22.01.2017
Gazeta Sporturilor, ianuarie 2017
Singura româncă rămasă pe tabloul de concurs la Melbourne a fost protagonista unui gest spontan care o califică mai departe de optimile oricărei competiţii.

Final de meci. Sorana Cîrstea cîştigă lejer tiebreak-ul setului al doilea şi trece fără emoţii mari de americanca Alison Riske. Concentrată şi curajoasă, cu lovituri curate şi o tactică echilibrată, revenise în set după 1-3. Românca îşi savurează în linişte victoria care o duce în optimile de finală ale Openului australian. Este ceva tonic în această reţinere. Este tezaurul pe care ţi-l oferă experienţa. Este, bănuiesc, semnul că Sorana nu îşi consideră încheiată misiunea în primul Grand Slam al anului. La aproape 27 de ani ştii să preţuieşti cu adevărat momentele frumoase.

Ultima imagine a Eurosportului completează natural impresia solară pe care Cîrstea a lăsat-o în meciul contra lui Riske, o jucătoare plasată mai bine cu 36 de locuri în ierarhia WTA. Sorana, 78, Riske, 42. Tocmai când dădea să iasă de pe teren, Sorana a făcut cale întoarsă şi s-a dus la grupul de adolescenţi australieni care se constituiseră pe tot parcursul meciului într-o galerie zgomotoasă. "Wonderful Sorana" fusese laitmotivul încurajărilor fanilor ad-hoc de la antipozi. Sorana a dat cuba cu ei, în uralele tuturor spectatorilor prezenţi pe Terenul 2 de la Melbourne.

Nu a fost ceva studiat în cursa înapoi a Soranei, ci doar rodul unui impuls. Impulsul corect faţă de oamenii care te simpatizează. Gestul pe care mulţi dintre sportivii noştri nu ştiu sau nu vor să-l facă. O califică asta pe Sorana drept o jucătoare mai bună? Da, la un anumit nivel al performanţei, mai ales după ce ai traversat deşertul, relaţia cu publicul este parte din valoarea ta sportivă. Altruismul, recunoştinţa sau modestia pot fi arme la fel de redutabile ca ambiţia sau tenacitatea.

Urmează Muguruza în optimi. Şi perspectiva unei întâlniri în care Sorana poate pune probleme mari câştigătoarei de la Roland Garros 2016. Şi chiar mai mult decât atât. După Carla Suarez Navarro, o altă spaniolă la rând. De ce nu?

0 comentarii

Publicitate

Sus