21.12.2020

Vă propun un joc pur intelectual: care e primul cuvânt cu care asociaţi cifra 1.000. Sunt sigură că gândul reflex merge spre 1.001, de la 1.001 de nopţi.

Ţineţi minte ecranul plasat în fundalul scenei din primul spectacol al lui Silviu Purcărete de la Sibiu, Pilafuri şi parfum de măgar (TNRS, 2001)? Plasma pe care rulează în buclă o gură vorbind continuu, mare cât tot ecranul, redă buzele Şeherezadei istorisind. Poveştile ca tezaur cultural, poveştile care îi salvează ei viaţa, poveştile care ne alimentează nouă vieţile. Nouă, celor care ne îmbogăţim prin cultură, fie că iubim literatura, teatrul, filmul, muzica, artele. Alegoria Şeherezadei mi-a venit în minte spontan gândindu-mă la semnificaţia celor 1.000 de săptămâni de existenţă ale platformei liternet, iar plăcerea ludică e să le găsesc corespondenţa cu semnificaţia aniversării de acum.

La fel ca în poveştile Şeherezadei, ceea ce a început ca o agendă culturală tip newsletter a crescut în 19 ani şi a câştigat cu fiecare text postat o săptămână de viaţă în plus, o contribuţie la istoria culturală autohtonă a ultimelor două decenii. Astăzi www.liternet.ro e o arhivă a spectacolelor, filmelor, concertelor, festivalurilor reflectate în cronici, o bibliotecă de ficţiune şi eseistică contemporană online, o resursă de imagini şi muzică - un soi de enciclopedie multimedia gratuită a creativităţii.

Găseşti aici urma a ceea ce a contat în viaţa culturală românească din ultimii 20 de ani, iar principiul contribuţiei benevole a nenumăraţilor colaboratori înmulţeşte exponenţial articolele publicate şi, implicit, relevanţa portalului. Navigarea pe site e o chestiune de selecţie tematică personală la capătul căreia fiecare internaut va găsi măcar o poveste / un articol la tema căutării lui. Pentru mine liternet e un reper singular şi sigur în publicistica culturală românească.

Prima mea colaborare cu liternet datează din 2005. În timp, mi-am autoimpus să contribui cu articole de dimensiuni reduse. Cred în concizie şi în capacitatea unei idei de a revela sensuri. Pe acest principiu, rubrica săptămânală Vizor ajunge la a 217-a ediţie în 31 decembrie 2020, prin care propun o lectură amuzat-ironică a lumii în care mă mişc, surprinsă într-un instantaneu. Prefer să mă exprim în cronicile de teatru de (cel puţin) 5 rânduri pentru că respectă aceeaşi logică a concentrării într-un paragraf a esenţei unui spectacol vizionat. Navigarea online e pentru mine locul de unde, flanând, agăţi o idee ce îţi va deschide gustul să vezi cu ochii tăi, să asculţi, să afli mai mult. LiterNet e un ghid sintetic şi eficient pentru acest tip de călătorii prin labirintul artistic.

Principiul minimalismului ardelenesc - less is more - mă obligă să mă opresc aici. Nu înainte de a vă spune că orice cautare pe net - a unei informaţii despre un spectacol, un autor, un festival etc. - e precedată de o vizită pe liternet. Găsesc în articolele apărute aici firul scurt prin labirintul informaţiei care mă trimite direct la ţinta căutărilor mele. Voi citi şi azi proză scurtă, aşa cum fac zilnic în ultimele luni. O poveste cu care să supravieţuiesc izolării din perioada pandemiei. Ficţiunea ne tonifică şi ne hrăneşte în vremuri ameninţătoare.

Până în 31 decembrie 2020, când voi ciocni şampania şi pentru aniversarea celor 1.000 de săptămâni şi 7.000 de zile de existenţă ale liternet, vă propun să încercaţi pe cont propriu alte jocuri din familia corespondenţelor culturale: Decameronul, firul Ariadnei, Hänsel şi Gretel, Ocolul pământului în... 7.000 de zile.

*
Pe 31 decembrie 2020, LiterNet împlineşte 1.000 de săptămâni / 7.000 de zile de la lansare. Aşteptăm poveşti despre întâlnirea voastră cu LiterNet în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 15 ianuarie 2021. 

Dacă v-am fost importanţi în vreuna din clipele vieţii voastre, faceţi o postare despre LiterNet pe reţelele sociale şi taguiţi un număr de prieteni egal cu numărul de ani care au trecut de când v-aţi întâlnit cu LiterNet. Ca să daţi la rândul vostru mai departe ceea ce a fost făcut să circule la cît mai multă lume. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Aniversare LiterNet

Publicitate

Sus