25.08.2018
Strada Semilunei este o liniuţă care leagă străzile Armenească, Licurg, Pasului, Latină şi Spătarului. Desigur, un ochi în zbor ar observa cum strada Semilunei este baza comună a două triunghiuri care formează un patrulater (numit şi cvadrilater) căruia, însă, din pricina numelui purtat de liniuţa-stradă care-l taie în două, i se mai zice semilunagon.
 
Da, numai că această stradă e perfect dreaptă. Misterul nu face decât să se adâncească, iar ochiul geometric euclidian nu ne luminează. Nu e nici o picătură de curbă în această liniuţă, zisă a semilunei. Poate că suntem în faţa unui alt mister esenţial al Universului: semilunaritatea dreaptă a Bucureştiului. Mai mult, strada Semilunei face legătura dintre două mari culturi ale lumii: cea greacă - reprezentată de strada Licurg, şi cea latină - reprezentată de strada Latină. Perpendicular pe strada Licurg şi adiacent străzii Latine se interpune strada Armenească, descriind astfel marele model geometric al culturii universale. Termenul de "cvadrilater" a fost introdus în anul 1554 de către un matematician renascentist din Le Mans - oraş cunoscut pentru celebra cursă de 24 h. În Moldova, în acelaşi an, Alexandru Lăpuşneanu intra în graţiile sultanului Suleiman Magnificul, în urma intenselor negocieri purtate pe seama măririi taxei de acceptare, de la 20 mii de galbeni la 30 mii de galbeni şi rostirea celebrei fraze "Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau". Oare care este legătura dintre un cvadrilater de tip semilunagon şi Lăpuşneanu?
 
Strada Semilunei. Pe-nserate. Iarna. Arcul format de cornul semilunei reci în creştere se răsfrânge într-o baltă din asfaltul spart. Nici un bec aprins. Un tânăr pe jumătate adormit stă sprijinit de gardul unei case noi. O sirenă sună pe-un bulevard îndepărtat. Tânărul deschide-o clipă ochii. Reclama din geamul buticului cu sucuri, ceaiuri şi siropuri îl face să tuşească. Lumânărica, pentru iritaţiile căilor respiratorii, contra sputei, sângerărilor şi a corpilor străini, e planta miraculoasă a secolului XXI. Ce caut eu pe strada Semilunei? se-ntrebă sec tânărul. Dac-aş fi fost Lăpuşneanu, aş fi ştiut încotro s-o apuc în ţara asta cvadrilaterală.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus