11.03.2019
tuktuk.ro, iulie 2016
O vacanţă în Puglia e o idee excelentă. Italia e una dintre cele mai frumoase ţări ale lumii iar regiunile ei trebuie scotocite cum se cuvine, fie că se numesc Toscana, Lombardia, Piemont sau... Puglia. Pentru cei care nu ştiu încă, Puglia (sau Apulia, cum îi spun britanicii) ocupă tocul "Cizmei", partea de sud-est a ţării, întinzându-se la Marea Adriatică, acolo unde îşi îmbie vizitatorii cu multe locuri spectaculoase: orăşele medievale (unele dintre ele chiar bizare, altele elegante şi distinse, precum Ostuni), plaje interesante, conace vechi şi o gastronomie simplă dar savuroasă, ca peste tot, de altfel, în Italia.

Am petrecut o vacanţă de o săptămână în Puglia şi, fără a avea pretenţia de a fi văzut tot ce se poate vedea, am atins câteva puncte de atracţie ale acestei regiuni, despre care vom vorbi pe parcursul a câteva episoade în care vei afla ce să vezi şi ce să faci în Puglia. Vom sugera şi câteva trasee şi vom încerca să oferim informaţii cât mai complete despre locurile vizitate, cu precizarea că e musai să închiriezi o maşină pentru a te deplasa cu uşurinţă. Şoselele sunt foarte bune, există şi autostrăzi (sau, mai degrabă "nazionale", cum le numesc italienii - deci nu le vei plăti) iar şofatul în Puglia nu e deloc dificil - deşi am fost în iulie, nu am simţit zona ca fiind aglomerată decât, sigur, în preajma oraşelor mai mari, precum Bari sau Lecce.


Cea mai bună modalitate de a ajunge în Puglia este să zbori până la Bari, cu o companie low-cost (Wizz Air sau Blue Air) şi, în aeroport, să închiriezi o maşină de la una dintre companiile de rent-a-car. Noi am stabilit cartierul general în Ostuni (care se află la circa 80 km sud de Bari), mai precis în zona litorală a acestui oraş, în Villanova (8 km distanţă), o staţiune liniştită la Marea Adriatică, fără lucruri sclipitoare, cu câteva restaurante aflate în micuţul port (unul dintre ele, La Vela, are specific pescăresc şi merită încercat) şi cu un castel, ridicat de către ducesa de Bona Sforza, în secolul 16, care are un turn în mijloc, ce servea pe vremuri drept far. De altfel, Villanova e un orăşel tipic de pescari, fondat în 1277 de către Charles I de Anjou, a cărei denumire iniţială a fost Petrolla. Nu am avut prea mult timp de petrecut în Villanova (dorinţa de a colinda a fost mai mare) dar pentru cei care vor şi plajă, noi am stat la un hotel decent, cu preţuri bune.


Ostuni, "oraşul alb"

Ostuni este însă atracţia principală a zonei. "Oraşul alb", ridicat pe un deal, o cavalcadă de clădiri de culoare albă care formează un întreg medieval încântător. Originile oraşului sunt foarte vechi, se pare că el a fost întemeiat de către triburile messapii, apoi distrus de Hannibal în timpul Războaielor Punice şi reconstruit de greci sub numele actual, care derivă din Astu Neon - "oraşul nou". Istoria oraşului s-a scris apoi sub semnul normanzilor, care au şi construit localitatea medievală pe dealul înalt de peste 200 m, dotând-o cu un castel (din care astăzi n-a rămas mare lucru) şi ziduri groase de apărare, cu patru porţi.


Dacă mergi în Ostuni cu maşina, o vei lăsa într-una din parcările aflate în apropierea oraşului vechi sau - dacă eşti norocos şi găseşti loc - pe una din străduţele care duc către acesta (atenţie, plăteşte parcarea la parcometrele aflate pe stradă, pentru a nu fi amendat!). Poţi intra direct în centru sau poţi să ocoleşti un pic, plimbându-te de-a lungul zidurilor de fortificaţie, admirând priveliştea asupra văii Itria. Ca fapt interesant, am citit că Ostuni e al cincilea oraş din Italia în privinţa numărului de rezidenţi britanici şi că începând cu 2010 din ce în ce mai mulţi străini se stabilesc în această zonă.

Nu sunt foarte multe locuri de vizitat în Ostuni, dar oraşul are câteva elemente arhitectonice (şi istorice) de prim rang. În primul rând, Catedrala, construită între 1435 şi 1495, în stil gotic târziu, cu o faţadă foarte frumoasă, "îmbujorată" de o fereastră circulară. Vei da peste Catedrală plimbându-te pe principala străduţă pietonală din Oraşul Vechi, în care vei zăbovi prin diversele magazinaşe de suveniruri sau poate vei decide să te opreşti la unul dintre restaurantele dichisite în care să serveşti o porţie de bruschete sau una de orecchiette - pastele tradiţionale ale Pugliei (în formă de urechiuşe), gătite cu pricepere, în fel şi chip.


Faţă în faţă cu Catedrala se află Palazzo Vescovile şi Palazzo del Seminario, legate printr-o elegantă logie în formă de arc, construită în anul 1750. În interiorul palatului Vescovile se află şi rămăşiţele castelului construit în 1148 şi distrus în 1559. Întorcându-te în centrul Oraşului Vechi vei descoperi imediat Columna Sant'Oronzo, care a fost ridicată în 1771, în urma unei idei emanate de artistul local Giuseppe Greco. Columna, înaltă de 20 de metri, are o formă piramidală iar în vârf are statuia Sfântului Oronzo, cel pe care locuitorii din Ostuni secolului 18 îl venerau fiindcă a protejat oraşul de epidemii şi alte pericole. În apropiere vei admira şi Palazzo Municipale, palatul municipal construit în anul 1304 care la început a fost o mânăstire a călugărilor franciscani şi care, în 1739, a avut parte de a reorganizare arhitectonică, pentru ca, după 1864 (mai exact în 1887), să fie transformat în primărie şi să "primească" o faţadă în stil neoclasic.

Pierde-te pe străzile din Ostuni printre casele albe şi caută detaliile savuroase ale oraşului de pe deal. Pentru a mânca, cel mai bun restaurant pe TripAdvisor era, la momentul la care am fost noi, era La Gilda. Însă unul dintre cele mai populare am remarcat a fi La Taverna della Gelosia, romantic şi dichisit dar şi Trattoria Sapere E Sapori, acolo unde am intrat în două rânduri şi totul a fost perfect, de la servire la mâncare.


Plajele din Ostuni

Nu putem încheia acest capitol fără a vorbi câte ceva despre plajele din zona Ostuni. Care nu sunt foarte spectaculoase, sau cel puţin nu le-am descoperit noi pe acelea (acest obiectiv nefiind primordial). Aici ţărmul este format în bună măsură dintr-o serie de grote mici, în apa cărora scăldatul e o plăcere. Dar plajele în sine sunt mai degrabă mici iar cele ceva mai generoase sunt aglomerate. Marina di Ostuni, aşa cum se numeşte porţiunea litorală din zonă cuprinde câteva plaje pe care le poţi explora în caz că eşti un mare iubitor de stat pe nisip (fii precaut şi cumpără-ţi o umbrelă, ca să nu plăteşti închiriatul uneia). Noi am fost la Rosa Marina (care are o sumedenie de dotări, inclusiv un mic restaurant unde poţi mânca la prânz), unde parcarea maşinii te va costa 4,5 euro, însă poţi încerca şi Lido Morelli, Quarto di Monte, Torre Pozzella sau Torre Guaceto (aceasta fiind ceva mai departe, la 20 km de Ostuni).


 

0 comentarii

Publicitate

Sus