19.08.2017
Editura Spandugino

Priveghi
 

Stătea în picioare între oameni aşezaţi, ciudaţi, tolăniţi, culcaţi, împingându-se şi stâlcindu-se apăsat unii pe alţii. Nici unul nu se dădea la o parte să-i facă loc. Nimeni nu o privea. Într-un moment de neatenţie, tot redispunându-se întreprinzător, forfotirea a cuprins-o definitiv şi fără întoarcere. S-a trezit într-un picior. Celălalt, încordat caraghios, tremura în aer, nemaiavând unde să se aşeze. Dedesubtul dezechilibrului ei crescând, semeni se mişcau îndesat apărându-şi odihna care nu venea. Nu voia să accepte, nici măcar ca alternativă îndepărtată, ideea de a pune la rându-i piciorul pe un ochi, o gură, un sex sau un sân. Aşa că rămânea mai departe, stâlpnică tăcută în mijlocul lărmuirii care o ignora sănătos, singură printre pofte doar parţial împlinite şi mereu refăcându-se, vie altfel decât e obiceiul. Dincolo de istovirea, de acum nici în gând reperabilă, mai dăinuia în ea doar teama că ar putea adormi. Sau că, într-un târziu, inima nemaibătându-i, va cădea la rândul ei, de plumb, asupra cuiva.
 
1993

Însemne
 
Sunt zile în care ninge în noi şi devenim albi şi sclipitori.
Nimeni nu se uită la nimeni. Cum de nu ne împiedicăm unii de alţii?
Am pierdut deprinderea de a vorbi.
Azi dimineaţă m-am sculat ca pentru ziua de ieri.
Sufeream că viaţa curge etanş în fiecare, că nu răzbatem unii spre ceilalţi.
Bucuria de toamnă a înţelegerii înfruntărilor dureroase cândva.
Femeile iubesc abstract.
Pot exista oameni ale căror instincte morale să-i chinuie ca foamea şi care să piară atunci când ele nu sunt satisfăcute, aşa cum s-ar sfârşi dacă foamea nu le-ar fi astâmpărată?
Oare morţii citesc prin descendenţii lor?
Sentimentul că eşti expulzat de tine din tine.
Oamenii să se rotească la distanţe fixe unii faţă de alţii - ca astrele. Să nu se apropie - ar exploda. Să nu se depărteze: s-ar pierde în alte lumi.
Gâtuire.
De abandonat orice întristări în faţa indivizilor concreţi, de rafinat capacitatea de a le surprinde matca, ideea, teoria.
Trebuie ajuns la punctul de fierbere.
Să întorci sufletul zi de zi, cum întorci un ceas.
Lupta, 1 ianuarie 1985
 

 
Texte din volumul Fluviul Alfeu sau despre exil şi întoarceri de Sanda Golopenţia, Editura Spandugino, 2017
 

0 comentarii

Publicitate

Sus