Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Atelier LiterNet  Sageata  Sport  Sageata  Sport de poveste

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Elveţia cu ieşire la mare


Cosmin Stăniloiu

18.03.2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Articolul anterior din rubrică
Articolul urmator din rubrică
Patriarhala Elveţie exploda într-un uriaş val de entuziasm sportiv pe 1 Martie. Alinghi Team se încorona învingătoare în America’s Cup, cea mai importantă competiţie din lume rezervată ambarcaţiunilor cu vele. Şapte zile mai târziu, pe aeroportul din Geneva, alături de mii de suporteri, Pascal Couchepin, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Carlo Lamprecht, reprezentantul cantonului Geneva, şi Andre Hediger, primarul oraşului, i-au întâmpinat pe învingători. Mai multe petreceri au fost organizate în cinstea navigatorilor, aceştia fiind nevoiţi să le onoreze pe toate, timp de câteva nopţi consecutiv.

Este prima oară în istoria de 152 de ani a cursei când trofeul poposeşte în Europa, întrecerea fiind dominată până acum de ambarcaţiuni neo-zeelandeze, nord americane sau australiene. RUSSELL COUTTS, BRAD BUTTERWORTH, ERNESTO BERTARELLI şi JOCHEN SCHUEMANN sunt cei patru temerari care au reuşit isprava! Chiar ispravă este această victorie, doar dacă ne gândim la un singur lucru: în urma cu trei ani această echipă nu exista. Să pleci de la zero şi să ajungi erou în acest răstimp înseamnă enorm. Mai mult, victoria a venit graţie a cinci succese consecutive în programul celor nouă curse ale concursului. Un concurs care are un regulament special. Se dispută în fiecare an doar între două ambarcaţiuni: câştigătoarea precedentei competiţii şi un "challanger" acceptat de aceasta.

Echipa Noii- Zeelande a acceptat anul trecut să concureze împotriva necunoscutei formaţii a Societăţii Nautice din Geneva. Astăzi, elveţienii îşi aleg adversarul pentru anul viitor. E un miracol? Poate că da. Însă, cunoscându-i pe elveţieni, mai degrabă e un firesc ce urmează organizării, antrenamentului, ambiţiei şi hotărârii. Mai concret, hotărând să finanţeze echipajul Alinghi, Societatea Nautică din Geneva a făcut primul pas: l-a angajat pe skiperul Russell Coutts, campion de cinci ori cu echipajul Noii Zeelande. Al doilea a fost să achiziţioneze o ambarcaţiune performantă şi să plătească luni de antrenamente în largul coastelor neo-zeelandeze. Asta pentru că Elveţia n-are ieşire la mare. Alţii nici nu s-ar fi gândit să se înscrie în cea mai importantă cursă de veliere din lume fără să aibă ieşire la mare. Elveţienii au considerat asta un impediment minor şi remediabil. S-au dus ei la mare şi au făcut-o magistral. Să învingi în primele cinci curse ale competiţiei deţinătoarea trofeului e o premieră pentru America’s Cup. Practic, adversarii au fost "la colţ" tot timpul, înregistrându-se chiar şi diferenţe de peste un minut la finalul unei curse, ceea ce înseamnă enorm de mult. Nu se ştie anul viitor dacă Alinghi va reuşi să-şi apere titlul. Acum nici nu e important asta.

Am văzut însă că acolo unde Mohamed nu se poate duce la Munte, e uşor invers. Elveţia învingătoare în America’ s Cup e ca şi cum mâine, campionul mondial de slalom uriaş ar fi un român, chiar dacă noi n-avem în ţară nici o pârtie de slalom. Asta da performanţă sportivă!


Articolul anterior din rubrică
Toate articolele din rubrică
Articolul urmator din rubrică
0 comentarii

ARHIVA RUBRICII

Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Bayern şi povestea ei cu suedezi (5.0/5 - 1 vot)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Din Scandinavia, un fotbal epic (5.0/5 - 4 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Ultimele lacrimi (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro În pas cu Paul (5.0/5 - 2 voturi)
Sageata Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro Cu mingea, pe apă (5.0/5 - 3 voturi)
Sageata Toate articolele din această rubrică


RUBRICILE CATEGORIEI

Sageata Zi de zi, mingea e rotundă
Sageata Euro 2008 - Mai mult decât fotbal
Sageata Olimpice
Sageata Cupa Mondială 2010
Sageata Cupa Mondială 2014
Sageata Je suis Football


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer