fost meciul cel mai atractiv al zilei, nici celelalte două nu s-au lăsat mai prejos, fiecare având caracteristici remarcabile şi interesante. Irlanda şi Suedia au fost în final de nedespărţit. Wes Hoolahan a deschis scorul pentru insulari cu un alt voleu executat excelent din careu, iar irlandezii lăsau impresia că pot câştiga meciul, fiind mai activi şi mai incisivi decât adversarii. Suedia a egalat printr-un autogol al lui Ciaran Clark, nefericitul fundaş care a deviat centrarea lui Zlatan Ibrahimović în proprie poartă. Ibrahimović a arătat ca un jucător în care toată echipa îşi pune speranţele, însă a fost neutralizat cu brio de echipa adversă, în ciuda câtorva mici şanse de a marca. Egalul de pe Stade de France nu ajută pe niciuna dintre combatante. Dacă vor să evite o eliminare în grupe, ambele vor avea nevoie de o victorie fie cu Belgia, fie cu Italia, iar acest lucru pare momentan puţin probabil.
 
În primul meci al zilei, Spania a avut nevoie de 87 de minute şi de urcarea fundaşului catalan Gerard Piqué în atac pentru a trece de o formaţie cehă care a luptat până în ultimul moment pentru un rezultat de egalitate. Spaniolii au dominat autoritar întreaga partidă. Echipa lui Vicente del Bosque are jucători extrem de tehnici, care combină cu o uşurinţă impresionantă, dar împotriva Cehiei, aceştia nu au găsit pasa sau şutul decisiv. Până când Piqué a urcat în atac şi a fost găsit de centrarea perfectă a lui Andrés Iniesta, influentul coordonatorul de joc al Spaniei. Dezamăgiţi, cehii au căzut pe gazon după fluierul final, ştiind că au ratat ocazia de a sufla un punct campionilor europeni en-titre. Spania a arătat periculoasă tot meciul, şi în final rezultatul a fost unul meritat, dar contrastul dintre uşurinţa cu care jucătorii aduc mingea în apropierea careului şi greutatea cu care îşi creează ocazii de gol este îngrijorător.

 
Rezultate 13 iunie 2016:
Toulouse: Spania - Cehia 1-0 (Piqué 87')
Saint-Denis: Irlanda - Suedia 1-1 (Hoolahan 48' / Clark 71' a.g.)
Lyon: Belgia - Italia 0-2 (Giaccherini 32', Pellè 90+3')
 
14 iunie 2016:
Austria - Ungaria (ora 19); Portugalia - Islanda (ora 22)
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.

0 comentarii

Publicitate

Sus