21.10.2002
Steaua şi Dinamo par a fi scăpat de crizele care le-au măcinat ficaţii, sciaticul şi inghinalii în acest început de sezon. Două victorii “afară”, la Piteşti şi în Cotroceni, pot însemna un alt început de campionat. Etapa n-a fost însă liniştită pentru cele două grupări bucureştene. Ambele au venit la meci fără antrenorii care îi conduseseră în primele şapte runde. Că ne place sau nu (mie nu) Steaua şi Dinamo sunt formaţiile cu cele mai mari pretenţii din prima ligă. Pretenţii justificate de bugete, tradiţii şi ambiţii. Aşa că rateurile date până acum au surprins; şi nu mă refer aici doar la cele din teren, cu înfrângeri uimitoare, ci şi la fracturile dintre diferite persoane din conducerea cluburilor. La Dinamo s-au schimbat şapte formule tehnice, la Steaua, Olăroiu a demisionat chiar înaintea jocului de la Piteşti. Ce se întâmplă, de fapt. Sau, mai bine zis, ce s-a întâmplat?

Începem cu Steaua. Pe Olăroiu l-am cunoscut la jumătate de an după ce se întorsese din Coreea şi reuşise cu FC Naţional un retur excelent. Mi-a plăcut din prima ca om. Franc, deschis şi inteligent, tânărul tehnician credea că poate miza în fotbalul nostru pe principiile de bază ale fotbalului civilizat. Credea în muncă, în ambiţie, în seriozitate şi în continuitate. La Naţional practic nu existau mize. Era ca şi cum ar fi desenat. Conta doar bucuria aşternerii tuşului pe hârtie. Un campionat halucinant (cel trecut) a făcut din Oli antrenorul cel mai apreciat din ţară. Normal că oferta de a pregăti Steaua nu se putea refuza, era o şansă căreia nu puteai să-i dai cu piciorul. Olăroiu a crezut că va putea lucra la fel ca în Cotroceni. A uitat însă că în Ghencea, Piţurcă e manager general, că Viorel Păunescu e prietenul managerului, că unii jucători îi sunt îndatoraţi. Oli a avut linişte până când a început campionatul. Apoi a venit primul şoc, înfrângerea acasă cu Poli, un meci în care jucătorii l-au trădat prin infatuare. Necazurile au curs lanţ. Fotbalişti de la care se aştepta mult clacau aproape la fiecare fază. Conducătorii au tensionat atmosfera cu declaraţii împotriva antrenorului. Ultima chiar săptămâna trecută. Oli n-a mai rezistat; pe asta mizaseră şi Viorel Păunescu împreună cu aliaţii săi: să-l enerveze şi să-l facă să plece. Au reuşit. O plecare gândită prin birourile steliste pentru a-i face din nou loc pe bancă lui Victor Piţurcă. Şi Piţurcă s-a întors.

La Dinamo scenariul a fost asemănător, numai că în locul lui Olăroiu s-au aflat, pe rând, Florin Marin şi Ion Moldovan. Beneficiarul se numeşte Cornel Dinu, care se crede pe viaţă tehnicianul campioanei.

Cu cei doi antrenori noi, lucrurile par a se fi reaşezat în matca lor firească la Steaua şi Dinamo. Problema e că aici, firescul lor e de fapt nefiresc.

0 comentarii

Publicitate

Sus