02.01.2021

Pe vremea când puneam şi eu umărul la unul dintre proiectele dragi mie - TEATRU 74 -, urmăream cu nerăbdarea unui copil curios portalul LiterNet.ro unde, din vreme în vreme, apăreau cronici la spectacolele noastre, semnate de Mircea Sorin Rusu. Cu timpul, curiozitatea mea s-a transformat în nevoia de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în spaţiul cultural românesc şi nu numai. Şi, uite aşa, LiterNet.ro mi-a devenit un fel de prieten virtual, cu care mi-am petrecut multă vreme.

De la cronici de teatru, de film, la cărţi online, interviuri, rubrici ale unor oameni din care mulţi îmi sunt străini dar care îmi par prieteni de o viaţă, sau agendă de evenimente, LiterNet.ro adună în spaţiul virtual conţinut important, într-un demers aproape anticipativ antropologic, un fel de martor tăcut al vremurilor prin care trecem.

Nu mi-am pus niciodată problema timpului trecut de la prima întâlnire cu Liternet.ro. De aceea, aceste 7.000 zile, 1.000 săptămâni m-au luat prin surprindere. Pentru că mi se pare atât de firească existenţa acestui portal încât am impresia că el există de când lumea şi va fi mereu aici, la un link distanţă.

Prima mea experienţă directă cu LiterNet.ro, în calitate de autor, a fost legată de solicitarea unui bun amic, George Ştefan, de a-i scrie o prezentare la piesa Ţara Zânelor, ce urma să fie publicată pe portal. Am acceptat cu bucurie dar şi cu un fel de responsabilitate sporită, doar urma să fiu publicat la LiterNet.ro.

A urmat ideea de a-mi publica de această dată textul meu Întoarcerea pe LiterNet.ro. Şi cum Răzvan Penescu a răspuns afirmativ propunerii mele, iată că, printre momentele personale importante ale acestui an ciudat 2020, se numără şi publicarea textului meu, în format digital, la Editura LiterNet.ro.

Într-o societate în care cultura este mereu pusă la şi altele, în care produsul artistic devine tot mai mult un exerciţiu întâmplător, existenţa LiterNet.ro ne mai face să sperăm că, indiferent că e vorba de literatură, teatru sau film, există un martor discret dar extrem de concret al acestor întâmplări. Şi ce altceva este LiterNet.ro dacă nu un arhivar util şi necesar al fenomenului cultural, un instrument de consemnare şi cercetare născut şi întreţinut prin pasiunea şi generozitatea unor oameni minunaţi.

La mulţi ani, LiterNet.ro!
*
Pe 31 decembrie 2020, LiterNet a împlinit 1.000 de săptămâni / 7.000 de zile de la lansare. Aşteptăm poveşti despre întâlnirea voastră cu LiterNet în word, cu diacritice, pe adresa [email protected], până pe 15 ianuarie 2021. 

Dacă v-am fost importanţi în vreuna din clipele vieţii voastre, faceţi o postare despre LiterNet pe reţelele sociale şi taguiţi un număr de prieteni egal cu numărul de ani care au trecut de când v-aţi întâlnit cu LiterNet. Ca să daţi la rândul vostru mai departe ceea ce a fost făcut să circule la cît mai multă lume. (Redacţia LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Aniversare LiterNet

Publicitate

Sus