Subsemnatul ....................................,
în speranţa unei mai bune convieţuiri în familia modernă, mi-am propus o notă bună la disciplina matematică. Cum de atâta timp nu am mai deschis caietul de teme, îţi poţi imagina uimirea şi mirarea mea de la momentul cu pricina. O uimire atât de mare, aş putea spune, încât un puternic şoc nervos a provocat un adevărat accident de muncă cu urmări nu tocmai favorabile: motivaţia mea de a face o schimbare în traiul familiei moderne a ajuns în comă cu grave semne de irecuperabilitate.
L-am rugat pe dragul meu prieten şi amic, aşa-numitul "coleg de bancă", să-mi procure nişte informaţii referitoare la structura temei, cerută de respectabilul Domn Profesor cu o zi înainte. Recunosc, spre ruşinea mea, că l-am rugat, şi am chiar insistat, asupra aşa-numitului "coleg de bancă", să îmi prezinte, dacă poate şi fără supărare, o structură cât mai amănunţită a temei. Favorabil, una ce nu ar necesita prea multă muncă din partea subsemnatului pentru finalizare. Aşa-numitul "coleg de bancă" a fost mai mult ca bucuros să-mi propună următoarea rezolvare: datorită presiunii unor superstiţii de materie tehnologică, aşa-numitul "coleg de bancă" nu dorea să-şi supună temele transportului prin format electronic, deoarece, citez, "Profu află". Aşadar, mi-a sugerat să, citez cu tot cu greşeli, "făţi-le singur".
Desigur, motivaţia mea pentru a-mi scrie singur aflată sub spitalizare şi perfuzie nu a dat niciun semn de vindecare, aşadar am continuat căutările printre colegii de clasă. Am ajuns, în cele din urmă, la aşa-numitul "elev care încă-şi face temele la matematică într-a 11-a". După mai multe seen[i]-uri şi mai multe încercări de a-l convinge să vorbească cu mine, am reuşit să obţin o oarecare conversaţie. Individul mi s-a adresat în repetate rânduri cu "bună" şi cu propuneri mai lungi, lipsite totuşi de subiect sau orice fel de punctuaţie: "ce vrei". La sfârşit, după alte propuneri de colaborare venite din partea mea, am fost surprins de un mesaj ce, cred eu, avea puţină tentă ironică: "da' bine că acuma vorbeşti cu mine". Spre apărarea mea, constat că m-am arătat deschis la comunicare în majoritatea momentelor în care individul deţinea orice fel de mâncare la el. După o discuţie monotonă, cu mici jigniri aduse în spirit de glumă, am reuşit să mă conving că nu e tocmai ziua mea norocoasă. Deşi nu mă declar o persoană superstiţioasă, aşa-numitul "elev care încă-şi face temele la matematică într-a 11-a" a decis că astăzi ar fi o zi bună pentru a nu-şi mai face tema dată de respectabilul Domn Profesor.
Nu am renunţat nici aici, am continuat încercând să comunic cu mai mulţi elevi care, întâmplător sau nu, erau cu toţii în aceeaşi clasă cu subsemnatul. Fiind deja obosit după două conversaţii, mi-am propus să creez o machetă de mesaj pe care să o dau în chat[ii]-uri diferite:
"Sal man,
nu vrei să mă ajuţi ş tu că am avut nişte treabă şi nu ştiu exat cum să rezolv tema la mate,
plz
ms
:x"
Scris în grabă de pe telefonul mobil, mesajul de tip machetă prezenta diverse greşeli. Cu toate acestea, a fost descifrat şi înţeles de marea majoritate a persoanelor cărora li se adresa căutarea mea de ajutor. Am primit mai multe seen-uri şi doar două răspunsuri.
Primul mesaj venea din partea unei colege pe care o respect şi o tratez cu stimă. Mi-a propus să mă ajute în ziua următoare căci aplicaţia-aparat digital de făcut poze de pe smartphone[iii] nu îi funcţiona. Mi-a propus să mă ajute ziua următoare, la şcoală. În momentul respectiv am depistat o problemă: în orarul nostru - orar care urma să fie respectat atât de colegii de clasă cât şi de respectabilul Domn Profesor de Matematică - aveam notată în ziua de vineri, disciplina "matematică" în prima oră de curs, aşadar, nu ne puteam baza pe o pauză. Am pus în discuţie această problemă mai departe, cu distinsa mea colegă. În urma conversaţiei mi-a propus să ne întâlnim la ora 07:30 în sala de clasă, urmând să mă ajute cu exerciţiile din tema pentru acasă. Din păcate, nu am fost capabil să mă trezesc destul de repede pentru această întâlnire în scop unic educaţional, aşa că am fost sancţionat de respectabilul Domn Profesor cu o notă aproape de trecere.
În aceeaşi dimineaţă, mi-a răspuns şi al doilea coleg.
Fiind de mai mult timp într-o dispută serioasă cu site-urile pe care le accesează fiul ei, mama distinsului meu coleg nu a uitat să verifice şi pagina acestuia de Facebook[iv]. Interpretând greşit mesajul meu ca pe o invitaţie la abandonarea temei pentru acasă la matematică, mama băiatului te-a sunat.
Restul spuselor dumneaei despre mine sunt invenţii şi doresc, prin acest intermediu, să-mi cer scuze pentru cele petrecute în ultimele zile.
Cu drag,
iubitul şi scumpul tău copil