21.04.2017
Nopcea Francisc & Raida Abulil
fondatori History Lapse
http://ro.historylapse.org

Astăzi, cei mai mulţi dintre oameni şi-au pierdut interesul pentru istorie. Acest lucru este cu atât mai accentuat în rândul generaţiei tinere. Istoria pur şi simplu plictiseşte. Plictiseşte în primul rând la şcoală unde ora de istorie este de cele mai multe ori o oră de dictare. Un alt aspect care descurajează este orientarea excesivă pe date calendaristice. Acestea trebuie memorate iar profesorul ţine foarte mult la reţinerea lor. Elevul vine acasă descurajat pentru că ştie că trebuie să tocească lecţia şi apoi să o reproducă în clasă. Îmi aduc aminte de vremea când am trecut prin şcoala generală. La ora de istorie profesorul pur şi simplu dicta pe toată durata orei. La sfârşit ne durea mâna de cât de repede şi mult am scris. Nu exista timp pentru explicaţii suplimentare sau întrebări.


Mai există un motiv, cred eu, foarte important, pentru care istoria plictiseşte. Şi anume, faptul că este percepută ca fiind statică, fără culoare. Predarea şi învăţarea istoriei se rezumă la text pe o coală de hârtie. Şi cam atât. Istoria a devenit mai degrabă abstractă. Am ajuns la performanţa de a steriliza istoria de însăşi realitatea pe care o tratează. Cum zicea un profesor de istorie: "In istorie nu s-a mai inovat de 100 de ani!". Istoria a rămas, ironic vorbind, blocată în trecut.

Noi credem că istoria trebuie să ţină pasul cu avansul tehnologiei. Ora la clasă trebuie să fie interactivă şi captivantă. Mai vie. Trebuie să găsim echilibrul între transmiterea cantităţii de informaţie şi procesul de reţinere, de absorbţie.

Această problemă încearcă să o rezolve platforma History Lapse. History Lapse este următorul pas pentru educaţia în istorie. Dacă până acum istoria se învăţa în şcoală prin dictare, acum oricine poate accesa platforma History Lapse şi să înveţe într-un mod personal şi captivant. Textele lungi şi obositoare din manualele de istorie sunt înlocuite cu text sintetizat unde doar date calendaristice de reper sunt prezente. Apoi, informaţia este pusă în context prin imagini istorice sugestive.

Ce are deosebit History Lapse? Totul. Spre deosebire de Wikipedia sau manualul de istorie, unde textul este lung, cu mii de cuvinte, platforma History Lapse reduce lucrurile la esenţă. History Lapse este primul contact cu istoria al necunoscătorului.


History Lapse a apărut din pasiunea mea (a lui Francisc Nopcea - nota LiterNet) pentru istorie şi din dorinţa de a trezi interesul oamenilor pentru această ştiinţă deosebit de frumoasă şi interesantă. Informaţia înseamnă putere şi vrem să o punem în mâinile fiecărui om într-un mod accesibil. Informaţia de pe History Lapse este obiectivă şi lipsită de interes politic şi propagandă. Lucrăm la acest proiect de 3 ani. Proiectul este deocamdată susţinut de noi financiar, primim şi donaţii şi sperăm ca în timp să fim susţinuţi în totalitate din donaţii ca să ne putem dedica full time proiectului. Ne bazăm pe comunitate deoarece vrem să păstrăm obiectivitatea platformei fără să fim influenţaţi de vreun interes. Platforma History Lapse a fost concepută de la început ca o platformă internaţională gratuită pentru oricine, oriunde.


Contribuitorii de pe platforma History Lapse sunt absolvenţi ai facultăţilor de profil, profesori, doctoranzi sau pur si simplu oamenii cu pasiune pentru istorie. Conţinutul este organizat pe categorii tematice mari, aşa cum li găsiţi pe prima pagină a platformei. Important de menţionat este că materialul nu este luat de pe alte site-uri de profil. History Lapse nu face copy/paste. History Lapse abordează un stil jurnalistic unde informaţia este sintetizată şi concentrată. În acest sens, fiecare material publicat pleacă de la zero. Bineînţeles, folosim bibliografia consacrată pentru fiecare subiect în parte, dar procesul de sinteză este original.

History Lapse va rămâne o platforma care nu monetizează conţinutul. Aici intervin donaţiile pe care dorim să le primim de la vizitatorii noştri şi prin care proiectul să poată continua şi să se poată dezvolta în continuare.

Nota LiterNet: Pentru că ne-a plăcut acest proiect, vă vom oferi pe LiterNet în fiecare săptămână un rezumat amplu al câte unei pagini din History Lapse (cu mai multe cuvinte) şi vă vom indica la final pagina unde veţi vedea povestea respectivă spusă cu ajutorul imaginilor, pe History Lapse. Sperăm să fie o colaborare utilă.

0 comentarii

Publicitate

Sus