12.01.2021
Proiectele faraonice ale lui Nicolae Ceauşescu, răspândite în aproape toată România, au transformat "viitorul luminos" al oraşelor monoindustriale în zone aflate acum într-un profund declin, cu o rată foarte ridicată a şomajului.

Într-o astfel de situaţie se află şi oraşul Anina. Am început să documentez viaţa localnicilor din cartierul "Oraşul Nou", precum şi din Crivina, ambele cartiere ale Aninei, după ce am văzut câteva fotografii şi am urmărit un documentar despre marea ambiţie a lui Ceauşescu de a realiza acolo o termocentrală care trebuia să funcţioneze cu şisturi. Mi-am propus să ajung în zonă şi să văd viaţa acelor oameni nefiltrată prin ochii unui alt privitor, viaţă delimitată cât se poate de abrupt în două perioade distincte: înainte de închiderea termocentralei şi după scoaterea ei din funcţiune. Am plecat de la ideea că ceea ce urmează să prezint prin intermediul fotografiilor nu se doreşte a fi neapărat un portret definitiv al zonei, ci mai degrabă o documentare cât mai exacta şi asiduă a situaţiei existente. Prima dată am ajuns în Anina în 2014 şi de atunci am vizitat cu regularitate zona până în anul 2016.

De fiecare dată am fost profund impresionat de toţi aceşti oameni care se încăpăţânează să trăiască acolo, deşi zona nu mai are ce să le ofere, actualmente ea putând fi asemuită cu o groapă comună în care zac îngropate, alături de betoanele sfărâmate, visele multora dintre cei care au muncit la termocentrală. Am întâlnit în aceste cartiere oameni care au înaintat în viaţă în salturi dezordonate, experimentând mai multă tristeţe decât cineva ar putea înţelege vreodată. Niciunul dintre ei însă nu şi-a expus public dramele. Le-au păstrat discret în singura cameră a barăcii în care locuiesc sau în apartamentul pe care îl împart cu întreaga familie.

Întâlnirile cu oamenii de acolo, surprinzători prin ospitalitatea lor, mi-au demonstrat că filosofia vieţii constă pur şi simplu în a continua să trăieşti chiar dacă locul îţi este potrivnic şi norocul nu te ajută.

În urma acestui demers fotografic, intenţia mea a fost să dau vizibilitate unor întâmplări pe care, cu siguranţă, timpul le va înăbuşi sau le va ascunde.

Prin intermediul imaginilor din această serie încerc să aduc recunoştinţă capacităţii de adaptare a oamenilor la condiţiile dificile de viaţă, dar şi să trag un semnal de alarmă asupra a ceea ce se poate întâmpla în urma unor decizii politice eronate, care au puterea de a afecta într-un mod profund negativ viaţa unei comunităţi.















Notă: Mai multe fotografii ale lui Oliver Merce la http://www.olivermerce.ro/

0 comentarii

Publicitate

Sus